www.jufjanneke.nl


0
GD Star Rating
loading...

MEP rekenspel

Janneke 20 januari 2016

Rekenspellen zijn er in veel uitvoeringen. Vaak verdwijnt een spel in de kast en wordt daar zo nu en dan weer uitgehaald door de leerkracht. Dat is niet het geval met MEP. Mep is bedacht door kinderen van groep 6, 7 en 8 van een basisischool en daarmee hebben ze de eerste Rekenspelwedstrijd gewonnen!

MEP is een kaartspel dat bestaat uit 108 speelkaarten en een twaalfzijdige dobbelsteen. Het zijn 9 sets van 12 speelkaarten. Op deze sets staan hoeveelheden en getallen uitgebeeld op allerlei verschillende manieren: vingerbeelden, turfbeelden, getalbeelden, dobbelsteenpatronen, kralen met kleuren in de vijfstructuur, smileys, afbeeldingen van de klok waar de hele uren worden aangegeven, afbeeldingen met geld in euro’s en een briefje van tien en een getallenlijn waarop alleen de 5 en de 10 staat aangegeven. 

Hoe werkt het spel? Selecteer zelf eerst welke vier sets kaarten je wilt gaan gebruiken. De afbeeldingen van de klok, het geld en de getallenlijn zijn misschien nog moeilijk voor groep 2 kinderen maar weer heel geschikt voor groep 3 of 4. En speel je het spel in groep 1 kun je de afbeeldingen boven de 6 eerst ook weghalen en een andere dobbelsteen gebruiken.
Ik heb een bordje in het midden gelegd waar de dobbelsteen in gegooid kan worden. Schud de kaarten die je wilt gaan gebruiken. Leg vijf kaarten om het bordje heen. Maak van de overige kaarten een stapel en leg die met de afbeeldingen naar beneden.

DSC_3701

Een van de kinderen gooit de dobbelsteen. Zien ze dezelfde hoeveelheid op een kaart dan slaan ze hun hand erop en roepen MEP. Wie het eerst de hand erop gelegd heeft, mag de kaart hebben. Ligt er geen kaart met die hoeveelheid? Keer dan een kaart van de stapel om. Het kan natuurlijk ook zijn dat er meerdere kaarten dezelfde hoeveelheid aangeven die gegooid wordt. In dat geval mag iedereen die een kaart het eerst ziet, MEP roepen, de hand erop leggen en de kaart op de eigen stapel leggen. Zit de goede hoeveelheid er nog niet bij? Dan wordt nog een keer een kaart omgekeerd, net zolang de goede hoeveelheid erbij zit. Alle kaarten mogen gewoon op tafel blijven liggen. Zijn alle kaarten van de stapel op? Dan wordt nog een ronde gespeeld. Daarna worden de eigen kaarten geteld. Wie de meeste kaarten heeft, is de winnaar!

Het doel van MEP is om snel hoeveelheden en getallen tot 12 te leren overzien. En omdat kinderen snel moeten tellen om te kunnen winnen, kunnen ze verkort tellen gaan gebruiken doordat de vijfstructuur gebruikt wordt.

Wat een plezier in de klas met het MEP rekenspel! Er werd zeer fanatiek geteld en geslagen. Omdat sommige kinderen in hun drang om te winnen, niet goed tellen en snel de kaart wegpakken, heb ik een extra moeilijkheidsfactor ingesteld. Denk je dat je de goede hoeveelheid hebt geslagen? Dan gaat de buurman/buurvrouw dat eerst controleren. Is het goed dan mag je de kaart houden, is het niet goed dan mag je een beurt niet meedoen. Dat helpt wel!

Het viel mij op dat de kinderen het bijzonder leuk vonden om te doen en enthousiast aan het tellen waren. De kaarten zijn bovendien heel geschikt om te gebruiken voor andere spelvormen: paren of groepjes maken door dezelfde hoeveelheid te zoeken, ook kun je vier kinderen elk een volledige set kaarten geven. Daarna krijgen ze de opdracht: leg de kaarten zo snel mogelijk neer van 1 – 12.

DSC_3703

DSC_3706

DSC_3711

Dit spel mag eigenlijk niet ontbreken in een kleutergroep maar ook in groep 3 en zelfs 4 zal hier veel telplezier aan beleefd worden. 

Ben je ook enthousiast geworden? Klik op onderstaand plaatje en je wordt doorgelinkt naar de site van Wizz Spel. 

mep1-430x241

 

 

GD Star Rating
loading...

MEP rekenspel, 3.4 out of 5 based on 42 ratings

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!