www.jufjanneke.nl

0
GD Star Rating
loading...

Engels voor kleuters

Janneke 3 januari 2013

Steeds meer basisscholen geven Engels in de onderbouw. Uit onderzoek is gebleken dat jonge kinderen nog niet zo bezig zijn met het vertalen naar de moedertaal en daardoor kunnen zij een andere taal op een natuurlijke wijze leren. Omdat het zo gemakkelijk gaat, is het goed om hier als school optimaal gebruik van te maken. Op onze school geven we in elke kleutergroep Engelse les. Dit gaan we doen door middel van liedjes en de bijpassende woordkaarten.

Doel

 • De kinderen in de klas op een natuurlijke manier in aanraking brengen met de Engelse taal
 • De kinderen een aantal Engelse woorden te leren door middel van Engelse liedjes
 • De kinderen kennis te laten maken met een andere taal

Materialen over Groot Brittannië

Boeken

Boeken uitgelicht

Een methode Engels voor de groepen 1 t/m 4 van de basisschool is: My name is Tom. (http://www.mynameistom.nl). Deze methode gaat uit van het al vanaf groep 1 aanbieden van Engelse woorden aan kinderen en zo op een natuurlijke manier Engels leren.
Bij deze methode hoort een nieuw boek: Bas en Tom gaan voetballen. In dit boek ontmoet Bas een Engels jongetje Tom en ze gaan samen voetballen. De één spreekt Nederlands en de ander spreekt Engels, toch begrijpen ze elkaar. Ze schoppen de bal hoger en hoger, totdat deze is verdwenen. De bal zit in de takken van een boom. Gelukkig komt Suzy, het zusje van Tom met een oplossing.
Wat een leuke manier om kleuters Engels te leren! Ik kende het boek: My Family al en daar zijn de kinderen in de klas erg enthousiast over. Nu is daar dit boekje bijgekomen. Het zal de kinderen erg aanspreken omdat voetballen altijd leuk is. Wat het boek verdiept zijn de liedjes die bij het verhaal horen. Er zit een CD bij het boek en de liedjes staan achter in het boek beschreven. Door deze liedjes aan te leren, herhalen de kinderen heel veel woorden die ze in het verhaal hebben gehoord. Behalve de liedjes staan er ook lesideeën bij om te doen tijdens de liedjes. Dat is een geweldige manier om het Engels te leren heb ik uit ervaring in de klas ontdekt. Verder staat op de CD ook het verhaal. Dus als je Engelse uitspraak niet geweldig is, kun je altijd de CD laten horen.

Bij de liedjes in het boek heb ik woordkaarten gemaakt. Deze woordkaarten kunnen in de klas ter ondersteuning worden gebruikt bij de liedjes. Ik zet ze meestal op een standaard in de klas zodat de kinderen de plaatjes regelmatig zien en zelf gaan oefenen.

Andere boeken van deze methode zijn:

Knutselopdrachten

 • Vlag van Engeland
 • Engels breakfast

 • Engelse drop
 • Tower Bridge

Seizoen

Bij elk van de seizoenen heb ik woordkaarten gemaakt met daarop plaatjes die bij het seizoen passen en de Engelse woorden eronder:

Diverse onderwerpen

Kleuren

Vaders en moeders

CD bij de lessen

Bij de Engelse lessen aan kleuters maak ik gebruik van deze CD:

Childrens songs

Engels is vanaf 2002 een verplicht vak op de basisschool. Natuurlijk is dit niet de enige reden waarom Children’s songs is gemaakt. Zeker is wel dat al vanaf zeer jonge leeftijd zingen in een andere taal verrijkend is. Belangrijk hierbij is dat de wijze waarop de liedjes klinken uitnodigend moet zijn. Hetzelfde geldt voor de zangstem. De wijze waarop Victoria Nicol de liedjes met de juiste Engelse uitspraak zingt, staat garant voor keer op keer luisteren en meezingen!

De ceedee bestaat uit twee delen: A. Alle 20 liedjes gezongen volgens de bekende ‘JINGO-formule’ (zang-instrumentale herhaling-zang) en B. Alle liedjes in een volledig instrumentale uitvoering. (zowel voor school als daarbuiten een belangrijke toevoeging!

De liedjes:- Polly put the kettle on – Humpty Dumpty sat on a wall – One two three four five – Billy worm – London Bridge is falling down – Pop! goes the weasel – This old man – Oh, the grand old Duke of York – Baa baa black sheep – Hickory dickory dock – The North wind doth blow – The Itsy Bitsy spider – Brother John – Jack and Jill – Pussycat – If you’re happy – Doctor Foster – I’m a little teapot – There was an old woman – Twinkle twinkle little star

Introductie Engels in de klas

Mijn collega start de les door binnen te komen als Miss Marple, ze draagt dan een pruik en een brilletje. Nadat ze zich heeft verkleed, komt ze de klas binnen en begroet in het Engels de kinderen: Good morning children! De kinderen groeten dan in het Engels terug.  Daarna zet ze het lied op de CD aan.

Ik gebruik een pop van een hond. Deze hond slaapt in een hondenmand en heet: Bobby. Deze hond komt uit Engeland en spreekt alleen maar Engels. Als hij uit zijn hondenmand komt, wil hij ons zijn taal leren door middel van een lied. De materialen: woordkaarten en een kleurplaat liggen in een kastje. Na het beluisteren komen de woordkaarten op een stander en blijven daar staan. De woordkaarten van eerder aangeleerde woorden zitten ook in het kastje. Zo kunnen de kinderen zelf een kleurplaat maken of de woordkaarten gebruiken om na te schrijven. In het kastje zit ook een Engelse vlag en andere typisch Engelse dingen: dubbeldekker, taxi, etc.

Je kunt ook een leuk Engels jasje aandoen, in de kring gaan zitten en roepen: 1, 2, 3, English time en daarbij de handen omhoogsteken.

Links

Site voor Engelse taal aan kleuters

Rituelen

Om de Engelse taal regelmatig te laten terugkomen kun je regelmatig oefenen:

 • Goodmorning, how are you? En dan de kinderen laten antwoorden: I’m fine, thank you
 • De dagen van de week benoemen: monday, tuesday, wednesday, thursday, friday, saturday, sunday; which day do we have today
 • Elke dag tellen in het Engels: vooruit en achteruit
 • Liedjes op You tube beluisteren, hier staan heel veel Engelse liedjes op met filmpjes erbij
 • Herhaal wat je hebt aangeleerd aan de kinderen heel regelmatig

Opbouw bij de liedjes en materialen

Bij veel van de liedjes van de CD heb ik een aantal woordkaarten gemaakt die gebruikt kunnen worden bij de volgorde van het liedje en bij de vertaling. Aan het plaatje kunnen de kinderen zien wat het is.

Materialen bij de Engelse liedjes:

Polly put the kettle on

Humpty Dumpty

One, two, three, four, five

London Bridge is falling down

Baa baa black sheep

Hickory dickory dock

Itsy Bitsy Spider

Are you sleeping

Pussycat

If you’re happy

I’m a little teapot

Twinkle twinkle little star

The wheels of the bus

Old Mac Donald had a farm

Happy birthday to you

Woordkaarten bij het boek: Kleuters leren zingend Engels:

Hello, what’s your name

I am jumping

Lets go to the zoo

Kralenplanken

Bedankt

GD Star Rating
loading...

Engels voor kleuters, 4.1 out of 5 based on 29 ratings

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!