www.jufjanneke.nl


0
GD Star Rating
loading...

Spelen met schaduw

Janneke 1 december 2017

Schaduwen zie je als er zon of een andere lichtbron is. Kinderen vinden het leuk om met schaduwen bezig te zijn maar moeten er vaak wel op gewezen worden. Het is zo gewoon, dat je de mogelijkheden vergeet.

Introductie

Een leuke introductie van het werken met schaduwen is het voorlezen van een van de volgende boeken:

 

Onderzoeken

Bij een les onderzoekend en ontdekkend leren is het belangrijk dat je de kinderen laat verwoorden wat er gebeurt en waarom het gebeurt. 

Verdeel de klas in een paar groepen. Geef een paar groepen een zaklamp en laat ze daarmee experimenteren. Wat gebeurt er met het licht van de lamp? Kun je daarmee een schaduw maken? Wat gebeurt er als je iets vlakbij de lamp houdt of juist ver weg? 

Maak een schaduwopstelling in de klas door een lamp op een witte muur of wil laken te richten. Laat de andere groepen hier mee experimenteren. Hoe kun je het best een schaduw van jezelf maken? En van verschillende voorwerpen? Wat gebeurt er als je dichtbij de lichtbron staat of juist er verder vanaf?

Laat weer andere groepen figuren maken van de handen en de lichtbron erachter. Welke dieren zie je?

Bespreek de uitkomsten in de grote kring.

Daarna naar buiten om schaduwen te bekijken. Wat is een schaduw? Welke kleur heeft een schaduw? 

Activiteiten

 • Leuk is om te starten met schaduwtikkertje: elke keer als de tikker op een schaduw staat, krijgt hij of zij een punt. Bovendien kun je ontdekken hoe schaduwen veranderen als je in beweging bent.
 •  
  Laat schaduwen van kinderen natekenen. Leuk om te zien wat er gebeurt als je een tijdje later op dezelfde plek gaat staan. Waar is de schaduw nu?
 •  
   
   Het natekenen van voorwerpen is ook erg leuk! Leg blaadjes neer en allerlei dieren en voorwerpen. De kinderen zullen dan ook ervaren hoe lastig het is om de voorwerpen zo neer te leggen dat je ze goed kunt natekenen en dat je niet zelf voor de lichtbron moet staan.
 •  Hang een laken op in de klas en maak daar een schimmenverhaal of een schimmenspel.
 •  Zet een hoge koker in de klas neer en teken de schaduw om. Wat gebeurt er na een tijdje?
 •  Ook buiten is dit erg leuk om te doen.

 

Knutselactiviteiten

 •  
  Vouw een blad dubbel. Schilder aan de ene kant jezelf en aan de onderkant je schaduw.

 •  De kinderen schilderen zichzelf. Leg de uitgeknipte pop op een zwart papier en trek dit om. Plak deze eronder, dan heb je de schaduw. Prachtig effect!

 Woorden bij schaduw

Licht – schaduw – donker – zaklantaren – hoofdlamp – voor – achter – rechts- links – veraf – dichtbij – recht – schuin – vormen: vierkant, rond, driehoek

GD Star Rating
loading...

Spelen met schaduw, 2.5 out of 5 based on 2 ratings

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!