www.jufjanneke.nl


0
GD Star Rating
loading...

Sinterklaas komt er aan!

Janneke 7 september 2013

Hier kun je allemaal verhalen vinden die je kunt gebruiken bij de intocht van Sinterklaas en de Pieten op school. Veel scholen gebruiken een verhaal als leidraad voor de periode rondom Sinterklaas. Vooral ook omdat de verhalen die vanuit het Sinterklaasjournaal worden gebracht vaak te veel verhaallijnen herbergen en te spannend zijn voor jonge kinderen. Veel scholen kiezen ervoor om een verhaal te hanteren en het een beetje klein te houden. Het feest is immers al spannend genoeg voor jonge kinderen. Graag hoor ik van jullie de ervaringen terug om hier weer te kunnen gebruiken. 

Sinterklaasjournaal

 

Dan volgen hier verhaallijnen die je kunt volgen, als je wilt afwijken van het Sinterklaasjournaal: 

Sint komt met de helikopter! (De Weier 2010)
03122010-img_8746

Sinterklaas heeft aan de kinderen en de ouders een brief gestuurd met de volgende mededeling: Omdat er sneeuw verwacht wordt, ziet de Sint geen kans om met het paard Amerigo te komen. Daarom zal hij om 08.45 uur landen met een helikopter op het plein! Dat belooft natuurlijk wat. Op het afgesproken tijdstip staan alle kinderen met hun ouders te kijken. Op het plein is een grote H getekend. Om 08.45 landt er echter geen helikopter……..Vijf minuten later komt de Sint met de Pieten aanrijden achterop een tractor. De helikopterpiloot kon de school niet vinden door de sneeuw, van bovenuit zag alles er wit uit en is daarom maar geland in een weiland. Een boer heeft daarom de Sint maar naar de school toe gebracht!

De Pietenpostbodes staken niet (It Lemieren 2010)

Op een morgen hangt er in de boom voor It Lemieren allemaal post, postpakketten en sleutels.

brief schoolplein 010

Wat is er aan de hand? De directeur klimt op de trap en haalt de brief uit de boom. Daarin staat dat de postbodes staken en dat de Pieten daarom een handje helpen. Dit jaar mogen de kinderen een mooie enveloppe maken voor Sinterklaas met een brief/tekening erin.

Deze brieven worden in het speellokaal neergelegd en de volgende dag krijgen alle kinderen een chocoladesint met een PostNL petje op.

brief schoolplein - 2 063

Als Sinterklaas op bezoek komt, arriveert hij in de postauto van Post NL. Hij heeft zelf ook maar een handje meegeholpen……

IMG_0160

De Pieten hebben hoofdluis; (Anne Frankschool 2009)

Er komt op school een brief voor alle kinderen:
De twee pieten hebben telkens jeuk op hun hoofd en daar worden ze een beetje gek van. Wat zou het kunnen zijn? Door de jeuk komen ze niet aan hun dingen toe en durven ze ook niet zo goed de schoenen te vullen op school. Misschien zijn ze wel ziek? Hebben de kinderen een idee wat er aan de hand is?

De kinderen kunnen in de brievenbus in de hal een berichtje sturen naar de Pieten met hun idee.

In de klassen werd het probleem besproken. De één dacht aan muggen, de ander aan hoofdluis en een paar aan roos. Dit werd in brieven gezet en die werden in de brievenbus gestopt.
Een week later mag iedereen de schoen zetten. ’s Avonds komen de twee Pieten op school en bekijken de brievenbus en de inhoud.
Op een avond komen twee ouders op school en die willen de Pieten wel even controleren op hoofdluis. En ja hoor, dat is de boosdoener. De twee hoofdluisouders geven de Pieten tips en adviezen mee. Daarna worden wat klassen bezocht en schoenen gevuld. Dit wordt allemaal gefilmd. In alle groepen komt een briefje te liggen met de volgende tekst:

Wij, Piet Pedronella en Piet Carlos, zijn gisteren op de Anne Frankschool geweest. Jullie hadden allemaal veel dingen opgeschreven waardoor we telkens jeuk op ons hoofd zouden kunnen hebben. Er waren gisteren ook twee moeders op school. Jullie mogen op het filmpje kijken wat er nu aan de hand is…..……..

Alle kinderen mogen het filmpje bekijken. In de hal komt een stoel te staan, een spiegel, luizenkammetjes, luizencape, lotion, etc.

Zou de hoofdluis op tijd weg zijn, zodat de Pieten wel mee naar school kunnen?

Aankomst Sinterklaas op de Anne Frankschool:
Sinterklaas en de Pieten komen in een lelijke eend aanrijden. Ze stappen uit en dan ziet iedereen dat de Pieten er wel bijzonder uitzien. (De Pieten dragen zwarte pruiken met veel krullen en wild haar). Door de middelen tegen hoofdluis, ziet hun haar er heel raar uit en durven ze dat niet te laten zien aan de kinderen. Hun mooie krullen zijn ook verdwenen. Ze voelen nog steeds kriebels en zijn bang dat Sinterklaas het ook krijgt.

Gelukkig zijn de twee hoofdluismoeders er ook weer en die willen wel even controleren. Gelukkig, de Pieten zijn hoofdluisvrij! Ze kunnen hun haar dus weer mooi maken! Daar willen de twee moeders wel even bij helpen.
Sint en Pieten vertrekken naar de personeelskamer en de Pieten krijgen daar hun gewone pruik weer op. Daarna kan het feest in de klassen beginnen!

IMG_2972
In mijn klas hebben de kinderen capes voor hoofdluizen versierd door er Zwarte Pieten op te tekenen.
Deze kregen de Pieten cadeau.

IMG_2967

In de klas van juf Marije hadden de kinderen
hoofdluizen gemaakt van chenilledraad en kralen.
Deze luizen zaten in potjes, zodat de Pieten thuis
konden oefenen met luizen zoeken.

Sinterklaas wil een nieuw behang; (It Lemieren 2009)

DSC01756

Op een dag komt Piet bij ons op het plein. Hij heeft een kruiwagen bij zich met daarin allerlei behangrollen en schilderijdoeken. Hij heeft een vraag voor de kinderen: Sinterklaas zit in zijn werkkamer altijd tegen dat saaie behang aan te kijken en zou ook graag wat nieuwe schilderijen aan de wand willen. Maar hoe komt je nu aan leuk behang en leuke schilderijen? Misschien willen de kinderen wel helpen?

DSC01634

De dag erna kwam een kunstenaar op school. Hij heeft geholpen om mooie schilderijen voor sinterklaas te maken. Alle klassen konden schilderen in het atelier. Die schilderijen zijn in plaats van schoenen voor de Sint neergezet. 

DSC01744

Daaruit hebben we van elke groep een mooi schilderij uitgekozen. Dat schilderij is dus weg. Maar piet heeft zich zelf op de foto gezet met het schilderij in de hand. De kinderen kregen dus een foto van Piet met het schilderij wat zij zelf hebben gemaakt terug.

DSC01747

Op de dag van de intocht van Sinterklaas kwam Piet als eerste weer met de kruiwagen op school. De Sint is er dan nog niet. Piet zet een behangtafel op het plein en begint op een stuk behang plaksel te strijken en plakt vervolgens het behang op de deur………..Dan komt Sinterklaas het plein op en vertelt Piet dat het niet de bedoeling is om de buitenkant van de school te behangen maar zijn eigen werkkamer met het behang dat de kinderen hebben ontworpen!

     DSC01783 DSC01786

 

In de klas hadden de kinderen hoedjes op in de vorm van een schilderspalet en een verfkwast erop.

DSC01759

Piet is verliefd; (Anne Frankschool 2005)

Sinterklaas en intocht 019

Sint stuurt de school een brief op hartjespapier. Het is al gauw duidelijk: Twee Pieten in zijn paleis zijn erg verliefd op elkaar en nu wil Sinterklaas iets voor hen organiseren.

De school nodigt de Sint uit om te komen overnachten. Deze laat echter weten dat hij twee pieten stuurt, Pedronella voor het hoofdgebouw en Carlos voor de dependance. Pedronella en Carlos komen elkaar tegen bij de supermarkt en worden op slag verliefd. Via hun dagboeken die op het nachtkastje naast hun bed liggen vragen zij de kinderen advies over hoe de situatie aan te pakken. Verder vergeten de pieten van alles en maken ze veel rommel in hun slaapkamers. Elke dag ligt er wel iets verkeerd. Heel leuk om dus even te kijken met de kinderen wat er vandaag weer loos is.

De kinderen mogen de trouwschoenen van hun ouders of andere feestschoenen zetten. De kinderen krijgen hartjessnoepjes en speelringen in de schoen. Ze kunnen echte liefdesbrieven schrijven aan elkaar of aan de Pieten.
Iedereen maakt hoedjes met daarop veel hartjes en natuurlijk de verliefde Zwarte Pieten.

Sint komt op 5 december maar met één Piet aan op school, Carlos is er niet.

Sinterklaas en intocht 015

Wanneer we allemaal buiten zijn, verschijnt Carlos op het dak met een verrekijker en een roos voor Pedronella. Sint spreekt hem streng toe en vraagt uitleg. Carlos legt het verhaal uit en vraagt Pedronella ten huwelijk.
Een andere mogelijkheid is: Tijdens de intocht komen Sinterklaas en de Pieten in een trouwauto. Op het plein wordt de ceremonie gevolgd: ambtenaar van de burgerlijke stand, een Piet met sluier en een Piet met een hoed, uitwisseling van de ringen, trouwboeket, etc.

Organisatie: Sinterklaasfeest 2005 en lied van Piet

Hoed Hilda Hoed met kusjes van de kinderen erop.

Piet Pedronella wordt veel te dik; (Anne Frankschool 2006)

Sinterklaas 2006 006

Dit jaar staat er een grote schoorsteen in de hal. De vraag is of Piet Pedronella er nog wel door kan.

Piet Pedronella en Piet Carlos werden vorig jaar tijdens de logeerpartij op onze school erg verliefd op elkaar en vroegen elkaar tijdens de intocht ten huwelijk. Dit jaar wilden ze natuurlijk erg graag weer naar de Anne Frankschool komen maar Sinterklaas stak daar bijna een stokje voor. Piet Pedronella wordt namelijk veel te dik en kan Sinterklaas niet goed meer helpen. Omdat Pedronella beloofde dat ze aan de lijn ging doen, mocht ze mee naar Nederland. Dit schreef Piet Carlos ons in een brief. Er zat ook een foto bij en inderdaad, we kunnen er niet omheen. In een tweede brief schreef Piet Carlos dat Piet Pedronella zo dik is geworden, dat ze elkaar bijna geen kusjes meer kunnen geven.

We hebben vandaag een filmopname gezien van Piet Carlos die Piet Pedronella mee naar het ziekenhuis heeft genomen. Ze wilden toch graag weten wat er aan de hand was. In het ziekenhuis werden de Pieten verwelkomd door twee verpleegkundigen die de Pieten meenamen naar een aparte kamer. Daar kwam Piet Pedronella op een bed en werd een echo gemaakt van de buik. En wat blijkt? Er zitten niet teveel pepernoten in maar een babyPietje! En die wordt over ongeveer een week al geboren! De kinderen van de Anne Frankschool zijn gevraagd om babyspullen te verzamelen en te helpen bij het bedenken van een naam voor de baby.

Op school zijn twee babykamers ingericht. Een jongens en een meisjes kamer. We weten immers nog niet of het een jongen of meisjes Pietje wordt.

Sinterklaas 2006 027 Sinterklaas 2006 026

In de nacht van 4 op 5 december is Pietje Carmello geboren! Sinterklaas kwam daardoor alleen op school om ons Sinterklaasfeest bij te wonen. Terwijl de Sint aan het verwelkomen waren, hoorden we opeens een ambulance. Die stopte bij school en……. Piet Carlos en Piet Pedronella stapten uit met hun baby! Gelukkig kon de conciërge de rest van de dag voor de pasgeborene zorgen en konden de Pieten alsnog volop genieten van het sinterklaasfeest op de Anne Frankschool!

Sinterklaas 2006 Anne Frankschool 035 Sinterklaas 2006 Anne Frankschool 039

De aankomst van de Pieten…. 

En de traktatie die de kinderen kregen, lange vingers met blauwe muisjes en pepernootjes erop

Sinterklaas 2006 Anne Frankschool 056

Sinterklaas 2006 013 Leuke knutselactiviteit: Piet blijft steken in de schoorsteen.

Sinterklaas komt aan per boot;

Zodra Sinterklaas arriveert in Nederland, ligt er in de sloot vlak bij school een grote fles met een brief erin. Hierin staat informatie over de intocht. Sint wil graag per stoomboot aankomen op school. De kinderen moeten hem helpen met het bedenken van een vaarroute en/of oplossingen. De communicatie gaat natuurlijk via flessenpost. Als de kinderen de schoen mogen opzetten, zetten de kinderen allemaal een stoombootje in alle soorten en maten.

Tijdens de intocht komt Sinterklaas inderdaad met een boot. Deze boot staat echter op een trailer en Sint en de Pieten zitten erop.

Hier een voorbeeld van een stoombootbakje

Sinterklaas 066

Het paard van Sinterklaas;

In de hal hangt een zadel met een brief erbij. De hoofdpiet is het paard van Sinterklaas kwijtgeraakt bij een bezoek aan de school. Na verschillende zoektochten is het paard nog steeds niet terecht. Sinterklaas gaat ook zoeken. Ook Sinterklaas komt niet op tijd terug voor een bezoekje aan de school. Daarom komen de Pieten dan maar zonder Sint. Een van de Pieten heeft zich een beetje als Sinterklaas verkleed. Even later komt Sinterklaas toch aan………in een paardentrailer.

De kinderen mogen hun laars opzetten. Leuk zijn hoedjes met paardenkoppen. Ook stokpaarden kunnen goed gebruikt worden door de kinderen om het verhaal na te spelen.

IMG_4839 IMG_4840

Sinterklaas 058

Sinterklaas komt een brandje blussen;

Op het podium staat de directeur van de school. Deze heeft het erg koud. Bij de aanwezige ouders worden steeds mutsen, sjaals, handschoenen, jassen afgepakt. (Dit is van tevoren afgesproken) Alles wordt over elkaar aangetrokken maar de directeur blijft het koud hebben. Daarom gaat hij een vuurtje stoken. Maar ja…….je raad het al……….daar komt de brandweer met wel hele bijzondere brandweermannen: Sinterklaas en Zwarte Pieten die de brand komen blussen. Sinterklaas heeft voor de directeur een lekkere dikke bontjas meegenomen, een paar dikke wanten, muts en sjaal. Wat is de directeur blij…….en warm.

Je kunt voor het schoen zetten kiezen voor brandweerdingen: helm, brandweerauto etc. Ook kun je zeggen dat er allemaal warme dingen gezet mogen worden: sjaal, snowboots, wollen muts, etc.

De nepsinterklaas komt;

De directeur is verkleed met bezem, rode lap stof, een wattenbaard en een papieren muts. Zo komt hij/zij op het podium. Natuurlijk grote hilariteit! Dan komt met een auto de echte Sinterklaas aan met de  Pieten……………… De echte Sint geeft de directeur straf: 10 x opdrukken.

Voor het schoenzetten kun je allemaal Sinterklazen laten maken en deze zetten. Als muts kies je natuurlijk voor mijters, sinterklaashoofden, etc.

Hier een voorbeeld van een mijter.

Hoed marianne Sinterklaas 093

IMG_2968

Sinterklaas verslaapt zich;

Op school staat een prachtig Sinterklaasbed. Hier logeert de Sint ’s nachts. Elke dag kun je zien dat hij er inderdaad geweest is omdat er iets is veranderd. In het Boek van Sinterklaas kunnen brieven gelegd worden van de kinderen.

Tijdens de intocht komt alleen Zwarte Piet. Sint is er niet. Hij blijkt zich verslapen te hebben. Iedereen op het plein laat het geluid van een wekker horen en daar komt de Sint aan. Haar in de war, kleren een beetje scheef…….maar hij is er! Gelukkig het feest kan beginnen.

De kinderen kunnen allemaal een Sinterklaasbed ontwerpen en deze gebruiken om hun schoen te zetten.

Natuurlijk gaan de kinderen regelmatig even kijken of er iets veranderd is.

Piet ging uit fietsen;

Op een ochtend hangt er in de hal een fietspomp en een blikje met bandenplakspullen. Groep 8 krijgt een bijzondere opdracht: ze moeten banden leren plakken. Maar waarom? Dat is nog niet duidelijk. De kinderen kunnen ook een bezoekje brengen aan een fietsenmaker om daar te kijken hoe je een fiets kunt repareren. Na een week staat er een fiets met een lekke band in de school. Alle kinderen komen de fiets bekijken en alle onderdelen worden benoemd. Groep acht kan nu aan de slag gaan. Ook een fietsenmaker kan dit doen. Wat blijkt………..er zit een pepernoot in de band en daardoor kon Piet niet fietsen. De band wordt gerepareerd en klaargezet voor Piet. Tijdens de intocht komt Sinterklaas met een bakfiets en een prachtige fietshelm op! Een van de Pieten loopt maar kan de gerepareerde fiets weer in ontvangst nemen.

Leuk is natuurlijk om hier de hoeden te maken met de fiets en de pepernoot. En het liedje: Zwarte Piet ging uit fietsen mag ook niet ontbreken.

  • Hier kun je de kleurplaat downloaden:de Piet en de fiets
  • De fiets alleen kun je hier vinden, groep 2 kan daar zelf een Piet bij tekenen: fiets

De verdwijnende pepernoten; (Anne Frankschool 2001)

Sinterklaas heeft een brief geschreven over het verdwijnen van de pepernoten. Elke keer mist hij weer een paar zakken. Hij vraagt de kinderen om hulp. De kinderen op school mogen de schoen zetten en vinden de volgende dag alleen maar een pepernoot. Dit schrijven ze aan Sinterklaas. Deze besluit een val te zetten. De kinderen mogen weer hun schoen zetten en een van de leerkrachten moet dan filmen wat er gebeurt. Dat blijkt al gauw de volgende dag als de kinderen samen de film bekijken. De Pieten vullen de schoenen maar eten zelf bijna alles op……………..Als beloning krijgen de kinderen voor elke klas benodigdheden om pepernoten te bakken. Voor de intocht bedenkt de Sint een slim plan. Er wordt voor de Pieten een fitnesstest gehouden en gekeken of ze ook te dik zijn. Dat is natuurlijk het geval. In de groepen worden de Pieten natuurlijk overal uitgenodigd om sportieve activiteiten te ondernemen.

De ladderpiet;

Op een dag staat er in de hal een grote ladder. Waar is dat nu voor? De kinderen wordt gevraagd naar tips. Van wie zal de ladder nu zijn? Na een paar dagen komt het antwoord: van de ladderpiet. Deze Piet wilde op school op het dak klimmen om iets in de schoorsteen te doen maar er kwam iemand voorbij die riep dat je niet zomaar op het dak mocht klimmen. Dan gaat het dak stuk. Piet zal het weer proberen en zal zachte schoenen aantrekken.

De kinderen mogen zachte schoenen zetten: sloffen!

Tijdens de intocht komt Sinterklaas alleen. waar zijn de Pieten nu? Zouden ze dan toch………..Ja hoor…even later komen ze met een ladder want ze zijn van het dak af geklommen!

De muts van Piet;

Voor school hangt een Pietenmuts in de boom. In de muts zit een briefje verstopt. Alle kinderen mogen een paar dagen een muts of ander hoofddeksel meenemen naar school. Een dag later vinden ze iets lekkers in hun muts.

Tijdens de intocht komt Piet zonder muts en Sinterklaas op school maar wel in gezelschap van detective Speurneus. Hij heeft een andere hoed gekregen. Maar hij is erg verdrietig want nu is hij de muts kwijt maar ook Sinterklaas. Dan komt een van de leerkrachten en wat heeft deze op: de Pietenmuts! Gelukkig maar…….nu Sinterklaas nog. Daar helpt detective Speurneus wel bij. Sinterklaas zat al binnen in school te wachten

Als hoedidee maak je natuurlijk Zwarte Pietenmutsen.

IMG_9135

Piet wordt oud……….

Er hangt een wandelstok aan de boom voor de school. Er hangt een briefje bij. Piet is oud en wil met pensioen. Maar wie wil hem opvolgen? Er wordt een Pieten wedstrijd op school uitgeschreven voor de kinderen. Wie wordt een waardig opvolger? Een paar dagen later hangt er een gebitje en weer wat dagen later hangt er een slof.

Tijdens de intocht komen Sint en Piet met een rollator of een invalidenwagen. Sint stapt vlot het plein op. Piet sukkelt er langzaam achteraan. Hij heeft een slof aan en geen wandelstok. Hij moppert dat hij alles kwijt is.

Dan mag hij op het podium op de stoel van de Sint zitten. Hij valt steeds maar in slaap. De kinderen moeten hem dan weer wakker zingen. Intussen laten de opvolgers zien wat een goede Piet moet kunnen.

Spelletjes die Piet in het Pietenbejaardenhuis kan doen zijn: chocoladeletter happen, schoen zetten, zingen met de mondharmonica, verhaaltje voorlezen met een vergrootglas, bejaardengymnastiek.

Waar is Piet?

Sinterklaas komt aan op het plein. Hij is zijn Piet al een paar dagen kwijt. Op het podium wordt dit verteld. Met een verrekijker wordt gezocht…………..Even later komt er een vrachtwagen die allemaal pakjes komt brengen voor de kinderen. Er zit ook een groot pak bij. Die is vast voor de juffen en de meesters! Op het podium wordt het pak opengemaakt……en wat blijkt? Piet zit erin! Gelukkig maar.

Om de schoen te zetten worden allemaal cadeautjes gemaakt. Deze worden gezet.

Als hoedidee kun je pakjes op hoeden maken en Pieten mutsen

IMG_2969 IMG_2981

De kapotte staf (It Lemieren 2006)

Als de kinderen op school komen, hangt er aan het dak een kapotte staf met een brief eraan. In de brief staat dat Zwarte Piet per ongeluk de staf heeft laten vallen van het dak en dat deze nou stuk is. Sinterklaas kan op zijn leeftijd natuurlijk niet zonder staf en de vraag aan de kinderen is of ze hem kunnen helpen met het verzamelen van allemaal stokken.

Deze stokken worden op een afgesproken dag mee naar school genomen worden. In het speellokaal worden de stokken neergezet.

Stokken zetten

Stokken voorzien van naam in allerlei soorten en maten….
De volgende dag blijkt dat de Pieten de stokken in de zandbak hebben gezet met iets lekkers eraan voor iedereen. Een chocolade Piet en Sint en de Sint heeft een zuurstokstaf in de hand.

Stokken in de zandbak Stok wat hangt eraan

Zal het toch goed komen op 5 december? Want zonder staf kan de Sint niet komen…..

IMGP1417

Op 5 december wordt voordat Sinterklaas op school komt, de staf met plakband en tape in elkaar geplakt. Sint is hier echter niet tevreden mee. Hij probeert een paar stokken uit die de kinderen hebben meegenomen…….. het is het net niet. Dan komt de directeur van de school met een verjaardagscadeau voor de Sint. En wat blijkt? De Sint krijgt een nieuwe staf!

Sinterklaas komt uit de lucht vallen…….

In de weken voordat Sint komt, krijgen we een brief dat Sint dit jaar met de helikopter komt (of luchtballon) Natuurlijk worden er luchtballonnen/helikopters geknutseld. Op de dag zelf wordt er een groot kruis op het plein getekend waar de helikopter moet landen. Ook staan we met de oversteekjassen en bordjes om de helikopter binnen te loodsen. Terwijl iedereen vol verwachting naar de lucht kijkt, komt er een “boer” met aanhanger het plein op rijden. Sint en Piet achterop, strootjes in hun haar en baard…dan blijkt dat de landing niet helemaal goed was gegaan en dat ze in de hooiberg van de boer zijn geland…maar gelukkig, ze zijn er en het feest kan beginnen…

Werk in uitvoering

Probeer een bouwkeet te regelen en plaats die op het schoolplein. Doe dat ongeveer een week voor de aankomst van Sinterklaas. Voor de kinderen en leerkrachten is het een raadsel wat die bouwkeet op het plein doet. Zodra Sinterklaas in het land is, treffen de kinderen elke dag een ander tafereel aan, als ze door de raampjes kijken: een mooi opgemaakt bed, een gedekte tafel, de kleren van de Sint uitgespreid over de stoel. Elke dag kunnen de kinderen door het raam naar binnen gluren. Laat de Sint en zijn Pieten op de dag van de aankomst op school, uit de bouwkeet stappen. Daarna is het natuurlijk feest.

Als het niet lukt om een bouwkeet te krijgen, is een caravan ook een mogelijkheid.

Een ongeluk zit in een klein hoekje

De Sint en zijn Pieten hebben aangekondigd om naar school te komen. Als op een dag de schoen gezet mag worden, wordt er een filmpje gemaakt: de leerkrachten lopen na een werkdag de school uit. Een van de meesters of juffen eet een banaan en gooit de schil weg………. Later komt Piet op school en je ziet dat deze uitglijdt over de bananenschil. Piet heeft heel veel pijn. Er komt een ambulance of een dokter aan die Piet helpt en in een rolstoel gaat Piet weg………Zou Piet op tijd genezen zijn voor het Sinterklaasfeest op school? Tijdens de intocht komt Piet met een been in het gips binnen en kan het feest gelukkig doorgaan. De leerkracht moet echter wel bij de Sint op het matje komen want afval hoor je niet zo weg te gooien. Na excuses kan het feest gelukkig beginnen.

Sinterklaasvieringen van CBS de Regenboog in Dokkum

Op basisschool de Regenboog in Dokkum maken ze elk jaar een film die een of twee dagen voor de aankomst op school vertoond wordt. In de dagen ervoor zijn er op school telkens bijzondere dingen te zien.

2006: Sint is kleine Pietje kwijt: De hoofdpiet vertelt het verhaal op de film m.b.v. een kaart van de stad om te zoeken. In de laatste week is van de piramide op het plein een tent gemaakt afgezet met lint. De eerste dag hangt er kleding te drogen aan een waslijntje en de volgende dag ligt er een bordje met een stuk chocoladeletter, pepernoten en een half stukje brood

Het kleine pietje logeert dus op het plein. Op het feest zelf komt de hoofdpiet met Sint en m.b.v. de kinderen die weten waar het kleine pietje moet zijn, halen ze hem met een groepje kinderen uit de tent op het plein!

2007: De verdwenen letters. Op de film zien we dat er letters kwijt zijn in school en in de stad ( o.a bij de Hema en boekwinkel) In de vergadering op school wordt besloten dat er een juf naar de burgemeester gaat (deze is toevallig een vader van school en bereid mee te werken). De burgemeester belooft met de politie te praten en meer te laten surveilleren. Ook een agent komt even met juf op school praten (is een vader die bij de beveiliging werkt).

Op de dag zelf in de hal wordt het raadsel opgelost. De hoofdpiet kon niet goed lezen en had de letters nodig om te oefenen. De letters zitten in de zak en hij geeft ze terug. We doen wat leesoefeningen en piet krijgt een letterdiploma.

2008: De valse noot; Op de film horen we dat Piet vals op de wc zingt. De stem van Sint zegt dat het zo niet kan en dat Piet maar op muziekles moet. Hij gaat naar het popkoor op de muziekschool en zingt daar heel vals (het koor werkt dus even mee….) Dan probeert Piet het op een trombone en op gitaar (tijdens lessen komt hij binnen en mag even oefenen). Het is echter geen succes. Op de film zien we nadrukkelijk dat de muziekstandaard en de gitaar in eens mist en het slot is dat Piet met een zak op zijn rug de muziekschool verlaat.

Twee dagen ervoor vinden de kleuters de muziekstandaard en gitaar in het speellokaal en op de deur staat STILTE.

Op het feest zelf komt de ontknoping: Piet moest dus oefenen. Het is geen succes, maar Piet is in andere dingen goed zoals gymmen e.d. De tweede Piet is wel muzikaal en begeleidt een sinterklaaslied op keyboard. Daarna volgt een optreden uit elke groep met muziekinstrumenten en/of zang en dans.

Dit jaar kozen we er voor om in de hal wat langer feest te vieren, daarna in de klassen wat korter….

Met dank aan het team en de ouderraad van CBS de Regenboog in Dokkum.

Sinterklaas gaat golfen; (Bernardusschool in Ulicoten België 2008)

Alle kinderen staan op het schoolplein. Even later komen er twee Pieten aangewandeld.
Maar……..waar is Sinterklaas nu? Grote consternatie! Even later komt er nog een piet aan op de fiets. Gelukkig heeft deze piet het mobiele nummer van de hoofdpiet. Hij belt met de hoofdpiet: ‘WAAR IS SINTERKLAAS? Alle kinderen staan hier te wachten en sinterklaas is er niet”. 

Blijkt Sinterklaas nog aan het golfen te zijn. Even later komt er een golfkarretje aan rijden met Sint erin met zijn golftenue aan. (een hele handige moeder had een velours rood golftenue gemaakt, ontzettend leuk, met een korte pofgolfbroek in rood, een rode korte ‘golf’ cape, een spencer,  uiteraard in rood met groen ditmaal en in plaats van zijn mijter een golfpet in rood met goud)
Een geleende golftas en golfschoenen. Een hele grote gebreide sjaal met pomponnetjes maakten het helemaal af!

Duizend maal excuses van de Sint. Hij had alle holes nog niet gedaan, maar gelukkig, hij was er nu! Het feest kan beginnen. Gelukkig heeft de hoofdpiet de Sint zijn ‘werkkleding’  mee genomen en kan de Sint na even omgekleed en opgefrist te zijn, aan zijn feestelijke ochtend op onze school beginnen.

De zwerftocht van Piet; (Anne Frankschool 2002 en 2010)

Verhaal: De boot gemist

Samenvatting:  Piet mist de boot naar Nederland. Hij heeft echter een groot aantal pakjes bij zich die bestemd zijn voor de kinderen van de Anne Frankschool.

IMG_4750

Hij besluit zelf de reis te ondernemen en beschrijft in brieven aan school wat hij onderweg allemaal meemaakt. Zijn reis voert hem van Pamplona, door de Pyreneeën, grotten in Frankrijk naar Parijs. Vervolgens komt hij in aanraking met de Belgische douane, reist door naar Manneke Pis in Brussel en komt vanuit Brussel aan in Hellendoorn. Dit is zijn laatste stop in Nederland. Vanuit deze locatie komt hij de volgende dag op school aan waar het verhaal wordt afgerond.

Organisatie: Sinterklaasfeest 2002, Sinterklaasbrieven 2002 en lied: de zwerftocht van Piet    

IMG_4734 Pamplona; de fiets met het rode pakje achterop.

IMG_4742 IMG_4737

De ijsgrot op de grens tussen Spanje en Frankrijk

IMG_4748

IMG_4747 De grot waar Piet heeft geschuild en het vliegtuig in Parijs
IMG_4809 IMG_4802
Bij Manneke Pis in Brussel; alle kinderen kregen een manneke Pis dropje in de klas

De bange Piet; (Anne Frankschool 2004)

Piet Marco heeft de PABO gedaan (Pieten Algemene Basis Opleiding). Tijdens de stageperiode heeft Piet een aantal nare ervaringen met kinderen gehad. In groep 8 werd hij bekogeld met pepernoten, in groep 6 uitgescholden voor Dombo en in groep 2 werd hij geknepen. Daardoor is hij nu erg bang voor kinderen geworden. Nu is juist hij uitgekozen door Sinterklaas om in Hoogkerk de pakjes te bezorgen en de Anne Frankschool te bezoeken samen met Piet Pedronella en Sinterklaas. Zal hij nu komen? En hoe zal het gaan?

De ontwikkelingen laten zich raden. Het is de bedoeling dat de kinderen de Pieten op hun gemak gaan stellen door een briefwisseling. De Pieten zullen ’s nachts wat bezoekjes brengen aan de school om langzamerhand wat te wennen aan de kinderen.

In de hal komt een tentoonstelling waar het accent ligt op de bange Piet. Daar komt ook een brievenbus te staan voor de briefwisseling tussen kinderen en Pieten. Bovendien komt er voor de jongste groepen een soort kalender zodat iedereen goed in de gaten kan houden hoe lang het nog duurt voordat Sinterklaas op school komt, hopelijk met Pieten.

Organisatie: Sinterklaasfeest 2004

De Pieten zijn verkouden………

Alle Pieten zijn verkouden. ’s Nachts is het een vreselijk lawaai met steeds maar gesnotter en gehoest. Sint is bang dat hij ook ziek wordt en dan kan hij zijn werkzaamheden niet doen. Misschien kan hij wel op een school terecht. Deze vraag komt per brief op school terecht en in de groepen besproken. Als de kinderen akkoord gaan, wordt een mooie slaapkamer ingericht voor Sint.
Elke morgen kunnen de kinderen zien dat de Sint er daadwerkelijk geslapen heeft: leeg kopje thee, bed omgewoeld, boek en bril op het kussen, gordijnen dicht

Bij de intocht op 5 december komen de Pieten alleen op versierde fietsen aangefietst. Ze hebben kijkers bij zich, want ze zijn Sinterklaas kwijt. Na lang zoeken en bellen met wekkers, komt Sinterklaas niet van de straat maar vanuit de school, hij heeft zich verslapen.

De Pieten logeren op school (M.L. Kingschool Haarlem 2009)

Drie Pieten komen op school logeren. De logeerpartij wordt gefilmd en tijdens het bezoek van Sinterklaas aan de school, verslapen de Pieten zich. Ze rennen in pyjama de school uit en de Sint komt aan met een taxibusje. Kijk voor het complete verhaal in de bijlage: Verhaallijn Pieten komen logeren.

GD Star Rating
loading...

Sinterklaas komt er aan!, 3.8 out of 5 based on 43 ratings

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!