www.jufjanneke.nl


0
GD Star Rating
loading...

Maximilliaan Modderman/prentenboek van het jaar 2023

Janneke 20 januari 2023

Deze week beginnen de Nationale Voorleesdagen. Het prentenboek van het jaar 2023 is: Maximilliaan Modderman geeft een feestje.

Het boek


Maximiliaan Modderman geeft een feestje.
Een feestje voor beestjes.
Met taart.

Een keurig jongetje is alleen thuis en organiseert een feest voor zijn speelgoedbeesten. Het wordt een wild feest. En een vies feest. Maximiliaan Modderman begint zich een tikkeltje zorgen te maken wat zijn papa en mama zullen zeggen als ze thuiskomen… Een uitbundig en herkenbaar verhaal voor alle kinderen die er weleens een puinhoop van maken. De humoristische tekeningen zijn van drievoudig Gouden Penseel-winnaar Jan Jutte. Maximiliaan Modderman geeft een feestje is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2023.

 15 lestips voor bij het boek:

Wat kun je gaan doen met dit boek en met het voorleesontbijt of de voorleesdag op jouw school?

 1. Maak er een gezellig voorleesmoment van. Pak er een mooie stoel bij, installeer je op lekkere kussens, laat alle kinderen een dekentje meenemen en omdoen tijdens het voorlezen en laat de kinderen om je heen liggen. Lees daarna een boek voor.
 2. Maak een themabak voor de huishoek met daarin: knuffels, feesthoedjes, een taart van karton of hout, slingers, cadeautjes en een teiltje. Laat de kinderen het verhaal naspelen in de huishoek en laat ze de materialen uit de bak gebruiken
 3. Lezen met feesthoedjes in groep 3; verdeel de kinderen in tweetallen. Geef ze per tweetal een feesthoedje. Heb je de feesthoed op dan ga je lezen maar je slaat een woord over…… De ander raadt welk woord niet is gelezen en dan wisselen ze van feesthoedje.
 4. Vul de zandtafel met modder en laat de kinderen daarin spelen met auto’s varkens, steentjes, houtsnippers, etc. Maak er een lekker modderbad van, Heerlijk om eens met modder te spelen.
 5. Vul een bak met lauw water en sop en laat de huishoek eens een schoonmaakbeurt geven.
 6. Bellen blazen in de klas of buiten. Teken de bellen na. Trek cirkels om en kleur met potloden op zwart papier.

 7. Schuim maken. Doe afwasmiddel met wat water in een teiltje en blaas met grote rietjes in het sop! Zo komt er steeds meer schuim.


 8. Maak reuzenbellen buiten.
 9. ModdervlekKnip en plak jezelf in de modder
 10. Maak de ballonnenreeks verder af
 11. Knip en plak jezelf tussen de slingers
 12. Maak jezelf onder de feesthoed
 13. Oefenen van voorzetsels met een feesthoedje; leg hem op de kast, tussen twee stoelen, onder de tafel, voor een kind, achter de stoel, op een blok onder de stoel, achter de deur, etc.
 14. Kaarten voorzetsels; waar ligt de feesthoed?
 15. Boekendans; Sluit de dag af met een boekendans. Zet de stoelen in de kring met de zittingen naar buiten. De kinderen lopen om de kring heen op een muziekje. Als de leerkracht op een kaft van een boek tikt, zoekt iedereen zo snel mogelijk een plekje. Haal daarna steeds een paar stoelen weg…..

Andere boeken om erbij te gebruiken

GD Star Rating
loading...

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!