www.jufjanneke.nl

0
GD Star Rating
loading...

Wiedoewap en Wiedoewop muziek in de klas

Janneke 6 oktober 2013

rbkm2_02

Uitgeverij Pelckmans uit Belgie heeft sinds 2010 Wiedoewap op de markt gebracht en sinds kort is daar Wiedoewop bijgekomen. Wil je muziek op een leuke manier brengen aan jonge kinderen met beweging, zingen en luisteren? En heb je niet veel tijd over om dit allemaal te bedenken en voor te bereiden? Dan moet je hier wel even verder lezen………

Wiedoewap en Wiedoewop zijn twee boeken met een CD en kijkplaten. In beide boeken staan veel liedjes die je gedurende de dagelijkse routines kunt gebruiken maar er zijn ook speelliedjes, themaliedjes en er is bewegingsmuziek. Deze liedjes en muziek staat niet alleen in het boek maar ook op een bijbehorende CD. En vooral de manier waarop het op de CD staat, is bijzonder. Als je het eerste liedje hoort, wordt je meteen vrolijk. Dit slaat ook meteen over op de kinderen. Ze beginnen vanzelf mee te bewegen. Er zijn allerlei verschillende muziekstijlen en ritmes gebruikt. Daardoor maken de kinderen meteen kennis met een diversiteit aan stijlen. Bovendien is er telkens een ingezongen versie en een instrumentale versie. Deze kun je goed gebruiken als het liedje bekend is. Ook zijn er zo nu en dan meerdere versies van een liedje zodat je kunt variëren in moeilijkheidsgraad.

In het boek staan verder de ontwikkelingsdoelen waar je aan werkt en verschillende didactische wenken waar je rekening mee kunt houden. Bij de liedjes staan verder nog de akkoorden voor de muzikale leerkrachten. Die kun je gebruiken om mee te spelen met je gitaar. Als het een bewegingsles betreft, staan de bewegingen er duidelijk uitgetekend bij. Het boek is zeer makkelijk in gebruik. Als je een muziekles wilt geven zoek je een liedje uit en laat je dit een paar keer aan de kinderen horen. Zodra de eerste noten klinken, merk je al dat de kinderen beginnen te bewegen! Je kunt ondertussen de kijkplaat laten zien en bespreken met de groep. Zo herkennen ze al delen uit de tekst van het liedje. De didactische wenken en duidelijk beschrijvingen maken je les helemaal af. Als je de kijkplaten in de klas ophangt, vragen de kinderen een volgende keer meteen:”juf of meester, zullen we dat liedje nog een keer zingen?” Verder zit de kracht van deze boeken ook in de liedjes die goed te gebruiken zijn bij de dagelijkse routines en de thema’s die elk jaar aan bod komen. Het is immers heel vaak zo dat je een liedje aanleert en dat zingt tijdens het thema en daarna niet meer. Even later is het liedje vergeten en verdwenen. Deze liedjes zijn elk jaar door iedereen goed te gebruiken en door de herhaling spreekt het kinderen aan.

Misschien merk je het wel maar ik ben erg enthousiast over deze boeken en materialen!

Het enige minpuntje dat ik misschien kan vinden is het feit dat er bij een enkel liedje woorden gebruikt worden die in Nederland niet zo gebruikelijk zijn: Kapoen=klein kind, plezant, ik word onwel, maar dat komt maar bij een paar liedjes voor. Bovendien kun je dan heel goed uitleggen wat de woorden betekenen en dat het een Belgisch woord is. Daar is ook niks mis mee.

Begin je al net zo enthousiast als ik te worden? Je kunt de boeken bestellen bij: Pelckmans. Een bijkomend voordeel vind ik dat de boeken niet duur zijn! Deze site werkt overigens niet makkelijk. Ik denk dat je met het contactadres een stuk verder komt.  Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen!

GD Star Rating
loading...

Wiedoewap en Wiedoewop muziek in de klas, 4.6 out of 5 based on 13 ratings

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!