www.jufjanneke.nl


0
GD Star Rating
loading...

We zorgen voor de vogels

Janneke 7 februari 2021

Vogels zie je altijd en overal wel ergens. Een onderwerp dat dicht bij kinderen ligt en je kunt het in alle seizoenen gebruiken.

Ontwerpschema en groepsplan

Hier kun je een ontwerpschema downloaden over: wij zorgen voor de vogels. Alle kernactiviteiten staan hier in genoemd met daarbij de activiteiten.

Kijk ook eens bij

Doel

Vogels vliegen heen en weer. Welke vogels zie je allemaal buiten? We leren vogels herkennen en benoemen.

Vogels gaan hun eigen gang en vliegen heen en weer maar wat als er iets met een vogel gebeurt? Wat doe je dan? Weet je wat een vogelopvang is?

Boeken

 

Vandaag is het een grote dag. Alle babyvogels gaan voor het eerst vliegen. Alleen Coco niet. Hij durft niet. Het is wel heel erg leuk maar ook heel erg eng. Mama helpt Coco en…….hij kan het! Hij weet van geen ophouden en doet allemaal kunsten, zelf achteruit vliegen. Maar of dat goed gaat?

 

De fantastische vliegwedstrijd gaat over een wedstrijd voor vogels. De teams staan bijna allemaal klaar voor de start en gaan van start. Alleen de uilen slapen nog. Met zeppelins, vliegtuigen, luchtballonnen, ballonnen, vliegende schotels, etc. gaan ze van start. Onderweg gebeurt er van alles. Team Kip gaat als enige richting de finish maar dan komen de anderen in actie en hinderen dit team. Ondertussen komt Team Uil aangevlogen en….wint de wedstrijd. Team Kip krijgt straf maar waarom eigenlijk…..

Wat een humor in dit boek! Een vliegwedstrijd voor vogels die allemaal een vliegend voorwerp gebruiken voor de wedstrijd. Het is vooral leuk om goed te kijken naar alles wat er gebeurt. Leuk om bij dit thema te gebruiken.

Snip is een vogel met een snavel, twee poten en twee vleugels. Toch is hij geen gewone vogel want hij durft niet te vliegen. Hoe zijn vriendjes hem ook helpen, hij durft niet. Als het winter wordt, gaan de vogels naar warme landen. Snip niet, hij durft niet. Dan komt er een rode sjaal voorbij waaien, Snip pakt hem voor Muis, hij helpt Eekhoorn om nootjes naar het hol te brengen, hij hakt met zijn snavel een gat in het ijs om kikker te helpen, hij redt egel uit de takken, houdt mol warm met zijn vleugels en blijft daar tot het voorjaar wordt. Dan hebben de dieren een verrassing voor Snip en het feest wordt compleet als de vriendjes ook weer terug komen. En dan ontdekt Snip ineens …… dat hij vliegt!

De tekst in dit boek is prachtig maar ik vind de illustraties echt geweldig! Alleen de vogels al die naar het zuiden vliegen met hun koffertjes en tassen. Je ziet een heel jaar voorbij trekken.

Een kennismaking met de vogels in je tuin. Robin Roodborst woont in een mooie tuin. Er komen allerlei vogels in zijn tuin, zeker in de winter. In de lente beginnen alle vogels te zingen en komen toch wel bij Robin in de tuin. Maar hij wil het liefst de tuin voor zich alleen. Daarom zitten alle vogels bij de buren en Robin in zijn tuin. Even langskomen mag, maar niet te lang.

Dit boek is geschikt om kinderen kennis te laten maken met de vogels in hun tuin. Behalve het verhaal van Robin staat er ook informatie over alle vogels.

In mijn eerste vogelboek vind je drieëntwintig vogels die je in je tuin of het park kunt tegenkomen. Bij alle vogelsoorten staat een heleboel informatie en er staan tips in het boek om vogels wat meer dichterbij te kunnen krijgen. Bij elke vogel staat een afbeeldingen, vogelfeitjes, wist je datjes en informatie over de eieren. Dit boek is goed te gebruiken in een vogelkijkhoek.

Speelgoed bij het thema

 

 

Onderzoek/uitstapjes

 • Maak een wandeling in de buurt van de school en kijk wat je ziet buiten: vogels, nesten in bomen, nestkastjes, etc. Maak er foto’s van en koppel dit terug in de klas.

Aankleding van de klas

 

Opening van het thema

De kinderen hebben thuis een vogel gemaakt. Deze nemen ze mee naar school en daar krijgt hun eigen vogel een plekje in de vogelopvang.

Knutselopdrachten

 •  Vogel van papier-maché
 •  Vogel met een snavel van een wasknijper. Plak vogelzaad op een cirkel

Hoeken

 • In de klas komt een vogelopvang. De vogels die de kinderen gemaakt hebben en nog gaan maken, krijgen daar een plekje en kunnen daar verzorgd worden.
 • Vogelkijkplek; Hang buiten vogelvoer op en laat de kinderen kijken en tekenen welke vogels ze allemaal zien. Je kunt dit formulier er bij gebruiken. Formulier vogeltelling
 • Bouwhoek; Bouw een vogelhuis en een nestkastje
 • Huishoek; We zorgen voor vogels

Wat moet er aan de orde komen?

 • Wat weten we al en wat willen we nog weten? Formulier groep 3
 • Vogels in de tuin
 • Wij zorgen voor de vogels
 • De vogelopvang

Spel en beweging

Bewegen als een vogel: hippen, fladderen, hoog en laag vliegen, eten zoeken, badderen in water, springen naar insecten, slapen met kopje tussen veren

Spelles:

 • Pas op voor de poes; tikspel. Op een mat in het hoekje van het speellokaal logt een poes. De vogels hippen door het speellokaal. Als de leerkracht zegt: Pas op voor de poes, vliegen de vogels terug naar een plek waar de poes niet mag komen. Als het lukt mag de poes de vogels tikken die nog niet op die plek zijn

Muziek

Materialen

Oefeningen voor op het digibord

 • Kijk ook bij de yurlspagina:

Groep 2/3

Voor groep 3 gaan we circuits maken rondom een aantal tweetekenklanken om deze goed te oefenen. Groep 2 doet mee met de vogels.

Het eerste circuit gaat over de uil met de ui. De volgende activiteiten staan op het programma:

 • We maken een ui van zoutdeeg (www.letterkleien.nl
 • Poppenkast spelen met twee poppenkastpoppen van uilen
 • Verhaal over uil lezen/groep 2 luistert
 • Braakballen uitpluizen (Deze kun je via Marktplaats kopen bij Meneer Uil. Het geld gaat naar het onderhouden en plaatsen van nieuwe nestkasten voor uilen in de natuur.)

 • Ui snijden en ervaren wat dat doet met je ogen

 • Uiensoep maken
 • Uil maken met zwarte stift en ecoline
 • Wat weet je van een uil? Schrijven bij de afbeelding
 • Wat weet je van een uil? Tekenen bij de afbeelding
 • Wegen met uien en veren. Groep 2 legt veren van groot naar klein
 • Woorden met ui springen
 • Sommen bij de uil zoeken

Het tweede circuit gaat over de pauw met de au

Taal

Vertelkast en wenskist 002
In de taalkast zitten voorwerpen waaraan verschillende taaloefeningen zijn gekoppeld: Ko Klapper: tellen woorden in zinnen en woordstukjes, Ria Rijm: voor rijmoefeningen, Henk Hak en Piet Plak: hakken en plakken, woordrups: begin en eindletters, Pipa Papegaai: voor luisterspelletjes: nazeggen zinnen, Lange Slang: lange en korte woorden herkennen, voorwerp passend bij het thema: raadsels, wel of niet goed, etc., vingerpopjes voor het geven van een voorstelling in het theatertje erboven, grote lade waar het boek van de week uitkomt en waar een map in ligt met daarin bladen met de auditieve oefeningen erop.

Woordenschat

Spel: Alle vogels vliegen.
Reactie oefening voor de kinderen. Noem steeds een zin: alle vogels vliegen – alle giraffen vliegen – alle ooievaars vliegen – alle olifanten vliegen – alle mussen vliegen, etc. Als een die inderdaad kan vliegen gaan de kinderen staan, als het dier niet kan vliegen, gaan ze zitten

Rekenen/wiskunde

Kralenplanken

   
 

Afsluiting van het thema

Bedankt

GD Star Rating
loading...

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!