www.jufjanneke.nl

0
GD Star Rating
loading...

Vouwen met het grote vouwboek

Janneke 27 februari 2018

In de klas is vouwen één van mijn favoriete activiteiten met de kinderen. Door het vouwen werk je aan meerdere doelen: een goede fijne motoriek, logisch leren nadenken, opereren met vormen en figuren, leren concentreren en het is goed voor de oog-hand coördinatie. Kinderen leren ondertussen heel wat meetkundige begrippen: recht, schuin, dubbel, lijn, hoek, punt etc. Verder kun je kinderen leren te werken aan de hand van schema’s door vouwvoorbeelden te geven en deze na te laten vouwen of een puntsgewijze opbouw van een te maken vouwwerk aan te bieden.

Vouwen is in mijn opleiding een belangrijk onderdeel geweest. Vandaag heb ik mijn vouwboek even tevoorschijn gehaald. Dit was een verplichte opdracht op de kleuterleidsters opleidingsschool indertijd.
 

 

Heel lang is dit vouwboek mijn leidraad geweest bij het maken van de vouwwerkjes op school. Tot je op den duur precies weet hoe je het maken moet en het boek niet meer nodig hebt. Het maken van andere vouwsels zat niet echt in mijn systeem, ik viel vaak terug op de bekende vouwsels. Hoe leuk is het dan, om te bladeren door: Het Grote Vouwboek van Vouwjuf: Janet de Vink. In dit vouwboek wordt een doorgaande leerlijn gepresenteerd, dat is gebaseerd op de vouwsels zoals ik kende vanuit ‘mijn’ vouwboek, de leerlijn van Fröbel. 

[bol_product_links block_id=”bol_5a958ad600bd4_selected-products” products=”9200000079530521″ name=”Het grote vouwboek” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

In de inleiding staan tips die je, als je al heel lang vouwt, vaak ook weer vergeten bent. Heel goed om deze even weer te lezen en toe te passen. Deze tips gaan over de grootte van de bladen om mee te beginnen en de dikte van de vouwbladen.

Daarna volgen verschillende leuke, nieuwe vouwsels vanuit een doorgaande leerlijn met: de rechte vouw, ronde vouwbladen, de rechte vouw en ronde en vierkante vouwbladen, de schuine vouw, het rechte kruis, het schuine kruis, de zestien vierkantjes en de vlieger. Het zijn niet alleen maar vouwsels maar ook leuke activiteiten om te doen met zestien vierkantjes bijvoorbeeld. Er staan voorbeelden in, waar de zestien vierkantjes zijn gebruikt als mozaïekopdrachten. 

De vouwsels in het boek zijn goed te gebruiken bij thema’s gedurende het jaar: herfst, winter, voorjaar en zomer en de festiviteiten die dan plaatsvinden. Ook zijn er allerlei dieren gevouwen. Verder kom je vouwsels tegen die gebaseerd zijn op prentenboeken: Dikkie Dik, Gonnie en Gijsje, Rupsje Nooitgenoeg, Elmer, Tangramkat, Regenboog, de mooiste vis, de kleurenmonsters, Opa Brom, Boer Boris, Haas, Agent en Boef, Indi en Kai, Rikkie en Anni, Gruffalo en de muis, Kolletje en Prinses Super. De ondertitel van het Grote Vouwboek is: De vouwjuf vouwt van A tot Z en hoe leuk is het dan ook dat ze dit daadwerkelijk doet en alle letters en cijfers heeft gevouwen! Erg leuk om te gebruiken bij de letter van de week of in groep 3.

Naast een afbeelding van het uiteindelijke vouwsel, staat precies wat je nodig hebt en wat de werkwijze is. Dit is met voorbeelden uitgewerkt zodat je kinderen zelfstandig met het boek aan de slag kan laten gaan.

Wat mij wel opvalt is dat er veel, en leuke,  kleuren papier worden gebruikt. Dat maakt het resultaat natuurlijk nog mooier! Daarom is het wel raadzaam om verschillende vouwbladen en kartons van allerlei winkels en uitgevers te verzamelen voor nog leukere effecten. Janet geeft in het boek zelf ook aan dat pakpapier ook erg geschikt is om te gebruiken met het vouwen.

Wie is Vouwjuf eigenlijk en wat drijft haar om dit prachtige vouwboek op de markt te brengen? Lees hier het interview!

  • Wil jij jezelf even kort voorstellen? Ik ben Janet de Vink, ik ben juf (groep 2 OBS de Bosrank in Havelte) en mijn hobby is vouwen. Vandaar de naam Vouwjuf. Met het oprichten van mijn Facebookpagina en website wil ik vouwinspiratie brengen en ervoor zorgen dat het vouwen niet iets is, wat alleen maar in de onderbouw gebeurd op school, maar verder gaat. Door veel te vouwen stimuleren we de reken- en motoriekontwikkeling.
  • Je hebt een website rondom vouwen, een Facebookpagina en nu een boek uitgebracht. Vanwaar deze passie voor vouwen? Vroeger ging ik als meisje al naar vouwavonden in Borger. Ik volgde cursussen origami en maakte kaarten en verkocht deze bij expositie boerderijen en op markten. Ook vouwde ik de geboortekaarten van mijn eigen dochters. Ik hou van creatief bezig zijn en rekenen is mijn lievelingsvak op school. Een mooie combinatie dus op deze manier.  
  • Je bent juf en in de klas zal er veel gevouwen worden, hoe ervaren de kinderen dat? Veel kinderen in mijn klas zijn dol op vouwen. Ik probeer dit ook altijd te combineren met verschillende technieken en op diverse manier aan te bieden. De ene keer vouwen we vanaf een reeks en weer een andere keer scannen we een QR-code met de iPad. 
  • Merk je dat de kinderen door het vouwen bepaalde vaardigheden hebben die ze anders niet gehad zouden hebben? Net zoals bij het herhalen van andere doelen, zie je dat de leerlingen er steeds handiger in worden. Het aflezen van een vouwreeks gaat mijn leerlingen goed af. 
  • Heb je een opleiding gehad waar vouwen aan bod kwam? Nee, absoluut niet. Op de PABO heb ik zelf geen vouwmap hoeven maken. Ik zeg wel eens uit de gein, dat ik nu een inhaalslag maak. 
  • Er zijn meerdere vouwboeken op de markt. Waarom moeten mensen jouw boek kopen en wat is de meerwaarde ervan vergeleken bij de andere boeken? De doorgaande lijn van Vouwjuf en Fröbel, de vouwsels sluiten aan bij de belevingswereld van de kinderen doordat ze ontworpen zijn bij bekende prentenboeken en bij de seizoenen, het boek bevat het complete ABC en de cijfers kunnen gevouwen worden. Voor de afwerking van het vouwwerk zijn technieken gekozen die aansluiten bij de mogelijkheden van de kinderen. 
  • Op welk vouwsel in je boek ben je het meest trots? Ik vind het lastig om er echt eentje uit te kiezen. Ik word altijd erg blij van simpele vouwvoorbeelden die toch precies lijken op de figuren uit de prentenboeken. Bijvoorbeeld de Gruffalo, het Kleurenmonster en de Rupsje Nooitgenoeg en de Wonderschone vlinder. 
  • En welke was het meest lastig te maken? Elke keer ontwierp ik weer letters voor het alfabet en bij 25 letters bleef ik steken. De X kon ik niet vanuit dezelfde basis maken en was daardoor het lastigste vouwsel om te bedenken.

Bedankt Janet voor het interview en het prachtige boek! Ik ben er erg blij mee en ga het in de klas veel en vaak gebruiken! Je ziet er vast regelmatig wat van terug!

En voor alle andere leerkrachten: dit boek kun je gebruiken om zelf inspiratie op te doen maar ook door kinderen er zelfstandig mee te laten werken. Het heeft een goede opbouw en ziet er aantrekkelijk uit door de foto’s en de de afbeeldingen van de vouwsels. Je kunt er direct mee aan de slag! Een aanrader dus, die niet in je boekenverzameling mag ontbreken!

GD Star Rating
loading...

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!