www.jufjanneke.nl

0
GD Star Rating
loading...

Verboden sneeuwballen te gooien!

Janneke 28 december 2015

Er is geen sprake van winter maar in het begin van het nieuwe jaar zou er eventueel een beetje winters weer kunnen komen. Daar moet je eigenlijk op inspelen! Daarom wil ik jullie laten kennismaken met een nieuw boek dat zeer goed te gebruiken is bij dat thema: Verboden sneeuwballen te gooien van Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer.

[bol_product_links block_id=”bol_5681312759a49_selected-products” products=”9200000030244510″ name=”Verboden sneeuwballen te gooien” sub_id=”Winter” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Het boek gaat over burgemeester en zijn moeder. Het heeft gesneeuwd en dan moet het bord: Verboden sneeuwballen te gooien! naar buiten. Dat kan burgemeester best……..maar hoe komt hij met dat grote bord de deur uit? Eenmaal buiten gebeurt er van alles dat eigenlijk niet zo bedoeld is en waardoor mensen beginnen om sneeuwballen te gooien. Eindelijk staat het bord maar….het is door de sneeuw niet te lezen. Burgemeester klim in de paal om hem schoon te maken en ziet dan pas dat de dieren allemaal sneeuwballen gooien! Dat is leuk! De burgemeester doet mee! Dan komt zijn moeder eraan en roept: “Je zou het bord buiten zetten!’. Op dat moment rolt er een enorme sneeuwbal de berg af en de wereld verandert in een grote sneeuwbal en……..de moeder van de burgemeester doet ook mee!

Dit boek mag niet ontbreken in je verzameling, al was het alleen maar om de hoeveelheid techniek die erin verwerkt zit en waar je in de klas van alles mee kunt gaan doen! Het is een echt kijkboek waarin van alles gebeurt.

Ik geef een paar kijkvragen:

 • Bladzijde 1 en 2; Burgemeester zit aan zijn bureau. Wat doet hij allemaal? Wat doet zijn moeder? Zoek allemaal dingen op de plaat die warmte geven: verwarming, warme thee, lamp, sjaal, warme sokken
 • Bladzijde 3 en 4; Bedenk een oplossing; hoe krijgt Burgemeester dit grote bord naar buiten?
 • Bladzijde 5 en 6; Hoe kun je zo’n bord het beste meekrijgen, denk je?
 • Bladzijde 7 en 8; Waarom begint de hond met de bruine jas ineens sneeuwballen te gooien?
 • Bladzijde 9 en 10; Waarom heeft Olifant geen wieltjes onder de kinderwagen? En wat heeft Neushoorn bedacht om vooruit te komen?
 • Bladzijde 11 en 12; Wat gaan de Pandaberen bovenop de berg doen, denk je? Wie woont er in het huisje in de boom, denk je?
 • Bladzijde 13 en 14; Wat gebeurt er met Neushoorn en wat gebeurt er daardoor? Wat zijn de Pandaberen van plan? Wat gaat Olifant doen, denk je? Waar komt die grote bult sneeuw naast de boom vandaan?
 • Bladzijde 15 en 16; Welke dieren zie je allemaal op deze plaat en welke vervoersmiddelen gebruiken ze om in de sneeuw vooruit te komen? Naar wie is Eekhoorn van plan om een sneeuwbal te gooien?
 • Bladzijde 17 en 18; Wie gooit nu allemaal met sneeuwballen?
 • Bladzijde 19 en 20; Wat gebeurt er bovenaan de berg? Hoe is die sneeuwbal zo groot geworden? Wat heeft de moeder van Burgemeester onder haar schoenen? Waarom zou ze dat doen?
 • Bladzijde 21 en 22; Kun je de dieren nog vinden? Wat doet Kangoeroe eigenlijk? Zou het Schildpad lukken om weg te komen? Waarom heeft Olifant haar ogen dicht?
 • Bladzijde 23 en 24; Wat denk je, zou het bord geholpen hebben als Burgemeester het op tijd had staan en iedereen de tekst had gelezen?

Wat kun je er verder mee doen? Dit boek biedt veel mogelijkheden om met techniek aan de slag te gaan:

 • Ontwerp een voertuig waarmee je in de sneeuw vooruit kunt komen. Maak eerst een bouwtekening op papier en ga daarna aan de slag met kokers, doosjes en karton
 • Bedenk een sneeuwbal-gooi-machine
 • Laat buiten zien wat er gebeurt als je een kleine sneeuwbal door de sneeuw rolt

Ik hoop op een pak sneeuw maar ook als dat niet mocht vallen, ga ik dit boek zeker voorlezen!

Je kunt voor nog meer winterse inspiratie kijken op: thema winter of thema Noord- en Zuidpool

 

GD Star Rating
loading...

Verboden sneeuwballen te gooien!, 1.0 out of 5 based on 1 rating

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!