www.jufjanneke.nl

0
GD Star Rating
loading...

Tanden en kiezen

Janneke 21 januari 2013

Voor veel mensen, groot en klein, is een bezoekje brengen aan de tandarts niet echt iets wat je met veel plezier doet. Toch is het heel belangrijk dat het gebit goed onderhouden wordt. Een goede reden om in de onderbouw dit thema aan de orde te stellen zodat de kinderen al vertrouwd worden met alles wat met de tandarts heeft te maken. Verder is het poetsen van het gebit een goede gewoonte dat van het begin af aan, aangeleerd moet worden. Veel kleuters wisselen hun tanden en dat is weer een gebeurtenis op zich. Kortom: een hele goede reden om het thema: mijn tanden en kiezen aan de orde te stellen in de onderbouwgroepen.
Ontwerpschema

Doel

Boeken

Speelgoed/materialen te bestellen bij het thema

Onderzoek/uitstapjes

 • Er is vast een tandarts in de buurt die het prima vindt om een groep kinderen te ontvangen en uit te leggen wat er allemaal gaat gebeuren.
 • Samen tanden poetsen in de klas; hoe moet het en waarom doe je het?

Aankleding van de klas

Informatiehoek over de tandarts

Opening van het thema

Neem allemaal etenswaren mee en ga met de kinderen sorteren of het wel of niet goed is voor je tanden en kiezen. Ook kunnen plaatjes gesorteerd worden en later opgeplakt.


In groep 3 hebben alle kinderen op een kies geschreven wat ze graag willen weten over de tandarts. Aan het eind van het thema hebben ze de antwoorden erbij geschreven.

Knutselopdrachten

 • Op de tandartsstoel
  Knippen en plakken met papier en stroken

 • Laat de kinderen hun eigen gezicht tekenen met wasco en ecoline erover. Plak een cirkel op de plaats van de mond die dubbelgevouwen is. Laat de kinderen daar tanden, kiezen en een tong op plakken.
 • Poppenkastmond;
  Maak een grote mond van karton en plak deze voor een schoenendoos. Maak de binnenkant van de schoenendoos zo dat het lijkt op de binnenkant van je mond. Later kunnen hier de tandenmannetjes in spelen die goed en slecht zijn voor het gebit.
 • De tandenmannetjes
 • Mond van een dubbelgevouwen doos
 • Schilderen de mond en de tandenmannetjes
 • Tandenborstel in een bakje:
  De tandenborstel is gemaakt van een stokje met een schuurspons-stukje erop.
  Het bakje is van karton gevouwen.
 • De tandenfee

 • Tandenpotjes van glas                      en van klei

 • Tube tandpasta van een keukenrol met een dop erop. De keukenrol is aan een kant dicht geniet.
 • Tekenen naar de tandarts

Hoeken


 • Tandarts; Verander een hoek in een tandartspraktijk. Zet er een tuinstoel in als tandartsstoel. Zorg voor een witte jas, een mondspiegeltje, een mondlapje en andere tandartsinstrumenten. Voor de assistent moet er een telefoon komen en een agenda om de afspraken in op te schrijven. Verder een wachtkamer met tijdschriften om in te lezen.
 • Winkel met tandenverzorgingsproducten
 • De tandenfee

Wat moet er aan de orde komen?

 • Je mond
 • Tanden poetsen
 • De tandarts
 • Wisselen van tanden

Spel en beweging

Muziek

In het muziekkastje zitten opdrachten voor de volgende onderdelen van de muzikale vorming: ritmeopdracht, dansopdracht, luisteropdracht, muziekinstrumenten, liedjes om aan te leren.

 

 

Liedje:

Melodie Kortjakje:

Plak op tandjes, wat een pech
Tandenborstel, poets ‘m weg
Poetsen lekker en gezond, poetsen voor een mooie mond
Plak op tandjes, wat een pech
Tandenborstel, poets ‘m weg

Computer

Hier kun je een word bestand vinden waar de kinderen woorden na kunnen typen. Daarna kun je het bestand uitprinten. Als je daarna kiest voor niet opslaan, kan een ander kind de woorden natypen.

Knijpkaarten

Knijpkaarten; Dit materiaal werkt als volgt: print de kaarten uit en plak ze beiden op een A4 (één op de voorkant en één op de achterkant). Lamineer de kaart. Daarna krijgt de leerling een kaart en 6 verschillende kleuren wasknijpers. De leerling kijkt aan de linkerkant van de kaart voor de ‘vraag’ en geeft aan de rechterkant het antwoord door daar de juiste kleur wasknijper op te plaatsen. Aan de achterkant kan de leerling zien of de kaart goed gemaakt is.

Materialen

Taal

In de taalkast zitten voorwerpen waaraan verschillende taaloefeningen zijn gekoppeld: Ko Klapper: tellen woorden in zinnen en woordstukjes, Ria Rijm: voor rijmoefeningen, Henk Hak en Piet Plak: hakken en plakken, woordrups: begin en eindletters, Pipa Papegaai: voor luisterspelletjes: nazeggen zinnen, Lange Slang: lange en korte woorden herkennen, voorwerp passend bij het thema: raadsels, wel of niet goed, etc., vingerpopjes voor het geven van een voorstelling in het theatertje erboven, grote lade waar het boek van de week uitkomt en waar een map in ligt met daarin bladen met de auditieve oefeningen erop.

Woordenschat
Tanden – kiezen – de mond – het gebit – de melktand – het wisselen – melkgebit – hard – zacht – goed – slecht – ongezond  – gezond –  de tandarts – de assistent – de tandartsstoel – de lamp – de boor – de spiegel – de haak – boren – tanden poetsen – de tandpasta – de tandenborstel – de beker – het spoelen – kiespijn – het gaatje – de vulling.

Rekenen/wiskunde

Elke week wordt tijdens het thema een la wordt geopend waarna het figuur dat erin zit een opdracht gaat geven. De figuren zijn: Elmer voor de kleuren, Barbapappa voor de vormen. Levi het Lieveheersbeestje voor het tellen, Grote en kleine Kangoeroe voor de begrippen, Wouter de verzamelkabouter voor ordenen en verzamelingen maken, Sam de Schildpad voor opdrachten rondom de tijd, Frits Fotoflits voor opdrachten op het gebied van ruimtelijke oriëntatie en Bob de Bouwer voor opdrachten rondom meten en wegen. Elke week worden er een of twee lades geopend en wordt de opdracht klassikaal aangeboden. Daarna krijgt de opdracht een vervolg in de kleine kring en/of de rekenhoek.

 

Kralenplanken

Afsluiting van het thema

Bedankt

Deze pagina werd mede mogelijk door bijdragen van: Margriet van Laar, Janet Dijkstra, Annemarie Mensink, Marije Bouma, Ina Schild (kralenplanken), Lies ter Velde en Hilda Luth. Bedankt hiervoor!

GD Star Rating
loading...

Tanden en kiezen, 3.3 out of 5 based on 9 ratings

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!