www.jufjanneke.nl

0
GD Star Rating
loading...

Sinterklaas komt er aan!

Janneke 10 november 2019

Nog even en dan komt Sinterklaas in Nederland! Voor jonge kinderen best spannend omdat zij in de magische periode zitten waarin bijna ze alles geloven wat ze zien. Je kunt met het Sinterklaasfeest allerlei kanten op. Je kunt het Sinterklaasjournaal volgen, een thema pakken waarmee je Sint en Kerst kunt koppelen, je eigen verhaallijn volgen of een prentenboek pakken en deze uitwerken met de klas.

Dit jaar kies ik de laatste variant. Om jullie wegwijs te maken in alle nieuwe boeken die er uitgebracht zijn, hierbij een aantal reviews van nieuwe boeken zodat je zelf een keus kunt maken als je er ook voor gaat om een boek te kiezen en uit te werken.

Sinterklaas en het geheimzinnige orgeltje

Dit is wel een heel bijzonder boek. Het is een boek om te lezen maar ook om naar te luisteren in de vorm van een hoorspel. Het boek bevat verhalen en daarbij uitleg zodat duidelijk is waar het over gaat. Het begint met een tekening waar Sinterklaas woont en wat je allemaal ziet, daarna uitleg over de personen die meedoen in het verhaal. Dan volgt een verhaal over het ontbijt en de ontdekking van Muziekpiet. Hij vindt in de torenkamer een draaiorgeltje en een kistje. Hij laat de muziek aan Sinterklaas horen maar….van wie is het orgeltje eigenlijk? Muziekpiet gaat onderzoek doen, als een echte detective probeert hij er achter te komen van wie dat prachtige orgeltje eigenlijk is en waarom het onder het stro verstopt lag. Wie was het?

Tussen de verhalen door, vind je allemaal verschillende zoekplaten, waardoor je kinderen even kunt laten mee zoeken tussen de verhalen door. Op een bijgeleverde CD, die je ook online kunt downloaden, staan extra fragmenten van het boek en een hoorspel dat het verhaal extra leuk maakt! De woorden, die uitgelegd worden, zijn aan elkaar geschreven. Steeds meer scholen kiezen voor het losse schrift en daardoor is het zelfstandig lezen voor groep 3 lastiger.

Ik vind het een geweldig boek dat, door het bijgeleverde hoorspel, een boek is met een extra dimensie, die je op allerlei manieren in kunt zetten. Leuk ook om het hoorspel alleen te beluisteren en de kinderen mee te laten denken.

Nu ben ik de baas, Sinterklaas

Lotte wacht op papa. Hij zou, na zijn werk in de garage, met haar naar de intocht van Sinterklaas gaan. Maar het duurt heel erg lang voordat hij komt. Ineens bedenkt ze een prachtplan. Ze versiert de logeerkamer en daarna gaat ze snel naar de haven toe. Ze haalt Sinterklaas op en laat hem de logeerkamer zien. Misschien wil Sinterklaas wel haar nieuwe papa worden! Sinterklaas zegt dat hij niet zomaar weg kan en een kasteel heeft in Spanje. Nu wordt Lotte kwaad, zo kwaad dat ze Sinterklaas opsluit in de logeerkamer. Sinterklaas pakt uit het boek een brief en schuift deze onder de deur door. De brief is van de vader van Lotte, hij heeft het erg druk met zijn nieuwe werk en vraagt of Sinterklaas extra lief voor haar wil zijn…. Lotte leest het en is erg opgelucht maar heeft ook spijt van haar actie. Piet Pedro vertelt dat de bestelwagen met alle pakjes pech heeft, Lotte mag mee op het paard met Sinterklaas. En wie helpt bij het repareren van de bestelwagen? Papa! 

Het boek gaat over Sinterklaas maar ook over de band tussen een vader en zijn kind. Het is voor kinderen niet altijd even makkelijk om de wereld van de volwassenen te begrijpen. Ze voelen zich wel in de steek gelaten terwijl dat niet de bedoeling is. Sanne Miltenburg heeft dit op een prachtige manier verwoord en getekend. Dit boek is prachtig om in de klas voor te lezen.

Luuk en Lotje  Het is Sinterklaas!

De stoomboot komt aan in de haven en Luuk en Lotje gaan naar de intocht kijken. Papa vraagt of ze wel lief zijn geweest. Luuk begint te twijfelen…. Dan komt de stoomboot de haven binnen en Sinterklaas gaat op zijn paard door de stad samen met de Pieten. Piet vertelt dat in het boek staat dat ze lief geweest zijn. Iedereen is blij dat Sinterklaas en de Pieten er weer zijn. Ze maken thuis een aftelkalender en spelen thuis zelf ook Sint en Piet. Eindelijk is de dag dat de zak komt en ze worden verwend met cadeautjes en lekkere dingen.

Het boek geeft het verhaal van Sinterklaas weer voor jonge kinderen op een manier zoals kinderen het horen te beleven! Geen spannende dingen die er gebeuren want het feest is al spannend genoeg,

Boer Boris een paard voor Sinterklaas

Boer Boris krijgt post, een brief van Sinterklaas! Het paard is van de trap gevallen en nu zou de Sint Knol graag een weekje willen lenen. Knol wil wel maar dan moeten ze eerst oefenen. Ze maken een soort oefendak. Dat gaat prima! Zelfs met iemand op zijn rug. Dan oefenen op een echt dak, maar eenmaal bovenop…..blijkt dat Knol hoogtevrees heeft! Wat nu? Clara de koe, wil ook naar boven toe. Zij doet het voor…… zou Knol zijn angst overwinnen?

Wat een geweldig boek! Origineel met teksten op rijm en heel veel humor geschreven. De tekeningen zijn bijzonder knap gemaakt; je voelt bijna de angst van Knol als deze met zijn benen om de schoorsteen zit geklemd…..

Dit boek ga ik gebruiken om uit te werken. Een prachtige verhaallijn voor een verteltafel, bouwen van de boerderij in de bouwhoek en brieven schrijven van Sinterklaas naar Boer Boris.

GD Star Rating
loading...

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!