www.jufjanneke.nl

0
GD Star Rating
loading...

Samen spelen met Bas

Janneke 25 februari 2017

Bas is in veel onderbouwgroepen een oude bekende! Een vrolijk jongetje met een bos rood, krullend haar. Bas figureert in de Bas boeken waarin mooie platen staan en die ik graag gebruik voor kinderen die moeite hebben met de uitspraak van klanken, de Nederlandse taal en woordenschat. Daarnaast is het assortiment materialen rondom Bas behoorlijk uitgebreid: praatplaten, spellen, computerspelletjes en deze keer met een speciale voorleescassette.

Deze cassette bevat vijf nieuwe Bas boeken op rijm. De boekjes zijn geschreven door: Liesbeth van Binsbergen en geïllustreerd door Dagmar Stam. De boeken zijn alle vijf op rijm geschreven en gaan allemaal over ‘samen spelen’. Er komen sociale vaardigheden aan bod en de woordenschat wordt versterkt. In de cassette is een lesbrief toegevoegd met daarin tips om te gebruiken bij het voorlezen. Het zijn aandachtspunten van beginnende geletterdheid: boekoriëntatie, verhaalbegrip, taalfuncties, taalbewustzijn en per boekje komen er specifieke verwerkingsvragen aan bod plus een opdracht of spelletje.

In dit boekje gaan Bas en mama naar de speeltuin, er wordt geschommeld, gegleden van de glijbaan en gespeeld op de wipwap. Maar dat lukt niet in je eentje….gelukkig komt Nina en dan lukt het wel! Bovendien ontdekt Bas dat samen spelen veel leuker is!

Bas heeft zin in iets lekkers en krijgt van zijn moeder een zak met koekjes. Dat is nog eens een verrassing. Even later komt Nina langs en die wil graag samen spelen en…. ook een koekje eten. Maar dat wil Bas niet want de koekjes zijn van hem. Nina zegt dat het niet eerlijk is en uiteindelijk deelt Bas een koekje met haar. Er is nog een over en als ze die willen delen, pakt de hond het koekje af. Dan gaan ze samen koekjes bakken van zand.

Bas en Nina spelen samen. Ze gaan wandelen met Tobias de hond maar Tobias rent steeds rondjes om Nina heen en Nina valt en huilt. Mama plakt een pleister en dan bedenkt Bas een goed idee om Nina weer op te vrolijken.

Bas is met mama op het strand en dan komt de ijskar. Bas krijgt geld om zelf een ijsje te kopen Er staat een hele lange rij voor de ijskar en het wordt steeds warmer. Bas bedenkt een plan en kruipt voor maar dat zijn de anderen niet met hem eens. Als Bas dan eindelijk aan de beurt is, kruipt iemand anders voor. Gelukkig wordt het wachten beloond.

Mama krijgt een boeket rozen van papa. Bas plukt bloemen en geeft deze aan Nina. Samen plukken ze daarna bloemen en delen ze op straat uit. Mama is niet zo blij met de leeggeplukte tuin maar als ze een bloemetje krijgt…..

Elk boekje heeft een eigen thema: samen spelen, samen delen, elkaar helpen, op je beurt wachten en anderen blij maken. De boekjes zijn geschikt om lekker voor te lezen maar je kunt ze goed gebruiken als je wat dieper wilt ingaan op een van de thema’s. De verhalen zijn kort en op rijm en daardoor is het geschikt voor jonge kinderen: peuters en groep 1. Het zijn geen verhalen die erg vernieuwend zijn maar wel goed te gebruiken als introductie om verder op een thema in te gaan. 

Je kunt elk boekje apart aanschaffen op de hele cassette. Klik dan op onderstaande afbeelding voor de link. Veel plezier met Bas!

GD Star Rating
loading...

Samen spelen met Bas, 1.0 out of 5 based on 1 rating

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!