www.jufjanneke.nl

0
GD Star Rating
loading...

Proefjesboek

Janneke 26 augustus 2015

Al enige tijd, dos ik mij op donderdagmiddag uit als Professor: mijn witte jas komt aan, een professor-baret op, brilletje op zonder glazen, koffertje in de hand en ik stap de klas binnen als Professor Proefje. Elke keer weer een groot succes! Ik vind het belangrijk om de kinderen kennis te laten maken met allerlei proefjes waarmee ze in aanraking komen met de wereld van natuurkunde, scheikunde en biologie. En dat al voor kleuters! Ze vinden het geweldig en genieten elke keer weer van wat ze zien.

Kijk voor ideeën maar eens op deze pagina: techniek en proefjes met kleuters.

Nu staat de Kinderboekenweek 2015 al weer voor de deur en hoe leuk is het dat het thema: Raar maar waar, is! Volop gelegenheid voor kinderen om aan de slag te gaan met ontdekkingen en techniek. Ik was dan ook blij verrast toen ik las dat er Het Proefjesboek er is van Arno Verweij. Regelmatig bezocht ik al de site van: www.proefjes.nl. Daar heb ik een aantal vandaan gehaald om in de klas uit te voeren.

In het boek staan 65 proefjes. Het voorwoord is van Robbert Dijkgraaf. Hij is de oprichter van de website Proefjes.nl en bekend van zijn aanwezigheid en proefjes bij De Wereld Draait Door. Geweldig hoe hij beschrijft hoe hij na schooltijd met een vriend op zolder een laboratorium had gemaakt waarin ze allerlei leuke proefjes gingen ontdekken zonder chemicaliën. Ontdekken en uitproberen is heel belangrijk om te leren begrijpen. Het boek is geschreven voor kinderen vanaf 8 jaar maar ik heb al verschillende proefjes gezien die ik absoluut met de kleuters ga uitproberen! Het is erg leuk om de kinderen te horen uitleggen waarom zij denken dat iets wel of niet gaat gebeuren.

Meestal zijn er dingen nodig die je wel in huis hebt, dat is altijd fijn want als je eerst nog allerlei winkels langs moet, komt het er vaak niet van. Er staat een duidelijke lijst met dingen die nodig zijn. Daarna wordt elk proefje stap voor stap uitgelegd. Als je die stappen volgt, zou een het moeten lukken. Natuurlijk kan het ook wel mislukken, probeer dan na te denken waarom het niet gelukt is. Wat handig is zijn de vragen die er elke keer bij staan. Zo worden kinderen zelf aan het denken gezet over wat ze waarnemen. Daarna volgt de uitleg van het proefje. Deze uitleg moet je voor de kleuters een beetje aanpassen maar het is heel goed te doen. Natuurlijk zijn er ook meer ingewikkelde proefjes die voor oudere kinderen beter te begrijpen zijn maar voor alle kinderen op de basisschool is dit boek een aanrader: goed te gebruiken tijdens de Kinderboekenweek maar ook zeker daarna! Probeer het maar eens.

[bol_product_links block_id=”bol_55ddde7f405d4_selected-products” products=”9200000039507283″ name=”Proefjesboek” sub_id=”Bericht” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

shutterstock_195349628

GD Star Rating
loading...

Proefjesboek, 3.3 out of 5 based on 4 ratings

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!