www.jufjanneke.nl

0
GD Star Rating
loading...

Mees Kees op de planken

Janneke 27 maart 2015

Sinds 18 maart, kun je de DVD kopen: Mees Kees op de planken.

Het verhaal van Mees Kees op de planken is van Mirjam Oldenhave. De film heeft meer dan 500.000 bioscoopbezoekers getrokken en is nu verschenen op DVD. De film is geschikt voor de hele familie. Een goede reden om er met mijn kleutergroep eens naar te kijken.

Het verhaal gaat over Mees Kees, een inval-meester in groep 6. Na de Cito eindtoets gaat de groep een toneelstuk opvoeren in een bejaardenhuis voor de ouders. Dreus, de schooldirecteur heeft een goed voorstel. Elk jaar spelen de kinderen hetzelfde stuk, dus dit jaar ook. Als de kinderen gaan oefenen, komen ze erachter dat het een erg ouderwets stuk is. Ze bedenken er een leuk ander verhaal bij en zorgen voor kostuums en teksten. Iedereen oefent enthousiast en ziet het helemaal zitten. Zelfs de ouderen uit het bejaardentehuis, vinden het een hele verbetering! Maar dan komt schooldirecteur Dreus vertellen dat hun eigen juf weer terugkomt van zwangerschapsverlof. Mees Kees wordt meester bij de kleuters. De kinderen van groep 6 missen hem verschrikkelijk…..een van de kinderen had zelfs de Cito toets heel slecht gemaakt om volgend jaar nog een keer bij Mees Kees in de klas te zitten…. Juf Sanne probeert er intussen het beste van te maken maar als ze ziet dat het toneelstuk helemaal anders is dan ze dacht en dat het best lastig is om een oppas thuis te hebben die niet precies weet wat je moet doen met een baby, gaat ze overspannen naar huis. Groep 6 krijgt dan een nieuwe juf, de schooldirecteur Dreus! Zij oefent het stuk zoals zij het wil en gooit alle prachtige kostuums weg! Maar ze heeft veel aan haar hoofd en niet alleen drukte……hoofdluis! Gelukkig mag Mees Kees weer terugkomen voor de groep. Maar dan is het ook al zover dat het toneelstuk opgevoerd moet worden. Gelukkig helpen de ouderen uit het tehuis hard mee en komt het uiteindelijk toch allemaal goed!

De film duurt 72 minuten. Een goede lengte voor wat oudere kinderen. Voor mijn kleuters heb ik de film in twee stukken laten zien en dat ging prima. Zelf had ik het idee dat veel over hun hoofden heen ging maar toch wisten ze mij het hele verhaal terug te vertellen. Ik zou zelf het hele gebeuren in groep acht hebben laten afspelen in plaats van in groep zes want dat past volgens mij beter bij de realiteit maar daar hebben kinderen vaak geen enkele moeite mee. Het leuke van de film vind ik dat het niet eng is. Toen we de film begonnen waren een paar kleuters bang dat het eng zou worden. Zo gaat dat tegenwoordig wel met veel films en daar houdt lang niet iedereen van maar dat is hier helemaal niet het geval. Aan het eind hebben we een gesprek gehad met elkaar. De meeste kinderen vonden het een leuke film. Een aantal kinderen niet. Op mijn vraag waarom de film niet leuk was, kwam het antwoord:” Omdat die ene juf alle kostuums weggooit”. Ik heb verteld dat je een film een beetje spannend moet maken omdat je toch wil zien of het goed afloopt en dat gebeuren maakte het juist spannend. Dat begrepen de kinderen wel! Leuk hoe kinderen op zoiets reageren en zeker als je even doorvraagt. Zo was er een andere kleuter die mij vertelde: “juf, dat is raar, Mees Kees kreeg een 10 voor de Cito, als wij de Cito goed maken krijgen we een 1”!

Zoek je een leuke film voor in je klas of thuis? Deze film is daar absoluut geschikt voor! 

Veel kijkplezier gewenst!

 

GD Star Rating
loading...

Mees Kees op de planken, 4.3 out of 5 based on 3 ratings

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!