www.jufjanneke.nl

0
GD Star Rating
loading...

Lucas en de ziekte die kanker heet….

Janneke 28 mei 2014

Het gebeurt iedereen wel een keer dat je om woorden verlegen zit omdat je niet weet hoe je het rustig en duidelijk moet vertellen. Wat is het dan fijn dat er goede boeken zijn die tot steun kunnen zijn bij het uitleggen van de ziekte kanker.

Iedereen hoopt dat deze ziekte hem of haar niet treft. Toch gebeurt het bij één op de drie personen wel. Stel dat je dan thuis kleine kinderen hebt, die het ook moeten weten. Hoe leg je dit uit?
Uitgeverij Clavis heeft een prentenboek uitgebracht dat duidelijk verwoordt wat er gebeurt als iemand in de directe omgeving kanker krijgt.

Het boek vertelt over de mama van Lucas: de onrust in de beginperiode als je nog niet weet wat het is, de uitleg over de ziekte, het verdriet dat er is, de operatie, het herstel thuis na de operatie, de chemo-therapie en de gevolgen daarvan, het bestralen en de dag dat mama weer rustig mee fietst naar school.

Het is duidelijk en helder beschreven en de illustraties geven een goed beeld weer van wat er gebeurt.

Achterin is een bijsluiter met heldere uitleg en tips om het aan kinderen uit te leggen.

Uitleggen is van groot belang. Kinderen voelen echt dat er wat aan de hand is. Bovendien kunnen de kinderen het beter van de ouders zelf horen dan van een ander die er verder vanaf staat. Ook is het belangrijk om het woord kanker gewoon te benoemen. Kinderen zullen het immers toch opvangen uit gesprekken. Wees eerlijk tegen de kinderen en beloof niet iets dat niet waargemaakt kan worden. Geef wel aan dat kanker gelukkig ook heel vaak goed te behandelen is. Ga met grote regelmaat het gesprek aan met de kinderen en betrek ze erbij. Laat ze hun verhaal vertellen en hun ervaringen delen. Op die manier kun je er het best op inspelen.
Schrik er niet van als jonge kinderen na de mededeling er nauwelijks op ingaan. Bij ernstige dingen kunnen ze heel snel weer doorgaan met het spel maar komen later echt wel met vragen en verhalen.
Geef kinderen een duidelijke taak zodat ze kunnen laten merken dat ze toch kunnen helpen. Dat geeft hen weer een fijn gevoel.
Hou de leerkracht van het kind of de kinderen ook op de hoogte. 

Ik hoop dat het niet nodig is maar als je als ouder met kanker te maken hebt of je hebt als leerkracht een kind in de klas waarvan de ouder deze ziekte heeft, dan is dit boek een gouden boekentip!
Het geeft je duidelijke richtlijnen in een tijd die toch al niet makkelijk is.

GD Star Rating
loading...

Lucas en de ziekte die kanker heet...., 3.0 out of 5 based on 1 rating

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!