www.jufjanneke.nl

0
GD Star Rating
loading...

Liever dan lief

Janneke 28 december 2014

 

Liever dan lief
Een sprookje in het land van down

Deze keer wil ik een bijzonder boek in de schijnwerpers zetten.
Het boek gaat over twee kinderen met down. Ze spelen samen dat ze koningskinderen zijn en elkaar erg lief vinden. Net zolang tot moeder roept dat ze moeten eten.
Het verhaal lijkt simpel maar tussen de regels door worden de prachtige kenmerken van downkinderen in het verhaal verwerkt en dat is heel herkenbaar: de speciale ogen, de tong die soms even naar buiten komt, de vrolijkheid, het helemaal op kunnen gaan in hun spel, prachtig!

De illustraties van Moniek Peek zijn werkelijk prachtig. Je beleeft het sprookje helemaal mee. Bijzonder is ook dat Moniek zelf moeder van een kind met down is. Je kunt het in de illustraties goed terug zien. Het verhaal van Bente Jonker is eenvoudig. Er gebeurt niet veel maar dat past wel helemaal in de belevingswereld van de kinderen: niet te veel, niet te gek maar wel alles met heel veel plezier willen beleven.

Ik heb nu voor de tweede keer een kind met down in de klas. Elke keer is het weer een bijzondere ervaring voor de hele klas. Ik heb in het begin niet verteld dat er iets bijzonders is en laat de anderen het dan eerst ervaren. Ze kijken dan wel maar zeggen niks. Tot dat een van de kinderen vroeg waarom hij niet altijd bleef zitten op de stoel. Toen heb ik verteld dat er kinderen zijn met het down syndroom en dat het kinderen zijn die best kunnen leren maar waar het soms wat langer duurt. Doordat de andere kinderen het goede voorbeeld geven, leert het kind met down het sneller. Dat vonden de kinderen een goed antwoord. Ze voelden zich ook wel vereerd en doen hun best om te laten zien hoe het hoort.

Natuurlijk is het niet altijd even leuk. Je moet consequent zijn en duidelijke opdrachten geven die kort en krachtig zijn. Ze proberen de regels uit, net als ieder ander trouwens. Ook de kinderen vinden het niet leuk als er iets wordt stuk gemaakt. Ze hebben wel eens de neiging om daar dan niks van te zeggen maar ook dat kind moet zich aan de regels leren houden.
Toch krijg je er veel plezier voor terug en je ziet de kinderen op alle gebieden vooruit gaan.

Ik heb het boek in de klas voorgelezen en de kinderen herkenden hun klasgenoot er in. Dat is heel bijzonder om te merken! Wat ik wel jammer vind, is dat het boek over twee kinderen met down gaat en niet over het contact tussen hen en de kinderen die dat niet hebben. In deze tijd waar alle scholen zoeken naar een goede plek voor alle kinderen, ook kinderen met down, is het juist zo belangrijk om te laten zien hoe dat contact verloopt. Ik merk in de klas juist dat het heel bijzonder is om te zien hoe de kinderen er mee om gaan. Misschien een tip voor een volgend boek?

GD Star Rating
loading...

Liever dan lief, 4.0 out of 5 based on 3 ratings

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!