www.jufjanneke.nl

0
GD Star Rating
loading...

Li La Land

Janneke 17 september 2015

Kinderen houden van ontdekken en onderzoeken. Het geeft altijd een reden voor verwondering en enthousiasme. Vandaag kreeg ik het boek: Speel je mee in Li La Land; onderzoeken en ontwerpen met jonge kinderen. Omdat we zelf een paar lessen als pilotschool mochten uitproberen was ik benieuwd naar het eindresultaat.
Het leuke van Li La Land is dat het een combinatie is van onderzoeken met poppenspel. Iets dat uitstekend bij de onderbouw past!

In Speel je mee in Li La Land? is er altijd iets aan de hand, iets dat past bij de belevingswereld en ontwikkeling van peuters en kinderen in de onderbouw. Een pop doet iets onverwachts, heeft iets meegenomen of er gaat iets mis. De kinderen kunnen zich verwonderen en inleven in het verhaal en door de poppen worden ze meegevoerd in het avontuur.

Wat is de inhoud van het boek? In het eerste hoofdstuk gaat het over de ontwikkeling van jonge kinderen. De ontwikkelingsgebieden worden beschreven en bij elk ontwikkelingsgebied staat wat Li La Land daaraan kan bijdragen. In hoofdstuk 2 lees je wat Onderzoekend en Ontwerpend Leren is en hoe wetenschap en techniek vervlochten kunnen zijn met kunst en andere vakgebieden. In hoofdstuk 3 wordt ingegaan op de 21ste eeuw en wat deze veranderingen kunnen betekenen voor kinderen. In hoofdstuk 4 staat een korte handleiding van de activiteiten en stellen de bewoners van Li La Land zich voor.
Daarna volgt het belangrijkste deel van het boek: 50 activiteiten om met de kinderen aan de slag te gaan. De bewoners van Li La Land, de handpoppen nemen het voortouw, omdat poppenspel een belangrijke plek verdient in jonge kinderlevens.

Elke activiteit begint met het wat en waarom. Ook waar de activiteit uitgevoerd moet worden is beschreven. Daarna volgt een opsomming van de materialen. Handig daarbij is dat er website is: www.lilaland.nl In het boek staan verwijzingen waar je op de website bijpassende foto’s en filmpjes kunt vinden. Daarna staat in de oriëntatie de rol van de poppen. In de stukken verkenning, uitvoering en verwerking gaan de kinderen zelf aan de slag. Dan staat er bij elke activiteit ook boekentips en woordenschatwoorden.

De 50 activiteiten zijn heel verschillend van karakter: een raket naar de maan, een Mondriaan die de pan uitrijst, fladderende vlinders, een goochelei, schaduw vangen, vogels verwennen, zingen met zand, ik loop en luister en nog veel meer. Alle activiteiten zin Onderzoekend en Ontwerpend in de vorm van STEAM. Dit is ontstaan in de Verenigde Staten en houdt in: Science, Technology, Engineering, Arts en Mathematics. Het staat dicht bij de kinderen.

Met het oog op de Kinderboekenweek: Raar maar waar zijn hier heel veel lesideeen uit te halen maar ik zie ook mogelijkheden om het boek te gebruiken bij vrijwel alle thema’s. Hoe leuk is dat voor de kinderen om op deze manier aan de slag te gaan! Natuurlijk is het helemaal top om de poppen erbij te gebruiken. Maar ik denk dat als je deze niet meteen aan wilt schaffen, je toch goed het boek kunt gebruiken. Maar de poppen geven de activiteiten en de lessen wel een herkenbaar karakter en spelen er ook een belangrijke rol in. Dus zeker het overwegen waard!

Ik ben enthousiast en ga er zeker mee aan de slag!

[bol_product_links block_id=”bol_55faeaba0c0d2_selected-products” products=”9200000048909942″ name=”Li La Land” sub_id=”Boekrecensie” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

GD Star Rating
loading...

Li La Land, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!