www.jufjanneke.nl

0
GD Star Rating
loading...

Krabbel en Nies; de avonturen van twee zwerfkatten

Janneke 26 april 2017

Ik ben dol op katten, ze zijn heerlijk eigenwijs. Pieter Feller heeft een voorleesboek uitgebracht over Krabbel en Nies, twee zwerfkatten, en als kattenliefhebber mag je dat natuurlijk niet missen!

Wat is het verhaal? Krabbel en Nies zijn twee zwerfkatten. Ze leven buiten en proberen hier en daar wat eten te halen. Eerst doen ze dit bij Morris maar als die plotseling terugkomt, slaan ze op de vlucht. Ze maken kennis met IJtje een ekster, met mopshondje Buster maar ook met Poelie de Verschrikkelijke, een grote zwarte kater!

Ze vinden een fijne woonruimte in een kelder van een leegstaand huis. IJtje wijst hen de weg naar Oidipoes, een mooie witte kat die altijd te eten krijgt van een kok in een Grieks restaurant. Ook maken ze kennis met twee verwende katten: Truffel en Bonbon, twee siamezen die altijd het duurste kattenvoer krijgen maar zo nu en dan zorgen dat Krabbel en Nies daar ook wat krijgen. Als Truffel en Bonbon vertellen dat zij elke maand vertroeteld worden door een schoonheidsspecialiste en dan in bad gaan, moeten Krabbel en Nies daar erg om lachen.

Een andere keer maken ze kennis met Picasso die van de baas alleen maar goedkoop kattenvoer krijgt. Samen met Picasso gaan ze naar de markt waar ze bij de viskraam een haring krijgen totdat Poelie de Verschrikkelijke ineens komt opdagen. Poelie de Verschrikkelijk is de schrik van de buurt en doet er alles aan om er voor te zorgen dat dit zo blijft.

Ze ontmoeten Bowie, een kater met twee kleuren ogen en een Engels accent, die hen laat kennismaken met een rockband. Hij blijft bij hen slapen. Als ze bij Bonbon en Truffel gaan eten, komen ze op de terugweg Poelie de Verschrikkelijke weer tegen. Ze vluchten naar huis maar daar helpt Bowie hen en jaagt Poelie weg. 

Zo komen ze andere katten tegen maar ook honden en Kysia de vriendin van IJtje. Elke dag staat in het teken van de jacht op eten en het ontwijken van Poelie de Verschrikkelijke. 

Het is leuk om het verhaal eens vanuit de ogen van deze zwerfkatten te lezen. Hun jacht op eten maar ook het zoeken naar genegenheid en aandacht. Heel herkenbaar is dat de katten uit het boek, die wel een huis hebben, een verzorgster hebben. Want zo is het, katten bepalen graag waar en wanneer ze iets willen. Wij zijn hun hofhouding! Als uiteindelijk mensen in het huis komen om te kijken of ze het gaan kopen, is dan ook niet de vraag of de mensen de katten willen houden maar de katten besluiten dat ze eventueel wel kunnen blijven. Zwerven kan immers altijd nog!

Het boek is voorzien van prachtige illustraties van Marieke Nelissen. Deze vullen het verhaal goed aan. Het boek is geschikt om voor te lezen aan kinderen van groep 2 en 3. Voor jongere kinderen zijn de verhalen wat te lang. Ook de humor die in de verhalen zit, komt bij iets ouders kinderen beter tot hun recht. Ik heb een aantal verhalen voorgelezen in de klas en dit slaat goed aan. De kinderen leven erg mee met Krabbel en Nies en hun avonturen. Leuk om eens met ze te bespreken wat het verschil is in het leven van zwerfkatten en huiskatten.

Ook nieuwsgierig naar het boek? Het is een aanrader.

[bol_product_links block_id=”bol_5900a66f8bde5_selected-products” products=”9200000059982939″ name=”Krabbel en Nies” sub_id=”Voorleesboek” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

GD Star Rating
loading...

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!