www.jufjanneke.nl

0
GD Star Rating
loading...

Kom we gaan naar buiten!

Janneke 18 februari 2019

Voor iedereen is buiten zijn, belangrijk! Je krijgt frisse lucht binnen maar het verlaagt ook stressgevoel en je bent aan het bewegen, wat weer goed is voor je lijf! Door buiten te zijn, krijg je vitamine D binnen en dat is goed voor je botten. 

Dit geldt zeker voor kinderen! Ik maak me zorgen over het feit dat veel kinderen steeds dikker worden, dat hun motorische ontwikkeling een achterstand vertoont en dat botontkalking steeds meer voorkomt bij jonge kinderen. De oorzaak daarvan is dat kinderen te weinig bewegen en buiten komen! Een slechte zaak! Elke dag moeten kinderen minstens een uur naar buiten. Niet alleen thuis maar ook op school! Slecht weer zou geen excuus mogen zijn, speciaal daarvoor zijn laarzen, dikke jassen en regenjassen uitgevonden!

Vaak vinden kinderen het dan super leuk om juist dan naar buiten te gaan! Als het regent, genieten de kinderen er juist van door lekker in de regenbui buiten te blijven! En waarom ook eigenlijk niet!

Om extra stimulans en ideeën te geven, wil ik jullie kennis laten maken met het volgende boek:

[bol_product_links block_id=”bol_5c6a8c4850993_selected-products” products=”9200000054577971″ name=”Buiten spelen” sub_id=”Boekreview” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

In het boek: Alle kinderen naar buiten, het grote natuuractiviteitenboek gaat het om de natuur en de natuur is overal! Van je achtertuin tot het parkje om de hoek, van het schoolplein tot het bos. Je kunt daar de wereld ontdekken, knutselen, spelen, proeven, bouwen, speuren naar dieren.

Genoeg te ontdekken dus, maar toch zijn er ouders die angst hebben om hun kinderen naar buiten te laten. Deze ouders hebben angst voor gevaren, ongelukken, vies worden, verdwalen… Maar kinderen leren daar juist van. Door te spelen, leren ze en als ze zich prikken aan een brandnetel of een schram oplopen leren ze meteen wat wel en niet kan en daar profiteert het de rest van zijn leven van.

Kinderen zijn graag in de natuur en willen alles onderzoeken. Het eerste hoofdstuk gaat daarover, welke uitrusting hoort bij een onderzoeker, wat moeten ze bij zich hebben en hoe gedraag jij je in de natuur.

Daarna krijgen de kinderen tips wat je bij elk jaargetijde kunt gaan doen in de natuur. Een voorbeeld: loop in de lente eens op blote voeten of ga naar de kinderboerderij om de jonge dieren te bekijken. Het leukste hoofdstuk vind ik zelf: Speel met modder met negen leuke tips om te doen met modder! Inde zomer zijn er weer heel veel andere activiteiten om te doen: sterren herkennen, allerlei leuke dingen op het strand doen met daarbij duidelijke platen van allerlei dingen die je op het strand kunt vinden met daarbij de uitleg wat het is. Ook staat er een mooie schelpenplaat in het boek om schelpen te leren herkennen. In de herfst zijn er weer heel veel andere dingen te doen: dingen verzamelen, een kuil graven, spelen met de wind. En in de winter zijn er veel winterse activiteiten als: schilderen in de sneeuw, ganzen spotten.

Hoofdstuk 3 gaat over het ontdekken van het water met veel uitleg over waterdiertjes en waterplantjes. Ook het weer komt aan bod met informatie over wolken, het voorspellen van het weer en proefjes om zelf met het weer te doen. Verder leer je de bodem te ontdekken met bomen en dieren in en boven de grond.

Hoofdstuk 4 geeft een scala aan spelletjes die je buiten kunt doen. Want de natuur is immers een grote, gratis speeltuin. Er staan alleen al veel verschillende tikspelletjes beschreven en daarnaast nog veel leuke spelactiviteiten buiten.

In het volgende hoofdstuk staan heel wat leuke tips om te gaan maken voor kinderen. Leuke mogelijkheden met stenen, fluiten op allerlei materialen en andere muziektips, veel knutseltips met schelpen en ook met bloemen kun je veel verschillende dingen doen. Datzelfde geldt voor takken, dennenappels, kastanjes en eikels. De natuur heeft zo veelte bieden.

Je kunt uit de natuur ook veel eten en proeven. Vroeger was dat heel normaal maar nu weten we er vaak te weinig van. Hoofdstuk 6 laat allemaal eetbare planten, vruchten, zaden en noten zien. Planten waar je thee van kunt maken en heel wat recepten met fruit en ander eten uit de natuur.

Om een goede spoorzoeker te worden, is hoofdstuk 7 belangrijk. Leer de sporen te herkennen van de verschillende dieren en bestudeer de poep van de dieren. Kijk naar vogels en zoogdieren en lees de verschillende tips over insecten en vlinders. Leer allerlei dingen over kikkers en padden maar ook van andere amfibieën en reptielen. Dan valt er ook veel te leren over bloemen, planten en bomen. Paddenstoelen worden ook beschreven.

In het hoofdstuk over timmeren en tuinieren kunnen kinderen zelf de handen uit de mouwen steken en je schooltuin aanpakken door er een natuurparadijs van te maken. Hoe kun je het schoolplein als klaslokaal gaan gebruiken en hoe kun je dieren helpen in de tuin. Tot slot is het heel waardevol voor kinderen om te zien waar groente en fruit vandaan komt door te leren tuinieren in een moestuin. 

Het boek: alle kinderen naar buiten maakt mij blij. Er staat zo veel beschreven dat er voor iedereen en bij elk thema wel wat uit te halen valt. Niet alle ideeën zijn helemaal nieuw maar wel op een logische manier bij elkaar gezet. Bovendien staan er zoveel platen in die je in de loop van het jaar vaak nodig hebt. Bij mij komen de kinderen regelmatig vragen welk diertje of wat voor boomvrucht het is. Met dit boek kunnen ze dat in het vervolg zelf gaan opzoeken.

Ben je nog niet overtuigd? Dan zal de volgende tip misschien de klapper zijn!
Letterlijk dan….. Kommee heeft een OMklapper gemaakt. Marja van Delden en Bianka Heida van www.kommee.com hopen dat de ideeën op deze OMklapper een stimulans zullen zijn om het onderwijs in de onderbouw binnen en buiten te verrijken. De OMklapper heeft op elke pagina een aantal ideeën bij allerlei thema’s die je vaak doet met je groep. Deze tips neem je mee naar buiten…..en weer naar binnen. Kinderen doen buiten immers andere ervaringen op dan wanneer ze binnen zijn.

Waarom moet je deze OMklapper nu in je bezit hebben? Er staan veel leuke, originele tips in! Een voorbeeld: Zet in de lente eens een keukentrap bij een bloeiende boom om de knoppen van dichtbij te bekijken! Neem afval als kurken en bierdoppen mee naar buiten om mee te spelen in de zandbak, neem eens verkleedkleren mee naar buiten, knutsel fototoestellen en neem deze eens mee naar buiten, doe de babypoppen buiten eens lekker in bad en ga zo nog maar even door. Bij 25 thema’s vind je leuke originele spelvormen of ideeën om te doen buiten maar natuurlijk kunnen de kinderen daarna binnen verder met hun spel. Zo zie je het onderwijs aan kinderen toch het liefst? 

Wil je deze geweldige OMklapper ook in je bezit hebben? Klik dan op onderstaande afbeelding en dan wordt je doorgelinkt. 

Dus….allemaal naar buiten! Aan de activiteiten zal het nu niet meer liggen. Volop speel- en leermomenten! Geniet ervan allemaal! 

GD Star Rating
loading...

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!