www.jufjanneke.nl

0
GD Star Rating
loading...

Kleuters op het digitale pad

Janneke 8 augustus 2013

 

 

DSC_2147 DSC_2159

Computers zijn in de kleutergroepen niet meer weg te denken. Vrijwel iedereen heeft tegenwoordig ook de beschikking over computers op internet. Er wordt door kinderen en leerkrachten veel en dankbaar gebruik van gemaakt. Er is zoveel op het internet te vinden, waar je zomaar gebruik van kan maken en voor kinderen is er een keur aan spellen die gewoon leuk zijn of een bepaalde vaardigheid oefenen.

In mijn klas kunnen de kinderen gebruik maken van losse computers in de klas of het digibord met touchscreen om het digitale pad te bewandelen. Tijdens de speel/werkmomenten mogen de kleuters op het planbord kiezen voor de losse computers of voor het digibord. Op de losse computers worden woorden nagetypt bij het thema waar we mee aan de slag zijn. Op het digibord mogen ze een keuze maken uit een spel dat op de yurlspagina staat die ik speciaal voor de groep heb gemaakt. Dat werkt ideaal! Tijdens de instructielessen gebruik ik de yurlspagina van mijzelf waar van alles opstaat. Vaak staan daar ook activiteiten op die kleuters niet zelfstandig kunnen doen. Vandaar de keuze voor een eigen yurlspagina waardoor ze hun gang kunnen gaan met de spelletjes die ik voor ze geselecteerd heb. Vaak gaan kinderen hier thuis ook mee aan de slag en dat is natuurlijk helemaal mooi.

Waarvoor kun je het digibord in de klas gebruiken?

 • Bekijken van filmpjes van schooltelevisie etc.
 • Spelletjes en oefeningen bij een thema
 • Opdrachten en oefeningen passend bij methodes
 • Een oefening laten zien die de kinderen zelf op de computer kunnen doen, doordat je het voordoet, snappen ze de bedoeling beter
 • Een aantal handige tools die goed te gebruiken zijn bij de lessen: timer, verjaardagstaart bij een verjaardag, etc
 • Prentenboeken waar ik een PowerPoint van heb gemaakt en dan zelf ga voorlezen maar de kinderen kunnen de platen goed bekijken
 • Opening van de dag door foto’s van het thema te laten zien
 • Afsluiting van het thema door alle foto’s te laten zien die tijdens het thema gemaakt zijn

Ben je dan de hele dag alleen maar met het digibord bezig? Nee hoor, ik waak er voor dat er geen ruimte is voor spel, ontdekkend bezig zijn en leren door materialen en andere hulpmiddelen. Maar het digibord is wel ideaal om snel iets te kunnen laten zien en de afbeeldingen en activiteiten op een groter scherm is altijd duidelijk dan in een boekje. Ook zijn er zo veel leuke spelletjes dat het een goede aanvulling is voor de materialen die al in de klas aanwezig zijn.

Toch heb ik ook wat nadelen ontdekt:

 • Als je liedjes laat zien met daarbij filmpjes, dan zijn de kinderen daar zo door gebiologeerd dat ze nauwelijks meezingen en/of het liedje onthouden. Zing je zelf voor zonder filmpje dan blijft het sneller hangen doordat er minder afleiding is
 • Als je iets op het digibord wilt laten staan, kun je er niks anders mee
 • Motoriek door schrijfoefeningen op het bord te doen, kan wel maar vereist veel meer vaardigheden dan dat kinderen zelf op een bord schrijven
 • Het wordt snel een klassikale les doordat iedereen naar het digibord kijkt en daarmee bezig is

Wat kun je in de klas goed gebruiken met kleuters?

Yurls

Yurls is een handige manier om handige websites en spelletjes te ordenen op een pagina. Yurls is een samenvoeging van Your Urls=Yurls dus. Door Yurls te gebruiken kun je makkelijk websites terugvinden en gebruiken. Je kunt een Yurlspagina’s maken om te gebruiken voor je thema’s maar ook voor de kinderen zelf, waar ze mee aan de slag kunnen.
Hoe doe je het?
Ga naar www.yurls.nl en maak een account aan. Je kunt dit op je eigen naam doen maar ook voor de groep of de school. Je kunt zelf je vormgeving veranderen. Je kunt allerlei nieuwe pagina’s aanmaken. Elke  pagina kun je weer vullen met boxen. Voor de pagina’s en de boxen zie je steeds slotjes staan. Klik je hierop, dan maak je de pagina of box openbaar. Zo kun je pagina’s al klaar zetten zonder dat iedereen het ziet en dan rustig aanvullen.

Door middel van een yurls pagina kun je ouders ook wijzen op goede links voor hun kinderen en kinderen vinden het ook geweldig om er mee aan de slag te gaan.
Mijn Yurlspagina’s kun je vinden op: http://jannekevankammen.yurls.net/nl/page/, die voor mijn groep: http://degroepvanjufjanneke.yurls.net/nl/page/, en de Yurls voor de school: http://annefrankschoolgroningen.yurls.net/nl/page/.

Hier kun je een Prezi vinden over het maken van een yurls-pagina: http://prezi.com/b9uei1lgprqe/starten-met-yurls/

Pinterest

Pinterest is een online prikbord waarop je van alles kunt verzamelen en delen rondom verschillende thema’s. Ik vind het ideaal om ideeën op te doen en bij mijn eigen lessen weer te gebruiken. Er staat zoveel op wat al ontwikkeld en bedacht is, dat scheelt weer. Je kunt zelf afbeeldingen pinnen en anderen kunnen deze afbeeldingen dan weer repinnen op hun eigen prikbord. Je moet eerst een account aanvragen bij: www.pinterest.com en dan kun je beginnen met pinnen. Kijk voor een voorbeeld op: http://pinterest.com/jufjanneke/. Goede zoekwoorden om mee te beginnen zijn: kleuters, onderwijs, digitale prentenboeken, digibord of het thema waarna je wilt zoeken. Let op: het is zeer verslavend!

YouTube

YouTube is erg populair bij kinderen en leerkrachten. Het is een site waar je muziek, filmpjes en video’s  kan vinden over allerlei verschillende onderwerpen. Ook kun je zelf filmpjes plaatsen. Daarvoor moet je wel een account aanmaken.
Ga naar: www.youtube.com om zelf te ontdekken wat er allemaal opstaat. Je kunt de zoekfunctie gebruiken om specifiek naar iets te zoeken. Daarnaast vind je dan weer allerlei links die gerelateerd zijn aan de opdracht.

Leerkrachten kunnen gebruik maken van instructiefilmpjes die steeds meer op het internet verschijnen. Dit heet: Flipping the classroom: Leerkrachten nemen op video een instructiemoment op en plaatsen dat op YouTube. Leerlingen gaan dan voorafgaand aan de les de instructie bekijken zodat ze al weten wat er gedaan moet worden. De tijd met de leerkracht wordt dan besteed aan het beantwoorden van vragen of extra hulpmomenten. De les wordt thuis gevolgd en de verwerking gebeurt dan op school.

Digikeuzebord

Digikeuzebord

Veel scholen gebruiken een planbord om de kinderen te leren activiteiten te kiezen en te plannen. Je kunt een bord gebruiken met naambordjes en spijkertjes of een bord met magneten. Ook zijn er bij de schoolleveranciers kant en klare planborden te krijgen.
Nu is er ook een digitale variant: www.digikeuzebord.nl

Dit is een programma die je kunt kopen, waarmee je een keuzebord kunt maken op een computer of digibord. Het werkt op elke willekeurige computer en het mooie is dat je thuis al een keuzebord kunt voorbereiden! Nadat je het keuzebord gebruikt hebt, kun je kijken wat de kinderen allemaal gedaan hebben door de statistieken te raadplegen.

Hoe werkt het?

Je gaat naar de website en vraagt een gratis proefperiode aan. Dan ontvang je een gebruikersnaam en een wachtwoord. Ga je met meer collega’s met het bord aan de slag dan is dat geen probleem.
Er zijn vaste afbeeldingen van hoeken maar je kunt per school zelf afbeeldingen en foto’s downloaden en daarna gebruiken op je bord. Ook kun je zelf aangeven hoeveel kinderen bij een activiteit mee mogen doen. Je kunt ook kiezen om meerdere borden te maken en alvast klaar te zetten: bijvoorbeeld activiteiten tijdens de inloop en activiteiten tijdens de speel/werktijd.

Ook in de klas werkt het eenvoudig: de kinderen selecteren hun naam dat gekoppeld is aan een icoontje. Die naam schuiven ze met de muis of bij een touchscreen met de vingers onder de activiteit en ze kunnen beginnen.

Wat is mijn mening?

Ik heb het programma een hele tijd uitgeprobeerd. Het werkt  prima! Het toevoegen van foto’s was even zoeken maar lukte uiteindelijk goed. Ik heb het programma op een digibord uitgeprobeerd en dat werkte goed maar daardoor kun je verder niets met het bord doen. Daarom is het belangrijk om het programma op een computer te openen die je alleen daarvoor gebruikt. Als je deze computer op een handige plek neerzet, is er geen probleem meer. De kinderen pikten het snel op en vonden het niet moeilijk.
Als je op zoek bent naar een goede manier om de kinderen te laten kiezen en de keuzes meteen in de statistieken terug te zien, is dit een ideaal programma!

Ga daarom naar: www.digikeuzebord.nl voor meer inlichten en vraag een gratis proefperiode aan!

GD Star Rating
loading...

Kleuters op het digitale pad, 2.8 out of 5 based on 18 ratings

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!