www.jufjanneke.nl

0
GD Star Rating
loading...

Johnny Joker; aandacht voor scheiding

Janneke 30 mei 2016

Elk jaar krijgen 70.000 kinderen te maken met de scheiding van hun ouders waardoor hun leven volledig op de kop komt te staan. Volgens het persbericht: Het nieuw verschenen boek ‘Johnny Joker schopt herrie in de hut’ helpt kinderen tot ongeveer 8 jaar in deze moeilijke periode.

Ken je Johnny Joker? Ik kende hem niet. En als ik heel eerlijk ben……..ik had dit boekje nooit gepakt om te gebruiken in de klas. Waarom niet, zou je zeggen? Eigenlijk vind ik het boekje er niet aantrekkelijk uitzien en toen ik begon te lezen, werd dat gevoel niet beter. Ik vond de namen van de apen niet passen bij de leeftijd van de doelgroep en ook de tekeningen zijn niet meteen favoriet bij mij. Waarom dat toch een bericht over dit boek? Daarvoor is een hele goede reden: de kinderen vinden het wel een leuk boek! En het heeft in mijn klas maar ook in groep 3 heel wat losgemaakt! En dat is waarschijnlijk ook net de bedoeling!

Heb ik je nieuwsgierig gemaakt? Het verhaal gaat in het kort als volgt: Johnny, zijn zus Patty en hun vriendin Lizzy bouwen een hut. Johnny maakt er alleen een zootje van en maakt ruzie met haar broer. Ze bekvechten behoorlijk en Johnny besluit de hut alleen maar met Lizzy te maken. Maar….Lizzy is zoek. Ze heeft zich verstopt en huilt omdat Johnny en zijn zus hetzelfde doen als haar papa en mama. En die gaan scheiden en daardoor voelt Lizzy zich erg rot. Johnny probeert haar op te vrolijken maar luistert wel naar zijn vriendinnetje. En dat helpt al heel wat!

Woody_Lizzy_en_Harry_met_masker_van_Johnny_Joker

Tijdens het voorlezen vielen mij al een aantal zaken op. Op een van de eerste bladzijden laat Johnny een scheet. Van tevoren dacht ik dat de kinderen daar direct hilarisch op zouden reageren. Dat was helemaal niet zo. Ze zaten in het verhaal en een kleine grinnik was eigenlijk voldoende. Er werd zeer aandachtig geluisterd. Van tevoren heb ik de kinderen gevraagd me te vertellen wat ze van het boek vonden. Het viel de kinderen meteen op dat het boekje anders open klapte dan andere boeken. Op zich wel slim want dit leest makkelijk voor. Ze wisten goed waar het verhaal over ging. Ze herkenden ook meteen apen als de hoofdpersonen. Na het lezen ben ik een gesprek begonnen met de klas.
Ik heb gevraagd welke kinderen ouders hadden die gescheiden zijn. Dat waren er nogal wat en zelfs kinderen waarvan ik dacht dat ze er niet eens bij stil zou staan, reageerden meteen! Daarna kwamen er heel wat verhalen los van ruzies onder ouders die niet of wel gescheiden zijn. Eigenlijk een heel ontroerend moment, die eerlijkheid van de kinderen! Wat mij bovenal raakte was het gevoel dat een ruzie tussen ouders achterlaat bij de kinderen. Het gevoel van Lizzy was dan bij iedereen heel herkenbaar. Natuurlijk hebben we ook gezegd dat overal waar je samen bent ruzies voorkomen en dat deze meestal worden opgelost maar een paar verhalen van de kinderen blijven toch hangen. Wat mij wel opviel was dat de meeste kinderen van de gescheiden ouders er relaxter onder waren dan de kinderen met ouders met ruzie.

Ook in groep 3 is het boek voorgelezen. Daar werd ook aandachtig geluisterd. Het stukje over de scheten was ook daar geen issue, er werd om gelachen maar niet extreem. De kinderen vonden de plaatjes grappig. Een van de kinderen werd erg stil, haar ouders zijn net gescheiden en ze vond het zielig voor Lizzy, maar ze vond het boek niet vervelend. De kinderen vertelden dat het een boek was over gevoel en dat het goed is om er met elkaar over te praten. Ze herkennen de verschillende emoties in het boek en ook het belang van vriendschap. Opvallend is dat de kinderen van groep 3 wel bang zijn dat het niet voor iedereen een leuk boek is omdat het misschien teveel losmaakt.

Op onze school werkt een Kies-coach. Dat is een leerkracht die een opleiding heeft gevolgd voor Kinderen In Echtscheidings Situaties. Van tevoren had ze hetzelfde gevoel over het boek als ik: rare woorden, bijzondere vorm leek onhandig, plaatjes niet duidelijk en een wat onsamenhangend verhaal. Niet een boek die zij ook snel zou pakken. Achteraf vertelde ze dat eigenlijk alles wel in het verhaal zit: het proces en de dingen waar kinderen tegen aan kunnen lopen: het vervelende van ruzie het gevoel van spanning in je buik en het weer opkrabbelen. Door dit boek in de groep te bespreken, kan iedereen iets kwijt over het eigen gevoel.

Achteraf is het beeld over het boek dus aardig aangepast! Het heeft mij geleerd dat je soms als leerkracht heel anders tegen een verhaal en illustraties kan kijken en dat kinderen daar soms een heel ander beeld van hebben! Onderaan sommige bladzijdes staan overigens een paar gespreksvragen die je in de klas kunt bespreken. Het boek is dus echt wel de moeite waard!

Merk

GD Star Rating
loading...

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!