www.jufjanneke.nl


0
GD Star Rating
loading...

Het tuincentrum

Janneke 21 januari 2013

Waar word je nu vrolijker dan in een tuincentrum. Overal kleurige, fleurige bloemen en planten. Dit thema is erg geschikt in het voorjaar maar natuurlijk ook in andere seizoenen.
Hier een start van het thema: het tuincentrum, het is nog niet compleet.

Ontwerpschema

Doel

Boeken

Speelgoed bij het thema

Onderzoek/uitstapjes

 • Planten poten en verzorgen
 • Bloemen/planten zaaien
 • Bezoekje aan een tuincentrum organiseren

Deelthema’s

Voor materialen en ideeën over groente en fruit: kijk dan op de pagina: de groentewinkel

Aankleding van de klas

Opening van het thema

Als opening kwam iemand met een kruiwagen en een overal van Tuinland aan, in de klas. In de kruiwagen zat een zak potgrond en allerlei potjes en planten. Hij klopte op de deur en vertelde dat hij tuinman was van Tuinland en een klusje moest doen in Hoogkerk. Jammer genoeg waren alle plantjes omgewaaid en zo kon hij toch niet bij die mensen aankomen? Misschien hebben de kinderen wat aan de planten? In de kring werd alles goed bekeken en volgde er een gesprek: wat kun je met alle spullen doen? De kinderen besluiten dat ze best voor de planten willen zorgen. Misschien kunnen de kinderen ook een keer komen kijken? Daar is meer dan in de kruiwagen past.

In de groepen 3 werd aan de kinderen gevraagd wat ze al weten over het tuincentrum en wat ze nog wilden weten. Dit werd op bloemen geschreven die in de klas kwamen te hangen. Aan het eind van het thema werd gekeken of alle vragen beantwoord waren.
Doordat er best veel vragen waren over het tuincentrum, werd een brief aan het tuincentrum gestuurd met de vraag of de kinderen eens mochten komen kijken. Hier werd door tuincentrum Tuinland enthousiast op gereageerd en bovendien mochten de kinderen veel materialen mee naar school nemen om te gebruiken in de klas.

Knutselopdrachten


 • Voorjaarsbloemen getekend met wasco en daar ecoline overheen
   

 • Vogelverschrikkers gemaakt van een Pringgles bus
   

 • Gieters gemaakt uit een basis van een blik, een keukenrol en een stuk papier voor het handvat. Dan met papier-maché eroverheen en eindigen met een laagje mooi papier.
   
 • Een prachtige rij zelfgemaakte bloemen in de klas

Hoeken

Een tuincentrum in de klas met bakken met bloemen en planten, zelfgemaakte bloemen en verschillende attributen van het tuincentrum.

Door kinderen zelf bloemen te laten maken, worden de werkjes functioneel. Deze bloemen kunnen later zelf verkocht worden, tijdens het spel in de klas.

Wat moet er aan de orde komen?

 • Bloemen en planten
 • Verzorgen van planten
 • Tuinman
 • Tuincentrum

Spel en beweging

Links

Muziek

Werkbladen

Materialen

Taal

Woordenschat
bloemen – planten – cactussen – tuinplanten – groeien – water geven – wortels – potjes – vazen – bloemenpotten – bloembakken – zaden – tuingereedschap – hark – schep – gieter – tuinmeubelen – stenen – keien – grind – potgrond – mest – tuinhuisje – schuttingen – tuinbank – tuinlampen – kruiwagen

Rekenen/wiskunde

Kralenplanken


Afsluiting van het thema

Aan het eind van het project werd een echt tuincentrum ingericht in de klas en hebben de ouders een uitnodiging gekregen om plantjes en bloemen te komen kopen. Dit was een groot succes!

Bedankt

Deze pagina werd mogelijk gemaakt door bijdragen en ideeën van: Janet Dijkstra, Annemarie Mensink, Barbara Dijkstra, Margriet van Laar en Ina Schild (kralenplanken)

 

GD Star Rating
loading...

Het tuincentrum, 2.4 out of 5 based on 5 ratings

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!