www.jufjanneke.nl

0
GD Star Rating
loading...

Het kattengedrag van Harry…

Janneke 19 januari 2019

Tijdens de Voorleesdagen gaan we volop bezig met het boek: Een huis voor Harry van Leo Timmers. Zelf ben ik een groot kattenliefhebber en kan me niet echt een leven zonder katten voorstellen. Toen onze kat Nicci afgelopen juni kwam te overlijden, zijn we na een tijdje op zoek gegaan naar een andere kat. Deze keer uit een kattenopvang: Stichting Kat in Nood. We zijn er verschillende keren geweest en hebben uiteindelijk een ontzettend leuk en bijzonder katje van vijf jaar meegenomen, die ontzettend heeft moeten wennen maar zich inmiddels best thuis voelt bij ons.

Stichting Kat in Nood is een landelijk werkende organisatie die zich inzet voor het welzijn van katten. Zij bieden onderdak aan ruim 225 katten die moeilijk- tot niet herplaatsbaar zijn. Daarnaast zetten zij zich in om het kattenoverschot in Nederland terug te dringen. 

Daar kwam ik contact met kattengedragsdeskundige: Harmanna Huisjes. Zij heeft een interview gegeven over kattengedrag en het gedrag dat Harry in het boek laat zien. Om als achtergrondmateriaal te gebruiken of als je zelf kattenliefhebber bent, als tips voor je eigen kat(ten).

1. Het verhaal van: een huis voor Harry gaat over een kat die altijd thuis is en dan besluit achter een vlindertje aan te gaan en zo verdwaalt hij…..
Harmanna, jij werkt als vrijwilliger bij de kattenopvang: Kat in Nood, jullie maken dit ook regelmatig mee. Wat kun je doen om te voorkomen dat een kat gaat dwalen en wat is verstandig om te doen als je je kat kwijt bent?

Is een kat een binnenkat en komt hij nooit buiten, zorg er dan voor dat hij niet buiten komt door de deuren goed dicht te houden. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, want iedere kat wil graag ook buiten verkennen. Om te voorkomen dat hij toch achter dat spannende vlindertje aan gaat, maak dan een afgesloten buitenruimte, zodat hij wel buiten kan zijn, maar niet uit de ren of afgesloten tuin kan komen. Als je je kat kwijt bent, ga dan zoeken in de buurt van het huis want over het algemeen zijn ze nooit heel ver weg.
Een paar tips om toe te passen:
–  Zet bekende geuren voor de kat in: je kunt bijvoorbeeld een eigen kussen van de kat, of gedragen kleren van jouzelf buiten leggen naast de deur.
–  Een aan geur gerelateerde tip is om kattengrit rond te strooien rondom het huis, of in een lijn naar de ingangsdeur, katten herkennen deze geur als ‘van thuis’.
–  Zet eten en drinken op bepaalde plekken om de kat te lokken.
–  Zorg dat de weg naar huis voor de kat vrij is.
–  Flyers ophangen en in de buurt vragen of mensen in hun afgesloten tuinhuisje of garage willen kijken, vraag ook of jezelf mag kijken want als hij je stem hoort komt hij misschien wel naar je toe.
Een kat slipt zomaar ergens naar binnen en dan is hij plots opgesloten. Ze zijn ook zo nieuwsgierig.

–  En natuurlijk navraag doen bij de Dierenambulance, bij Amivedi en bij andere vermissingssites.

Bij Kat in Nood zijn we ze gelukkig nooit kwijt. Ze zijn eigenlijk altijd in hun eigen verblijf. Ze raken ook in de war als ze opeens in een ander verblijf zijn.

2. Als je een kat wel voor het eerst naar buiten laat, hoe kun je dat het beste doen?

Gaat een kat ergens anders wonen, dan moet men hem eerst een aantal weken binnen houden. Daarna voorzichtig bijvoorbeeld aan een tuigje met hem de omgeving verkennen. Meestal weet een kat na een paar weken dat zijn nieuwe huis ook de plek is waar hij zijn territorium heeft. Zijn thuis is binnen. Loop dus eerst met hem mee en roep hem weer binnen. Ook is het nodig om de kat te laten chippen en een gechipt kattenluik aan te schaffen. Dan weet Harry dat dit zijn eigen privé deurtje is. Wel eerst even oefenen als Harry het fenomeen kattenluik niet kent.

3. Veel kinderen in de klas zijn dol op katten en willen deze graag aaien. Wat moeten we kinderen leren? Waar moeten ze op letten?

Ze moeten leren op de lichaamstaal van de kat te letten. Komt de kat graag zelf naar ze toe en geeft hij een kopje? Kijk dan of zijn staart mooi omhoog staat, zijn oortjes rechtop, ogen niet met hele grote pupillen en staan zijn snorharen mooi recht naar de zijkant? Dan heel kort even op zijn kopje aaien met de haarrichting mee, dus er niet tegenin strijken. Niet te lang aaien, een kat nooit langdurig in de ogen kijken, staren, daar wordt hij heel bang van. Loopt de poes meteen weg, ga dan niet achter hem aan rennen, dat wil hij niet.

4. Harry de kat is vrij dik….. hoe kun je zorgen dat katten niet te dik worden? 

Oei, oei, oei, Harry heeft teveel geluierd en is dol op lekkere hapjes. Harry moet echt op dieet. De dierenarts zal hem dieetbrokjes voorschrijven. Ook moet Harry in beweging komen. Heel veel spelen met een speelhengeltje, balletjes of andere dingen die Harry blij maken. En uiteraard kan hij dat niet alleen, dus het huisgezin doet mee en speelt met Harry. Misschien moet Harry toch ook maar naar buiten om op muizen te jagen.

5. Harry is zijn huis kwijt. Wat gaan katten doen als ze hun huis kwijt zijn? Welk gedrag vertonen ze dan? Hoe weten katten waar hun huis is?

Als Harry zijn huis kwijt is, is hij zeker als binnenkat, doodsbang.  Dan verstopt hij zich onder een struik, gaat zoeken, maar kan geen geuren opvangen die hij kent. Overdag zal hij zich schuil houden. Al het voorbij razende verkeer, geluiden, boze honden, andere onbekende dieren en mensen die hij niet kent. Als het nacht is, gaat hij waarschijnlijk weer zoeken. Dan is het zaak dat ook zelf te doen, met een zaklamp in de bosjes, Harry zijn ogen lichten op en zullen hem verraden. Zorg ook dat de toegang tot het huis open is. als hij het spoor opvangt van de bekende geuren zal hij die willen volgen en dan moet hij ook weer naar binnen kunnen. Normaal gesproken weet een buitenkat de weg naar huis, omdat hij overal plasjes heeft gedaan, geursporen heeft uitgezet door tegen voorwerpen aan te strijken met zijn koppie en lijf. Daarmee geeft hij feromonen af die hij als de zijne herkent. De andere katten doen dat ook overigens, ze weten dan van elkaar dat ze er zijn.

6. Als een kat spint, is deze dan altijd blij? Of kan het ook wat anders betekenen?

Soms is hij heel tevreden, ligt heerlijk op je schoot en spint er lustig op los. Dat is niet altijd zo, soms spint een kat om zichzelf gerust te stellen als hij bang of ziek is. Soms zelfs tot aan de dood. Waarom hij spint is wetenschappelijk nog niet helemaal duidelijk, toch weten we deze dingen, tevredenheid en zichzelf geruststellen zeker.

7. Kun je een kat veranderen? Als een kat erg bang is of boos, kun je dat dan in de loop van de tijd veranderen? Hoe zien jouw werkzaamheden eruit?

Een kat kun je veranderen. Waarom? Een angstige of hele boze kat, heeft vaak een goede reden om dit in te zetten. Zoek dan naar de oorzaken en probeer de oorzaken en omstandigheden voor de kat te verbeteren. Denk maar aan Cruella, zij was heel erg bang en daardoor niet te hanteren. Door veel geduld met haar te hebben en haar veel tijd te geven om rustig te worden ontspande ze langzamerhand. Daarom hadden we op de open dag met elkaar afgesproken om goed op Cruella en andere kwetsbare katten te passen. Zij kunnen dan weer in de angst (die opgeslagen zit in de hersenen) terug vallen. Soms moet je bij hele bange katten medicatie inzetten om voor ontspanning te zorgen. Maar vooral heel veel geduld hebben, het komt voor dat iemand die een angstige kat heeft geadopteerd er maanden op moet wachten voor ze zichtbaar zijn. Niets doen waar de kat nog niet aan toe is. Op een dag slaat het om en kan de kat soms zomaar op schoot komen en zichtbaar ontspannen.

Mijn werkzaamheden bij Kat In Nood: Ik ben 1x per week aanwezig en maak net als iedereen een verblijf schoon. In het verblijf waar je werkt, observeer je de katten meteen even: is er ziekte, is er stress, blijft een kat de hele tijd liggen slapen, wil iemand heel graag een knuffel. heeft een kat plots veel meer dorst als normaal?  M aar vooral vinden de katten het heel fijn dat we er elke dag zijn. Heel veel katten genieten van een aaitje, willen per se op schoot, of hebben zin in wat lekkers etc.

Als gedragstherapeut kom ik vooral bij de mensen thuis om in de huiselijke situatie te observeren wat er mis is. Zodra ik daar achter ben, dan schrijf ik een plan om het op te lossen. Dat plan moet de klant dan ook echt gaan uitvoeren, anders lost het zich niet op..

8. Als je een kat uit een opvang kiest, waar moet je dan op letten?

Eerst kijken of er een klik is tussen de kat en de nieuwe eigenaar. De opvang zal ook kijken of de kat naar een voor de kat geschikte plek gaat. Kunnen de nieuwe eigenaren omgaan met de eigenaardigheden van de kat. Een wat bange kat moet ‘ouders’ krijgen die begrip voor hem hebben. Een kat die niet bij andere huisdieren (honden en katten) kan, daar ook niet plaatsen.

De opvang moet goed uitzoeken wat de verwachtingen zijn van de nieuwe eigenaren. Zoeken ze een knuffelkat in de kat die ze zo leuk vinden? Als de kat dat niet kan geven is er geen match. Mag de kat naar buiten of moet het een binnenkat worden. Verder moet je een kitten nooit alleen plaatsen, maar altijd met z’n tweetjes. De eigenaren gaan aan het werk en dan is het veel te eenzaam voor het kleintje. Bovendien leren ze nog heel veel van elkaar en met een beetje geluk zijn het vriendjes voor het leven. Hoe mooi is dat!

9. Als je een kat hebt gekozen, hoe ga je die dan laten wennen aan jouw huis?

Door de kat rustig te laten wennen aan het huis. Laten snuffelen en alles op zijn eigen tempo. Lekkere plekjes maken, zoals hoge krabpaal, lekkere mandjes en eigen voerbakjes en drinkbakjes. Eén of twee kattenbakken. Praat op lieve toon tegen je nieuwe huisgenoot. Geef hem op bepaalde tijden wat lekkers. Maar laat hem vooral rustig zijn eigen gang gaan. Misschien zelfs een eigen kattenkamer voor hem inrichten. Daar moet hij uiteraard vrij in en uit kunnen lopen. Mag hij ook naar buiten, laat hem dan toch eerst een paar weken binnen. Totdat hij het huis als zijn huis beschouwt en weet dat dit ‘the place to be’ is.

10. Heb je nog tips voor ons en voor de katten? Wat moeten we echt weten over een kat?

Oh er zijn zo ontzetten veel dingen te zeggen over katten, waar moet ik beginnen.

 1. Een kat hecht ook aan zijn baas en niet alleen aan het huis en de omgeving
 2. Soms sluit een kat vanaf dag 1 vriendschap met bijvoorbeeld de postbode of een vriendin die vaak langs komt, of de hond des huizes.
 3. Katten voelen zich heel prettig als de omgeving voorspelbaar en controleerbaar is. Met andere woorden, een kat wil zelf kunnen beslissen wat hij gaat doen. Anders raken ze gefrustreerd of depressief.
 4. Een kat kan heel goed aangeven wat hij wel of niet prettig vindt. Dat doet hij met soms subtiele lichaamstaal.
 5. Een kat houdt ervan om de hoogte in te kunnen, dus hoge lig plekjes en klim en krab mogelijkheden.
 6. Het is voor een kat noodzakelijk om zijn nagels te kunnen scherpen, daar zijn hele goede krabmeubels voor. Hij doet dat om zich gerust te stellen, om zijn nagels niet te lang te laten worden, om geur af te zetten en het voelt gewoon heel prettig. Het is een eerste levensbehoefte.
 7. Katten houden ervan om te spelen met bijvoorbeeld een speelhengel, waar het jagersinstinct getriggerd wordt. Maar ook met balletjes, met kartonnen dozen of andere zaken die heen en weer gemept kunnen worden.
 8. Een kat ligt heel graag lekker te slapen op heerlijke zachte plekjes, ja ook op je bed, of net op die stoel waar jij wilt zitten.
 9. Zijn er meerdere katten in huis, altijd 1 katten bak per kat + 1 extra. De bak moet schoon zijn, hij is heel hygiënisch en plast en poept graag op een andere bak. In de natuur doen ze dat ook niet op dezelfde plek
 10. De bak liever niet overdekt en lekker ruim. Je kunt dan altijd weg als er gevaar dreigt. Bijvoorbeeld van de andere kat die graag mag pesten..
 11. Het water en voer bakje moeten niet vlak naast elkaar staan. Daar houdt de kat niet van. De kattenbak uiteraard niet in de buurt van voedsel en drank.
 12. Eet en drink bakjes moeten zo groot zijn dat de snorharen van de kat vrij zijn. De snorharen van de kat is zijn tastzin en gevoelig. Het voelt niet fijn als ze steeds ergens tegenaan komen
 13. Katten nooit te lang alleen in huis laten, altijd een oppas of naar een pension bij langere afwezigheid.
 14. Iedere kat moet zo rond de zesde maand gesteriliseerd worden en gechipt zijn! Katers die niet gecastreerd worden zullen gestuurd worden door hun hormonen. Veel vechten en ziektes oplopen.
 15. Het heeft geen zin om een kat te dwingen om iets te doen. Een kat wordt dan alleen maar bang
 16. In wezen is een kat een gevoelig dier, hij schrikt snel en vreest eigenlijk altijd het ergste. Lees je in op het fenomeen kat en hij zal een gelukkig leven kunnen leiden.
 17. Oh ja, nooit straffen en zeker geen plantenspuit gebruiken om iets af te leren
 18. Wat je niet wilt, prima, maar dan een alternatief bieden die voor de kat minstens zo aantrekkelijk is. Een kat kan heel goed iets leren.
 19. Een kat is een prachtig, eigenzinnig dier dat geen baas heeft, maar wel personeel. We werken ons graag een slag in de rondte om het hem, of haar naar de zin te maken. Hoe heeft dat kunnen gebeuren..??

Wat is er veel te weten over katten! Het zijn bijzondere dieren. Mocht je meer willen weten over kattengedrag of een kat hebben waar je problemen mee hebt? Vraag Harmanna hoe te handelen. De contactgegevens staan hieronder.

GD Star Rating
loading...

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!