www.jufjanneke.nl

0
GD Star Rating
loading...

Griezelboeken tijdens de Kinderboekenweek

Janneke 5 oktober 2017

Griezelboeken tijdens de Kinderboekenweek.

Het is Kinderboekenweek en het thema is: Gruwelijk Eng. Nu kan je dat natuurlijk zo aanpassen, dat je er zelf een goed gevoel bij hebt. Vandaar dat de keuze van de boeken die bij mij in de klas aan bod komen zijn:

Tijdens de Kinderboekenweek staan in mijn klas de boeken: Joke gaat spoken en Knikkeruil echt centraal. Daarover kun je meer vinden op:

Wat kun je van de bovenstaande boeken verwachten?

  • Lekker nooit meer bang; Lisa en Jimmy zijn lekker nooit niet bang! Of misschien toch wel een beetje…..? Lisa krijgt: Zoef op visite. Het is een logeerhamster. Ze vertelt erover op school. Daar spelen ze het sprookje van Roodkapje uit. Eenmaal thuis besluit Lisa en haar vriendje Jimmy om Zoef te gaan aaien maar ineens kruipt Zoef in de mouw van Jimmy, dat is wel even eng. Gelukkig krijgt Lisa hem te pakken. Dan moet Lisa een prikje halen bij de dokter, dat is niet leuk maar valt gelukkig mee. Die avond kan Lisa niet slapen, ze hoort geluiden. Samen met haar vader gaat ze op monsterjacht. Nu is Lisa klaarwakker en hoort dat opa, papa en mama praten. Ze verstopt zich met een laken over zich heen achter het gordijn en laat iedereen schrikken.
  • Kwallenpap & slakkenvla; Een boek vol griezelversjes. Er staat ook een versje in over een griezelig spookje. Deze ga ik de kinderen voorlezen en erbij laten tekenen. Daarbij mogen ze onder hun foto zichzelf als spook tekenen. Het versje over het spookhuis past goed bij de verwerking die ik met de klas ga maken, Maak een spookhuis van een doos en teken een spookhuis. Er staan nog veel meer leuke versjes in dus altijd leuk om nog een keer te gebruiken.
  • Spinnetje gaat griezelen; De moeder van Spinnetje heeft nieuw werk. Daarom gaan ze verhuizen naar de kermis. Dat is pas leuk, vindt spinnetje. Ze gaan in het spookhuis wonen om mensen te laten griezelen. Spinnetje kan haast niet wachten en gaat vast op pad. Onderweg komt hij eekhoorn tegen die wel erg benieuwd is of dat leuk is en ook hyena is erg benieuwd. Dan komen ze bij het spookhuis. Eekhoorn en hyena stappen vast in een karretje. Spinnetje vindt het er best eng uitzien, net als hij in het karretje wil gaan zitten, komt er een eng geluid uit het spookhuis. Ineens schreeuwt Spinnetje: Ik doe het niet! Dan komt moeder er eindelijk aan. Eekhoorn en hyena zijn wel in het spookhuis geweest en vonden het best wel leuk maar ook eng. In de koffer van moeder Spin zitten twee dekens en een masker en daarmee worden de drie vriendjes een Super Eekhoorn, een Super Hyena en een Superspin die zo stoer is om zelf te kiezen wat hij wel of niet wil doen. Uiteindelijk gaan ze wonen in de spiegeltent!
    Het boek is erg goed te gebruiken tijdens dit thema of als je bang zijn en meedoen met anderen aan de orde wilt stellen. Erg goed dat er ook boeken zijn waarin het zelf kiezen en niet meedoen eens aan de orde komt! Erg geschikt om als uitgangspunt voor een gesprek te dienen.
  • Kolletje en Dirk Gruwelijk Eng; Kolletje en Dirk logeren bij tante Laetitia in het bos. Kolletje laat een pak meel op Dirk vallen en hij lijkt daardoor net een spook. Ze maken een brood en  hollen een Pompoen uit. Dirk vindt het allemaal toch wel wat eng. Zeker als tante aankondigt dat ze op berenjacht gaan in het bos. Het is gelukkig een speurtocht naar papieren beertjes. Eindelijk komen ze thuis en dan zien ze dat PimPompoen brandt, Wie heeft dat nu gedaan? Zachtjes gaan ze naar binnen, gelukkig is het papa die nog even wat komt brengen. Ze gaan naar bed en tante vertelt een verhaaltje. Als het eindelijk helemaal donker is, voelt Dirk ineens iets op bed springen. Samen gaan ze op onderzoek uit en ook dat valt gelukkig weer mee.
    De boekjes van Kolletje zijn al jaren favoriet in de klas. Ook dit boek valt in de smaak bij de kinderen. Het zijn verhaaltjes waar de kinderen zich in kunnen herkennen. Vaak vindt je iets eng en valt het uiteindelijk toch wel weer mee.
  • Martijn Frankenstijn gaat op spokenjacht; Elke avond jaagt Martijn Frankenstijn op spoken, hij is kampioen spoken jagen. Hij knipt zijn zaklamp aan want het is de hoogste tijd om op spokenjacht te gaan. Hij probeert ze alle negen te vinden. Het leuke van dit boek vind ik dat het op rijm is geschreven. Maar het allerleukste is toch wel dat als je een zaklamp achter de illustraties houdt je de spookjes zelf kan vinden. Ik denk dat als de kinderen dat ontdekken ze dit boek keer op keer zelf willen lezen!
  • Het spook Nijntje; Nijntje mag van haar moeder voor spook spelen. Ze doet een laken over haar hoofd en moeder knipt er twee gaten in. Zachtjes sluipt Nijn naar haar vriendinnen toe. Die vinden het eng en rennen hard weg. Ook tante Trijn gaat er als een haas vandoor. Dan wil Nijntje geen spook meer zijn. Dit boek ga ik inzetten als verteltafel. Eenvoudig maar goed passend bij het thema.

Ik hoop dat jullie wat aan dit boekenaanbod en de korte omschrijving hebben zodat je het kan inpassen bij het thema van de Kinderboekenweek!

Veel griezelplezier!

GD Star Rating
loading...

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!