www.jufjanneke.nl

0
GD Star Rating
loading...

Geo boards in de klas

Janneke 19 oktober 2015

Heb je wel eens van geo boards gehoord? Ik had dat niet. Ik liet kinderen wel met elastiekjes vormen en figuren maken op kralenplanken en dat was een succes. Tot het moment dat de elastiekjes eraf moesten: elastiek door de klas of stuk. Ik werd daar niet blij van.

Op de site van Logo-Credu-2015 kwam ik de geo boards tegen. Omdat ik het belangrijk vind dat kinderen bezig zijn met de motoriek, ruimtelijk inzicht, kleur en vorm en daarbij ook hun eigen fantasie mogen gebruiken en zelf mogen ontdekken, sprak dit materiaal mij aan.

Geo boards bestaan uit zes gekleurde bordjes met pennetjes erop en gekleurde elastiekjes in verschillende lengtes. Aan de pennetjes kun je de elastiekjes bevestigen. Je kunt de voor- en de achterkant gebruiken. Deze elastiekjes zijn er ook eenvoudig weer af te halen! Iets dat ik belangrijk vind omdat ik ook wel eens vormen heb laten maken met elastiekjes op kralenplanken. Gaat prima maar een hele klus om ze er weer af te krijgen en veel elastiekjes overleven dat niet. Deze geo boards zijn daarom veel makkelijker in gebruik en bieden veel mogelijkheden.

geo-bord-150x150elastiekjes-150x150

Ik besloot het in de klas uit te proberen en heb het in de klas neergelegd. Al snel kwamen kinderen vragen of ze er mee mochten spelen. Het ziet er ook aantrekkelijk uit door de gekleurde bordjes en de gekleurde elastiekjes. Ze zijn er enthousiast mee aan de gang gegaan. Eerst zie je dat ze de elastiekjes overal langs leggen maar als er langer mee gespeeld wordt, verandert dit en krijg je patronen. Je ziet dat kinderen ontdekken dat de elastiekjes niet even lang zijn en hoe je ze dan het beste kunt gebruiken.
Helemaal leuk was dat ze mij het resultaat lieten zien en toen ontdekten dat er op de achterkant nog een andere vorm zat! 

DSC_1398   DSC_1429

Daardoor gingen de kinderen al snel met de andere kant weer verder. Ze zijn erg trots op hun resultaat:                            

DSC_1437 DSC_1433

DSC_1435 DSC_1436

Na verloop van tijd zie je ook samenwerkingsvormen ontstaan doordat kinderen hetzelfde gaan maken of de boards aan elkaar verbinden.

DSC_1470 DSC_1431

Ik ben enthousiast over de geo boards en ze zijn volop in gebruik! Ik ontdekte ook dat er een site was waar de kinderen zelf een patroon kunnen maken op een geo board en dat kunnen na leggen. Dat geeft weer een nieuwe dimensie aan het spel: http://www.mathplayground.com/geoboard.html

De geo boards zijn op de site van www.credu.nl te bestellen. Je kunt ook op onderstaand plaatje klikken:

geobord-150x150

GD Star Rating
loading...

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!