www.jufjanneke.nl

0
GD Star Rating
loading...

Een bij gaat zoemmmmm van bloem tot bloem

Janneke 28 augustus 2017

Zoem en Zara de bij zijn in de methode Veilig Leren Lezen van groep 3 de hoofdrolspelers die de letters aan de kinderen van groep 3 aanleren. Om deze reden starten we in combinatiegroep 2/3 met het thema: bijen. Voor de zomervakantie hebben de kinderen van toen groep 2 al kennis gemaakt met Zoem en Zara de bij. Ze hebben Zoem allemaal getekend! Deze tekeningen heb ik laten hangen tot na de vakantie zodat ze meteen al herkennen waar ze voor de vakantie mee bezig zijn geweest. Met groep 2 werk ik over bijen in het algemeen.

Het thema is nog niet volledig. Kijk dus regelmatig voor aanvullingen!

Ontwerpschema en groepsplan

Hier kun je een ontwerpschema downloaden over: bijen. Alle kernactiviteiten staan hier in genoemd met daarbij de activiteiten.

Doel

Het is september, een periode waarin je veel wespen en bijen ziet. Vaak zijn kinderen bang voor deze dieren. Logisch omdat een steek best pijnlijk en soms ook gevaarlijk kan zijn maar bijen zijn ook nodig. Door bijen hebben we fruit aan de bomen en struiken. Ook is de wereld van bijen in een bijenkast bijzonder om eens goed te bekijken. En hoe komen we toch aan die lekkere honing? Allemaal vragen die we tijdens dit thema gaan beantwoorden.

Boeken uitgelicht

Het boek de imker van Liesbet Slegers gaat over het belang van bijen. Heel belangrijk om te weten. Gelukkig houdt een imker bijen! Daarvoor heeft hij een pak en een bijenkast waar het bijenvolk in woont. Duidelijk wordt uitgelegd hoe honing gemaakt wordt. Bijen halen nectar en stuifmeel uit bloemen, dat brengen ze naar de bijenkast en doen ze in een raat. Ook staat in het boek wat een imker allemaal met een bijenkast doet. Dit informatieve boek is erg goed te gebruiken bij dit thema.

Het bijenboek is een boek van Piotr Socha en staat vol met leuke en interessante wetenswaardigheden. Wist jij bijvoorbeeld dat er al bijen waren in de tijd van de dinosaurussen? En dat een bij vier vleugels heeft in plaats van twee wat ik altijd dacht? Door middel van prachtige, gedetailleerde tekeningen worden de soorten bijen beschreven en het werk dat ze doen. De vorm van een raat is opgebouwd uit een zeshoek en dat is erg sterk. In het boek kun je lezen waarvoor de honingraatstructuur nog meer gebruikt wordt. Hoe werkt de bestuiving van planten precies en welke groente en fruitsoorten hebben we aan de bijen te danken. Ook zijn er meer bestuivers, ook deze dieren komen aan de orde. Bijen hebben veel betekend in de geschiedenis. In het boek worden allerlei bijzondere voorbeelden beschreven. Er staan leuke bijenweetjes in en heel veel informatie over de imker, de bijenkasten, honing, korven en bijensteken. Kortom een bijzonder leuk boek met name voor platen in groep 2 maar voor veel informatie in hogere groepen.

Boeken

Speelgoed bij het thema

Onderzoek/uitstapjes

 • Kijktafel; ik maak een kijktafel over bijen waar allerlei informatie te vinden is en waar ook honing geproefd kan worden.

 • We gaan op zoek naar bijen; we zoeken bloemen waar bijen naar toe gaan en kijken wat ze doen, zijn er nog meer dieren die nectar en stuifmeel verzamelen?
 • Van ei tot bij;
  Dit boek is een aanrader bij het thema. Het vertelt, met allemaal foto’s, over de kringloop van ei tot bij.
  Klik op de afbeelding voor bestelinformatie.
    

  Bijen zijn erg belangrijk. Zonder bijen zouden er geen appels of aardbeien zijn. Daarover heb ik de kinderen eerst eens in tweetallen laten praten.
  Hoe kan dat? Een van de kinderen zat er dicht bij: ‘dat komt omdat de bijen op de bloemen gaan‘.
  We lezen telkens een stukje van het boek en bespreken het daarna met elkaar.
  Daarna gaat het over de raat van bijenwas. In de klas hebben we dat en we ruiken eraan. Je ruikt honing!

   
 • Nodig een imker uit in de klas
   

   

Aankleding van de klas

Opening van het thema

Knutselopdrachten

 • Tekenen; Zoem en Zara de bij

  

 

 •  Bij van een wc rol
 •  Bij van een plastic fles
 • Bijenhoedjes maken door zwarte hoofdbanden met gele strepen te beplakken en hier met chenilledraad voelsprieten aan te maken. Wind daarvoor de chenilledraad om de vinger.
 •  Bijenkorf met getekende bijen door de kinderen
 •  Bijenkorf van natuurkleirollen om een bakje

Hoeken

 • De bijenkorf; De kinderen zoeken met hun hoedjes op naar nectar en stuifmeel op de bloemen en brengen deze naar een bijenkast.
 • Verteltafel: De bijzonder gulzige bij


 • Kijk- en ontdektafel

Wat moet er aan de orde komen?

Spel en beweging

Digibord

Kijk voor filmpjes en spelletjes op de Yurlspagina bijen.

Muziek

Opzegversje met handen. Doe de twee handen met de binnenkanten tegen elkaar aan, met de vingers omhoog. Dat is de bijenkorf. De duimen zijn de poort.
Bij de één gaat de poort open en daarna steeds de volgende twee vingers, van elke hand één. Bij vooruit maak je van je hand twee vleugels en vliegt de bij ergens naar toe.
Dit opzegversje hoort erbij:

Hier is de bijenkorf.
Maar waar zijn de bijen naartoe?
Zijn ze slapen, zijn ze moe?
Kijk, daar kruipen ze eruit.
Een….twee…..drie…..vier….vijf, vooruit!

Geschreven door Jan van Coillie

Knijpkaarten

Knijpkaarten; Dit materiaal werkt als volgt: print de kaarten uit en lamineer ze. Nu kunnen de kinderen het goede antwoord zoeken en daar een wasknijper bij zetten. Ik speel dit spel in tweetallen waarbij ze beiden een opdracht maken en elkaar steeds controleren.

Materialen

Motoriek

In de klas beleven de kinderen veel plezier aan dit spel Honingraat van: Heutink

Bijen in zes verschillende kleuren moeten met een houten pincet in de raat gedaan worden. De cellen kunnen op verschillende manieren worden opgebouwd en neergelegd.

Taal

 Woordveld bijen maken.
Groep 2 en 3 hebben in tweetallen waarbij van elke groep een kind is vertegenwoordigd, een woordveld gemaakt. Ze tekenden en schreven woorden die bij bijen hoorden en knipten ze uit. Dit is later bij elkaar geplakt. Prachtig om te zien hoe kinderen die nog maar drie weken in groep 3 zitten al prachtige dingen kunnen schrijven! Het klopt nog niet maar dat komt nog wel.

 

Vertelkast en wenskist 002
In de taalkast zitten voorwerpen waaraan verschillende taaloefeningen zijn gekoppeld: Ko Klapper: tellen woorden in zinnen en woordstukjes, Ria Rijm: voor rijmoefeningen, Henk Hak en Piet Plak: hakken en plakken, woordrups: begin en eindletters, Pipa Papegaai: voor luisterspelletjes: nazeggen zinnen, Lange Slang: lange en korte woorden herkennen, voorwerp passend bij het thema: raadsels, wel of niet goed, etc., vingerpopjes voor het geven van een voorstelling in het theatertje erboven, grote lade waar het boek van de week uitkomt en waar een map in ligt met daarin bladen met de auditieve oefeningen erop.

Woordenschat

Bij – imker – honing – bijenkast – koningin – werkster – eitje – larve – dar – raat – bloem – nectar – stuifmeel – korf – was

Woorden voor groep 3:

bij – raat – kast – korf – was – poot – bloem 

Groep 3

Rekenen/wiskunde

 •  
  Werken met de beebot, hoe zorg je ervoor dat de beebot er komt?
 •  Welke bij komt het eerst in de bijenkorf?
  Tellen en spelregels hanteren.

  Getallenlijn te bestellen bij Wizz Spel, klik op het logo.

Kralenplanken

Afsluiting van het thema

Kaarsen maken met echte bijenwas.

 Honing op een beschuitje. Een heerlijke afsluiting!

Bedankt

GD Star Rating
loading...

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!