www.jufjanneke.nl

0
GD Star Rating
loading...

Evalueer de dag met een dobbelsteen

Janneke 23 oktober 2015

Aan het einde van de dag is het een goede gewoonte om even terug te kijken op de dag. Wat was leuk, wat minder leuk, hoe ging het samen en heb je misschien ook nog wat geleerd? Kinderen gaan snel weer over op het volgende dat staat te gebeuren maar even terugkijken is wel belangrijk. Zo sta je, samen met de kinderen even stil bij de afgelopen dag.

Een goed middel daarbij is de evaluatiedobbelsteen! 

DSC_1750 (2)

Als de dag bijna voorbij is, mag de klassendienst de dobbelsteen pakken en een van de twee mag gooien. Dan komt er een vraag tevoorschijn. Een voorbeeld is: Wat ik niet had verwacht vandaag is….over die vraag hebben we het dan. Daarna mag de ander de dobbelsteen nog een keer gooien. De ene keer is er natuurlijk meer over te vertellen dan de andere keer maar mijn ervaring is wel dat het een goede manier is om samen even terug te kijken.

Het  leuke van de dobbelsteen die ik gebruik is, dat er vragen op staan die de kinderen maar ook de leerkracht even aan het denken zetten; waar heb je iemand bij geholpen, wat is het liefste dat iemand vandaag gedaan heeft en wat wil je morgen leren. Je hoort soms dingen waarvan je denkt, toch even op letten morgen want je denkt dat je alles wel in de gaten houdt maar onderling praten kinderen ook nog heel wat af.

Ik gebruik daarbij een dobbelsteen die te bestellen is via: www.yoga-mudra.nl. De kosten zijn € 10,00. In kleutergroepen en hogere groepen is de dobbelsteen goed te gebruiken. Ook thuis is het een goede manier om samen terug te kijken, want hoe vaak gebeurt het niet dat ouders hun kinderen thuis vragen hoe het was op school en daarop geen antwoord krijgen. Door de dobbelsteen worden er gerichte vragen gesteld en dan vinden kinderen het veel makkelijker om antwoord te geven! Bovendien geeft een dobbelsteen structuur want wie gooit mag het antwoord het eerst zeggen en dan praten de kinderen ook niet zo snel door elkaar heen wat thuis aan tafel veel eerder zal gebeuren.

 

GD Star Rating
loading...

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!