www.jufjanneke.nl

0
GD Star Rating
loading...

Droomopa

Janneke 18 augustus 2019

Er zijn boeken over het sterven van opa’s of oma’s of over doodgaan in het algemeen. Veel zijn geschreven voor jonge kinderen of juist voor oudere kinderen. Voor de middenbouw valt dat wat tegen. Het is te moeilijk of juist te makkelijk. Het boek: Droomopa van Dolf Verroen met tekeningen van Charlotte Dematons, kan juist heel goed door deze leeftijdscategorie zelf gelezen worden. Voor kinderen in groep 2 en 3, kun je het prima voorlezen.

Thomas logeert bij opa en oma wanneer zijn opa plotseling doodgaat. Zomaar, in zijn slaap. Oma heeft het druk met het regelen en wil niet dat Thomas opa ziet, hij doet het toch. Opa had altijd bijzondere dromen en vertelde Thomas daar graag over en hij ziet dat opa nu niet meer droomt!

In het boek wordt het hele proces beschreven van het ophalen door begrafenisondernemers, oma die in de war is, vader en moeder die terugkomen en verdrietig zijn, weer naar school gaan en er met vriendje Omar over praten: gaat opa nu naar God of naar Allah? En dan het gevoel dat je bang bent te vergeten hoe, iemand die dood is, er uitzag. Het gevoel en verdriet is heel herkenbaar en prachtig geschreven vanuit Thomas. Het raakt een gevoelige snaar. Mooi is de afwisseling van het heden en de realiteit, met de bijzondere dromen die opa aan Thomas vertelde. Ook de illustraties laten deze afwisseling goed zien. Bijna zwart-wit als het over het proces rondom doodgaan gaat, met alleen het rode petje van Thomas dat er net even uitspringt en kleurrijk als het opa zijn dromen vertelt.

De schrijfwijze is gevoelig en eerlijk. Prachtboek!

GD Star Rating
loading...

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!