www.jufjanneke.nl

0
GD Star Rating
loading...

Breng fantasie tot leven met poppenspel

Janneke 28 mei 2014

Breng fantasie tot leven met poppenspel

Ik hou erg van spelen met poppen in de klas. Vooral omdat veel kinderen zich meteen laten meeslepen door het verhaal van de pop en de leerkracht niet meer zien die erachter zit.
Daarom werd ik ook enthousiast van de mail die ik kreeg van Dini Bongers. Ik ben meteen naar haar site gegaan waar ze een en ander uitlegt. Ik word helemaal blij van de passie die er af straalt! Ik ben zelf een groot voorstander van poppenspel maar betrap me er er op dat ik het te weinig aan bod laten komen in de klas. En dat is jammer omdat kinderen het vaak erg leuk vinden om te luisteren naar verhalen die jij speelt met een pop! Sterker nog, de keren dat ik van poppen gebruik maak, geven de kinderen wel antwoord aan een pop en niet aan jou als leerkracht! Dat is toch heel waardevol. Poppen gaan vaak echt voor ze leven terwijl je er toch heel duidelijk zelf mee speelt. Het is een bijzondere interactie met kinderen.

Ik werd daarom nieuwsgierig naar wat Dini te bieden heeft:

Dini Bongers heeft een nieuw programma ontwikkeld waarmee ze door middel van poppen het spel tussen leerkracht en kind wil verbeteren. Daarvoor maakt ze onder andere gebruik van Flo Flierefluiter. Door middel van Flo wil ze het interactie tussen de leerkracht en de kinderen verbeteren.  Ze wil de leerkracht weer leren spelen zodat de kinderen ook weer leren spelen.

Het programma is als volgt opgebouwd:

Dini start met een voorstelling met de kinderen waar de leerkrachten naar kijken.
Daarna volgt een training voor de leerkrachten over poppenspel en hoe je muziek, bewegen, spel, etc. kan gebruiken rond een prentenboekverhaal.

De leerkracht krijgt een opdracht mee om een voorstelling te maken waarin de kinderen interactief betrokken worden. Dini komt dat na enkele weken observeren.

Verder heeft ze een abonnement op lesbrieven. Deze lesbrieven zitten vol theater-speel ideeën om met de kinderen de fantasie in te gaan. Er worden prentenboeken als basis voor gebruikt.

Poppenspel 

Ook enthousiast geworden? Neem een kijkje op de website van Dini Bongers: www.poppenrijk.nl
of stuur haar een mail: 
Dini Bongers; poppenrijk@xs4all.nl06 51464385

Verder is het ook leuk om te weten dat de Nederlandse Vereniging voor het Poppenspel leuke en diverse workshops poppenspel voor leerkrachten e.a. organiseert. Er worden ook door Dini Bongers 2 workshops gegeven. Klik hiervoor op het scholingsaanbod voor 2014-2015.

 

GD Star Rating
loading...

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!