www.jufjanneke.nl

0
GD Star Rating
loading...

Boekentips voor een goede start!

Janneke 12 augustus 2019

Een begin van het nieuwe schooljaar is altijd speciaal. Je wilt dat alle kinderen zich snel thuis voelen en dat ze weten dat ze bij jou, als leerkracht, terecht kunnen. Ik heb een aantal boeken geselecteerd die daarvoor geschikt zijn.

Ieder kind is anders. Zo is Mees een beetje bang: voor een harige hond, die hard blaft, geroffel uit een geelstenen gebouw, duiven die wild met hun vleugels flapperen, gekleurde strepen in het donker en een krokodil onder zijn bed. Opa wil hem graag helpen: hij heeft een moedhoed nodig! Opa vouwt er een van de krant. En…als Mees zijn moedhoed op heeft….dan durft hij best! En de krokodil onder zijn bed…..ja die ligt er. Hij is bang en Mees…..die gaat voor hem ook een moedhoed vouwen! De illustraties van Mark Janssen zijn prachtig en doeltreffend!

En dan wil iedereen in de klas natuurlijk ook zo’n mooie moedhoed! Leuk om er een te vouwen en op te laten zetten als iemand iets een beetje eng vindt. Of meerdere……

Iedereen wil wel eens het knapste zijn! Zo ook een groot, dik varken. Hij staat voor het hek van de kinderboerderij en duif vindt het prima dat hij daar komt wonen. Varken maakt kennis met de andere dieren: konijn die prachtige ronde konijnenkeutels kan maken, kip die een prachtig bruin ei kan leggen, haan die uitstekend kan kakelen, eend die onder water kan duiken, pauw die een prachtige staart op kan zetten, ezel die een kar kan trekken, geit die op en af de kisten kan springen, maar varken? Kan varken wel wat? De volgende dag is varken verdwenen, de dieren zoeken haar overal. Gelukkig vinden ze haar met…..twaalf kleine, roze biggetjes. Daar is iedereen stil van! Ze vinden varken eigenlijk het knapste varken van de wereld!

Dit boek is goed te gebruiken als inleiding op een kringgesprek over de vraag: wat kun jij goed? Laat de kinderen eerst een tekening maken wat zij het beste kunnen. Daarna gaan ze rondlopen met hun hand omhoog zodat de anderen weten dat ze beschikbaar zijn. Ze kiezen iemand uit en bespreken wat ze goed kunnen samen, daarna lopen ze door! Heeft iedereen wat ervaringen uitgewisseld, koppel het in de kring dan terug en kijk wat iedereen kan! Hang deze tekeningen op in de klas.

Houden van is voor kinderen een belangrijk gegeven. Vaders en moeders roepen in de klas bij het afscheid vaak: Hou van jou! Dat is natuurlijk prachtig! Maar het is voor kinderen ook belangrijk om van zichzelf te houden! Daarvoor moet je jezelf goed kennen en kunnen accepteren. Daarom ben ik weg van dit prachtige prentenboek: Ik hou ook van mij!

Ik hou ook van mij, gaat over de familie Pluis. Papa Pluis vertelt aan zijn kleintje dat hij van hem houdt en dat is wederzijds. Papa zegt dat hij ook van zichzelf houdt. Daar schrikt Pluisje van…..want is er dan wel genoeg om van hem te houden? Pluisje wordt er verdrietig van want als je iets deelt, dan is er toch minder van… Hij laat het aan papa zien door een appel te delen. Papa neemt hem mee naar een meer en samen kijken ze in het water. Wat Pluisje dan ziet is zijn spiegelbeeld, en dat is zo gek nog niet….

Ga je naar school en kom je in een klas waar je no niet iedereen kent, of misschien wel maar moet jij je weg wat leren vinden dan is het belangrijk dat je nee leert zeggen! Dit boek kan daar een stap in zetten. In de eerste weken van het schooljaar, ga ik dit boek voorlezen: Dan zeg ik toch gewoon nee

In de klas is iedereen fijn aan het knutselen. Alleen Jet kijkt dromerig naar buiten. Ze heeft zin om met Suus te spelen vanmiddag, Suus durft alles! Eindelijk is het zover. Ze gaan dierentuintje spelen. Dan ziet Suus, Kobus, de lievelingsknuffel van Jet. Ze wil hem een nachtje lenen, Jet wil dat niet maar zegt toch ja en de knuffel gaat in de rugtas van Suus. De volgende dag heeft Suus, Kobus weer meegenomen maar….Kobus is vies en er is op het borsteltje gekauwd door de hond. Een andere keer logeert Jet bij de buren. Ze kijken een film die ze eng vindt maar durft geen nee te zeggen. Die nacht kan ze niet slapen omdat ze steeds monstertjes ziet….. Als Jet buiten speelt en ziet dat ze naar huis moet, laat ze zich toch overhalen om naar een luchtballon te gaan kijken…. Als papa en mama boos op haar zijn, komt mama bij haar zitten en vertelt Jet dat ze geen nee durft te zeggen. Samen met mama gaat ze het oefenen voor een spiegel, zou het helpen?

Achter in het boek staan tips voor ouders en begeleiders om kinderen te leren nee te zeggen. Ik ga het boek in de klas voorlezen en ga daar door de werkvorm: tweepraat verder op in. Herkennen de kinderen een situatie dat ze geen nee durfde te zeggen? We gaan het oefenen door samen uit te spelen in tweetallen of voor de groep.

Naar school gaan, kan best spannend zijn. Zo ervaart het kleurenmonster het in ieder geval wel!

Het kleurenmonster gaat voor het eerst naar school. Wat is dat eigenlijk…..school? Monster krijgt een rugzak en pakt allemaal beschermingsmaatregelen in: helm, zaklamp, laser, etc. Kleurenmonster wordt naar school toegetrokken en maakt kennis met Tessa, de juf. In de klas verstopt hij zich maar maakt kennis met zijn klasgenoten. Muziekles vindt hij wel leuk en hij smult van boeken! Schommelen is geweldig en spelen met toiletpapier…samen eten, een dutje doen, gymmen en schilderen. Eigenlijk is school helemaal niet zo spannend! Het is prachtig om de kleuren van het kleurenmonster in de verschillende situaties te bekijken.

Dit boek wil ik de eerste schooldag voorlezen en daarna samen kleurenmonsters maken! Hoe voel jij je vandaag? Welke kleuren passen er bij? Doen wij ook alles wat het kleurenmonster op school doet? Een boek dat geschikt is om de emoties van een eerste schooldag te benoemen.

Tot slot een boek dat gewoon erg leuk is om in de eerste schoolweken voor te lezen: een olifant in de bus.

Jip gaat met de bus naar school. Er staat een enorme olifant bij de bushalte te wachten… als de olifant uiteindelijk instapt, zit hij meteen klem. De buschauffeur probeert hem er weer uit te duwen, de andere mensen proberen hem er weer in te duwen, de branweer probeert het met zeep en water maar ook dat helpt niet. Met een beitel en een zaag wordt de olifant bevrijdt. Maar Jip komt zo veel te laat voor school! Maar olifant brengt hem wel even….. en olifant mag meteen blijven!

De illustraties vind ik werkelijk geweldig! Er is zo veel op te zien! Het bestaat uit knipsels van papier, stukken schilderwerk en potloodtekeningen die aan elkaar zij geplakt op een leuke, originele wijze. Als je goed naar de afbeeldingen kijkt, zie je dat olifant een wieltjesprothese heeft en drie schoentjes aan. Alle mensen met een ov chipkaart. Ook de afbeelding van de olifant over straat met de selfiesticks en telefoontjes overal is geweldig! Kinderen zullen dit direct herkennen. En de terugreis van Jip geeft ook gespreksstof!

Dit boek biedt leuke mogelijkheden voor een rekenles over verhoudingen. Hoe groot zou de olifant zijn? Past hij in onze klas? Zou hij door de deur kunnen? 

Ik hoop dat jullie aan deze opsomming van bijzondere boeken ideeën hebben om het schooljaar mee te starten! Een heel goed schooljaar gewenst!

GD Star Rating
loading...

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!