www.jufjanneke.nl

0
GD Star Rating
loading...

Boek van de maand

Janneke 3 maart 2016

Boek van de maand april 2018

[bol_product_links block_id=”bol_5ac3b4a2aec00_selected-products” products=”9200000085063356″ name=”Boek van de maand” sub_id=”April 2018″ link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Het naar bed gaan om te slapen is bij alle kinderen altijd een vast ritueel. Ook voorlezen hoort daar, als het goed is, bij. Wie verlegen zit om een leuk voorleesboek, heeft hier een hele leuke aan! Het boek: Retteketet, we gaan nog niet naar bed van Harmen van Straaten gaat over Schaap en Neushoorn. Ze zijn helemaal niet moe. Zij gaan tikkertje doen! Nijlpaard kan ook niet slapen en samen glijden ze van de trapleuning, Krokodil gaat mee doen om verstoppertje te spelen, Leeuw heeft wel zin in een kussengevecht, Haas wil eerst met elkaar in bad, Panda wil eerst nog ik zie, ik zie wat jij niet ziet spelen maar dan is het eindelijk tijd om de tanden te poetsen en terwijl Papegaai de hele tijd gilt: “Retteketet, we gaan nog niet naar bed” in allerlei bijpassende zinnen, en Stokstaart ook nog mee naar bed wil, wordt iedereen eigenlijk best heel moe…..maar dan komt een jongetje binnengelopen. Is er nog tijd voor een verhaaltje?

Wat een heerlijk voorleesboek voor het slapen gaan. De tekeningen zijn prachtig en de rol van de papegaai is superleuk! De kinderen zullen alle spelletjes herkennen en hoe leuk is het als elke avond als dit verhaal wordt voorgelezen een spelletje gedaan mag worden? Want: “wat een pret, we gaan nog lang niet naar bed!”

Boek van de maand maart 2018

Nog even en dan is het weer zover dat de koeien de wei weer in mogen! Maar Mientje doet het anders, zij trekt de wijde wereld in! 

In het boek met acht voorleesverhaaltjes staat Mientje de Koe centraal. In het eerste verhaal loopt ze weg en krijgt stier Boris achter zich aan. Wat is beter? Wegrennen of zeggen dat je het niet prettig vindt dat iemand achter je aan rent? Mientje gaat samen met Boris op pad en steeds komen ze andere dieren tegen die zich aansluiten. Ze gaan een dagje naar het strand en uiteindelijk gaat iedereen naar huis. Of toch niet iedereen? Wat gaan Mientje en Boris doen? In elk verhaal komt een regel aan bod die voor kleuterleerkrachten heel herkenbaar zijn! Deze regels gebruik je in de klas om de kinderen zo te leren goed met elkaar om te gaan. Vaak worden deze regels aan het begin van het schooljaar gebruikt om de rest van het schooljaar als leidraad te dienen. Maar veel kinderen hebben er thuis ook veel baat bij om dezelfde regels te hanteren en zo met elkaar om te leren gaan.

Mientje de Koe is een voorleesboek, dat is geschreven door een kleuterjuf: Lucia Hans-van Wijk. Het boek staat vol educatieve verhalen voor jonge kinderen waarmee Lucia handvatten wil bieden om kinderen sociaal vaardiger kunt maken. Ze las de verhaaltjes eerst aan haar eigen kinderen voor en op hun verzoek, zijn deze verhalen nu opgeschreven.
De verhalen zijn op rijm en aan het eind van het verhaal staan twee vragen om het kritisch luisteren te bevorderen.

Het boek is leuk om te gebruiken aan het begin van het schooljaar in de klas. Halverwege het schooljaar is het goed om de regels eens te herhalen en kun je de verhalen herhalen of door de kinderen zelf te laten vertellen! Voor ouders is dit boek ideaal om voor te lezen en dan de regels te bespreken met de kinderen. Het geeft houvast en duidelijkheid en daar zijn alle kinderen bij gebaat. En zeker als het op een leuke manier beschreven wordt als de reis van Mientje de Koe.

Wil je het boek bestellen? Dat kan via de website: www.mientjedekoe.nl  Ook staan daar leuke kleurplaten op. Meer informatie is te vinden op: http://mientjedekoe.nl/Informatie

Boek van de maand februari 2018

 Tijd voor kunst

[bol_product_links block_id=”bol_5a7489277efcd_selected-products” products=”9200000071852350″ name=”Boek van de maand” sub_id=”Februari 2018″ link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Dit is al weer het derde boek dat verschijnt van Marit May oftewel: Juf Marit. Ze heeft iets met kunst en probeert dat over te brengen op iedereen die met kinderen werken en daarbij ook wat willen doen met kunst. En dat lukt elke keer erg goed! Grappig is om te zien dat de vorige boeken ook in dit boek terug te vinden zijn!

In; Tijd voor kunst, staan 20 kunstzinnige en kindzinnige ideeën voor iedereen die de tijd neemt om samen met de (klein)kinderen echte kunst te maken. In het boek staan leuke verhalen over kunstenaars, daarna volgen leuke tips om kunst te maken zoals deze kunstenaar het ook zou kunnen gaan doen. Hoe maak je bijvoorbeeld blikjes net als Andy Warhol, of een mozaïeksalamander als Antoni Gaudi, een emoschilderij als Edward Munch, een boom als Gustav Klimt, emmerhoofden in de stijl van Herman Brood, knutselen met kurken als Jan Henderikse, een reliefwerk als Jan Schoonhoven, een eigen vlag als Jasper Johns, een koffiepot met kopjes als Klaas Gubbels, waterige portretten als Marlene Dumas, een Nana in badpak als Niki Saint Phalle, een maf portret als Pablo Picasso, een verzameling vazen als Patrick Caulfield, kleurige tinten als Peter Struycken, Collagekunst als Richard Hamilton, een kattenkop als Rosina Wachtmeister, een stippenfoto als Roy Lichtenstein, Een sierlijke danser als Theo van Doesburg, amandelbloesem schilderen als Vincent van Gogh of iemand van de Nachtwacht van Rembrandt van Rijn. Je leest het wel: mogelijkheden volop en voor elk wat wils. Elk hoofdstuk begint met een verhaal over de kunstenaar en waarom deze bepaalde kunstwerken maakte en hoe. Dan volgt na elk verhaal wat je nodig hebt en hoe je te werk gaat. Prachtige foto’s staan als voorbeeld ernaast. Deze foto laat het eventuele resultaat zien in een kamer met echte foto’s en illustraties.

Dit boek is een ware inspiratiebron voor ouders en grootouders om met kinderen mee aan de slag te gaan. Maar natuurlijk ook voor leerkrachten die samen met de kinderen aan de slag willen rondom kunst. Door dit boek hebben kinderen voor ogen wat ze kunnen gaan maken en er zijn zo veel verschillende stijlen dat er voor iedereen wel wat bij is!

Boek van de maand januari 2018

[bol_product_links block_id=”bol_5a48cdc0ad7bd_selected-products” products=”9200000076246298″ name=”Boek van de maand ” sub_id=”Januari 2018″ link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Voorleesboeken…..ik ben er dol op! Voorlezen is altijd leuk. Kinderen vinden het heerlijk! Daarom hou ik altijd de nieuwste voorleesboeken goed in de gaten. Het boek: Wiebeltand van Isabelle de Ridder en Monique Dozy is een voorbeeld van een prachtig voorleesboek met mooie tekeningen en verhalen die goed bij het leven van kinderen van een jaar of vijf a zes passen. De verhalen gaan over Pleuntje en Joep, twee vriendjes. In het boek doen ze allerlei leuke dingen: Verkleden als opa en oma, alleen naar de wc, op reis met de trein en memory spelen, lekker fietsen en vragen aan papa en mama stellen, verrassing voor de jarige papa, een spelletje spelen: geen ja en geen nee, logeren bij oma voor de eerste keer en dan ervaren wat heimwee is, naar de tandarts en de tandenpoetsen, een wiebeltand die ineens verdwenen is, papa belt en spreekt een andere taal, papa wil op dieet en mag niet meer snoepen, Pleuntje wordt zes jaar, samen spelen en stiekem lolly’s pakken, de vakantie is voorbij en de school begint, een of meer, rolschaatsen terwijl papa een filmpje maakt en ziek zijn. Kortom allemaal verhalen uit het dagelijks leven van kinderen.

Het boek heeft prachtige tekeningen en leert de kinderen allerlei nieuwe woorden. Er zit humor in de verhalen en je kunt ze altijd en overal gebruiken: thuis en op school. Kortom dit is een ideaal voorleesboek!

Boeken van de maand december 2017

Deze maand staan twee bijzondere boeken centraal van een vrij nieuwe uitgeverij: Meis en Maas. Zij zijn in 2015 gestart als ambitieuze uitgever van kinderboeken van 4 tot 16 jaar.  Twee boeken wil ik hier graag uitlichten omdat ze allebei over een onderwerp gaan dat niet eerder beschreven is voor jonge kinderen: digitaal pesten en migranten die de oversteek maken naar een betere wereld.

[bol_product_links block_id=”bol_5a2193d49527d_selected-products” products=”9200000057795188″ name=”Boek van de maand” sub_id=”december 2017″ link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Het boek: Stinktrol, gaat over bokje Billy die een mobieltje vindt van Boer Blommers. Hij ontdekt daarbij de wereld van de mobiele telefoon en maakt foto’s, selfies, luistert naar muziek en filmt. Dan bellen ze anderen en maken hen flink aan het schrikken. Dan ziet hij het nummer van Trol er in staan en stuurt, samen met zijn vriendje, hele nare berichtjes. Ze willen een nare foto van Trol maken maar dan…. zien ze een heel verdrietig trollenkindje en schamen ze zich verschrikkelijk! 

Prachtig beschreven en heel confronterend voor kinderen die er vaak nooit bij stil staan welk leed ze veroorzaken. Bovendien is het een boek dat over digitaal pesten gaat en ook geschikt is voor jonge kinderen! Heel raadzaam om in de klas of thuis te gebruiken en zo de kinderen te leren hoe het niet moet.

[bol_product_links block_id=”bol_5a219602afc57_selected-products” products=”9200000060602965″ name=”Boek van de maand” sub_id=”December 2017″ link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

IJsbeer zit op het ijs, alles is prima, maar dan klinkt er een geluid. Het ijs breekt! De vrienden drijven weg over het water op zoek naar een nieuw huis. Onderweg krijgen ze te maken met golven en komen dan aan land bij de koeien. Maar zij vinden de ijsberen te groot, te harig en te berig. De ijsberen drijven verder op hun steeds kleiner wordende ijsschots. Bij panda mogen ze ook niet aan land want zij zijn met teveel. De giraffes doen net of ze niets horen totdat…ze op een onbewoond eiland terechtkomen. Ze maken er een mooi eiland van totdat……er drie apen op een bootje aan komen drijven. Mogen ze blijven?

Wil je het verhaal van de migranten die uit hun thuisland wegvluchten naar een veilig thuis eens bespreken met jongen kinderen? Dit boek is daar heel geschikt voor! Lees het boek voor en vraag dan wat kinderen weten over het onderwerp. Vaak meer dan je denkt!

Boek van de maand november 2017

[bol_product_links block_id=”bol_59fdc223f2ad7_selected-products” products=”9200000079999700″ name=”Boek van de maand” sub_id=”November 2017″ link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Deze keer een boek van de maand dat meteen ook als musical uitgespeeld kan worden! Hoe leuk is dat! Een musical geeft toch altijd een meerwaarde aan je onderwijs! Kinderen leren presenteren en iets voordragen, ze zijn bezig met muziek en drama en meteen krijgt ook de taalontwikkeling en rekenontwikkeling een boost! In het boek: Beer en de Honingboom komt alles aan de orde! Het boek is een prentenboek waarin beer heerlijk ligt te slapen en te dromen over een boom vol bloemen en de allerzoetste honing. De boom lijkt zo echt dat beer er wakker van wordt en direct op zoek gaat naar deze boom. Onderweg vragen zijn vrienden hem om hulp maar daar heeft beer geen tijd voor, hij kan alleen maar aan de honingboom denken. Gelukkig vindt hij de boom en deze is nog mooier dan in zijn droom. Langzaam loopt hij er naar toe en steekt zijn poot in de stam…. 

Dit is een mooi moment om even te stoppen met het verhaal en de kinderen te laten meedenken over het vervolg van het verhaal. Wat zal er dan gebeuren? Natuurlijk lees je het verhaal daarna uit.

Het verhaal is prachtig geschreven, heel mooie getekend en heeft veel humor. Alleen de beer op de voorkant is al geweldig! Op www.beerendehoningboom.nl kun je, met een wachtwoord dat bij het boek zit, alle materialen downloaden die je nodig hebt om een leuke musical uit te spelen: kleurplaten, een kijkdoos, een trekpop, een draaiboek, een PowerPoint met het verhaal, liedjes om te luisteren, liedteksten en maskers. Dus echt compleet!

Ik weet nog niet wanneer maar ik ga dit zeker een keer doen met mijn klas.

Boek van de maand oktober 2017

[bol_product_links block_id=”bol_59d61423d5f18_selected-products” products=”9200000071910171″ name=”Boek van de maand” sub_id=”Oktober 2017″ link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Dag Poes! Getekend door Mies van Hout met versjes van: Bette Westera, Koos Meinderts, Sjoerd Kuyper en Hans & Monique Hagen. Als echte kattenliefhebber heb ik genoten van dit boek! Op dierendag heb ik het in de klas voorgelezen. De kinderen vonden het geweldig! Ze begonnen spontaan de emoties van de katten na te spelen. Het boek heeft prachtige illustraties van Mies van Hout. Daarbij staan juweeltjes van versjes. Echt smullen als kattenliefhebber want je herkent de kat met al zijn verschillende karakters er in. Heel herkenbaar is bijvoorbeeld het aftelversje…heel simpel maar de kat erbij lijkt toch echt sprekend op hoe mijn kat zich gedraagt op dat moment. Knap dat je dat dus echt kan overbrengen!

Dit boek is een juweeltje! In mijn klas hebben de kinderen zich helemaal uitgeleefd in de tekeningen!

 

Boek van de maand september 2017

[bol_product_links block_id=”bol_59aad9f815fd2_selected-products” products=”9200000076246320″ name=”Boek van de maand” sub_id=”September 2017″ link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

De zomer is misschien een beetje op het eind maar er komen vaak in september nog een paar schitterende en warme dagen. Dan is het boek: Wat is het warm van Judith Koppens en Andy Engel goed te gebruiken. Iedereen zal zich er in herkennen. Vos ligt nog steeds in bed want hij heeft vannacht geen oog dicht gedaan. Het was te warm om te slapen. Samen met Kikker gaat hij op zoek naar verkoeling. Ze komen bij de vijver. Dat water ziet er heerlijk koel uit maar daar mag je niet zomaar in zwemmen. Kikker blaast Vos koelte toe maar wordt daar alleen maar warmer van. Het water hebben ze al opgedronken. Bij de ijscoman kopen ze een waterijsje, dat is heerlijk maar helpt maar even. Uil weet waardoor het al lang zo warm is, dat komt doordat het weer in het land langzamerhand verandert. Door in de schaduw te blijven en genoeg te drinken, kun je af koelen. Muis komt langs en maakt van de ijscostokjes en een blad een waaier. Dat willen de anderen ook maar dan moeten er wel meer ijsjes komen! Daar helpen de vrienden graag aan mee!

Een leuk boek om te gebruiken in een warme periode. De kinderen zullen zich er zeker in herkennen. De tekeningen van Nynke Mare Talsma zijn duidelijk en modern. Zo heeft Uil echte doppers als drinkflesjes. Ook de opwarming van de aarde wordt duidelijk benoemd. Achterin het boek staat beschreven hoe je een waaier kunt maken om jezelf koelte toe te wuiven. Altijd lekker natuurlijk!

Boek van de maand juli 2017

[bol_product_links block_id=”bol_5958fdb79efd8_selected-products” products=”9200000036152687″ name=”Boek van de maand ” sub_id=”Juli 2017″ link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Beer moet naar de wc. Maar de deur is op slot…. Wat moet hij daar nu mee? Als Beer aanklopt en vraagt wie er op de wc zit, krijgt hij geen antwoord. Dan komt varken, die moet ook naar de wc. Hij moet in de rij. Zo komen er steeds meer dieren bij en de rij wordt steeds langer en langer. Eindelijk wordt de wc doorgespoeld en…. wie komt er uit? Nu kunnen de dieren eindelijk naar de wc……maar of dat allemaal past?

Een hilarisch en vrolijk boek over een dagelijks voorkomend gebeuren. Heel herkenbaar dat je erg nodig moet en moet wachten omdat iemand anders je voor is. Dit boek is erg leuk om in de klas of thuis voor te lezen en mee te genieten! Ook kun je het boek gebruiken om regels af te spreken bij het naar de wc gaan: wat doe je als je klaar bent, wat doe je als je wacht?

Boek van de maand juni 2017

[bol_product_links block_id=”bol_59368f4058deb_selected-products” products=”9200000071852375″ name=”Boek van de maand” sub_id=”Juni 2017″ link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Het boek: Samen Sterk is geschreven door Inne Vanden Wijngaert, kleuterleerkracht in België. De reden dat ze dit boek heeft geschreven is erg actueel, jammer genoeg. Inne vertelde er het volgende over:k heb het verhaal geschreven naar aanleiding van de aanslagen en geweld dat de laatste jaren spijtig genoeg meer en meer voorkomt. Hoe leg je zoiets aan jonge kinderen uit, want ook zij worden geconfronteerd met deze beelden (via TV, media,..) en zitten soms met vragen. Meer en meer krijgen we te maken met kleuters van een vluchtelingengezin die (vaak midden in een schooljaar) in onze klas terecht komen. Vaak hebben ze al heel wat meegemaakt en zijn ze gevlucht voor oorlog en geweld. Het verhaal legt op een zeer symbolische en kindvriendelijke manier uit hoe snel we met vooroordelen en boosheid worden geconfronteerd. Zo staat Haas symbool voor iemand dat anders is dan ons (iemand uit een ander land, vreemde taal, andere huidskleur). Konijn heeft het daar eerst moeilijk mee en weet niet goed hoe ze daarmee moet omgaan en trekt daardoor verkeerde conclusies. En dan is er nog Egel die symbool staat voor het kwade (oorlog, geweld) en eigenlijk de echte oorzaak van wat er allemaal gebeurd in het bos…. Kortom, een prentenboek dat op een symbolische manier een weerspiegeling geeft van onze huidige maatschappij maar wel met de nadruk op vriendschap en samen zijn. Het verhaal is zo opgemaakt dat het ook perfect gebruikt kan worden om te werken rond gevoelens (omgaan met boosheid) of anders zijn’.

Het verhaal gaat over Konijn, die een heerlijk leventje heeft aan de rand van het bos in een holletje. Op een dag komt ze Haas tegen. Haas vraagt of ze wil helpen om paddenstoelen te zoeken maar Konijn wordt boos: dit is haar plekje. Een paar dagen later schrikt Konijn op van vreselijk gestamp door Haas. Konijn roept dat ze Haas nooit meer wil zien. Terug bij haar holletje ontdekt ze dat haar tuintje helemaal vernield is. Ze rent naar Haas en wordt erg kwaad op hem. De volgende dag ligt er een prachtig klaverveld voor haar holletje en voor Haas een paddenstoelenpad. Ze genieten ervan totdat er ineens allemaal stekels door de lucht vliegen en op Haas en Konijn terechtkomen. Ze helpen elkaar en ontdekken dan dat het eigenlijk best meevalt samen! Maar wie heeft dan die stekelval gemaakt? Dat moet Egel zijn. Gelukkig zijn ze samen sterk en met de andere bosdieren proberen ze om het goed te maken met Egel. Maar of dat lukt…..

Ik heb het boek in de klas voorgelezen. De kinderen waren vooral van de stekelval best onder de indruk! Ze vonden het maar gemeen om dat te doen. Ik heb ze gevraagd hoe Konijn en Haas het met Egel zouden kunnen oplossen. De reacties waren: ze moeten er samen over praten, anderen vonden dat ze ook een val moesten maken voor Egel in de grond en ook waren er kinderen die vonden dat ze het samen wel weer goed moeten maken. Daarna heb ik gevraagd wat ze geleerd hebben van dit verhaal. Je moet goed naar elkaar luisteren, het weer goed maken met elkaar en elkaar de ruimte geven.

Het boek is geschikt voor kleuters en groep 3 om voor te lezen als inleiding van een gesprek over de nare dingen die in de wereld gebeuren. Maar ook om over gevoelens te praten met elkaar.

Boek van de maand mei 2017

[bol_product_links block_id=”bol_590347ebdb71f_selected-products” products=”9200000051759432″ name=”Boek van de maand” sub_id=”Mei 2017″ link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Je ziet het steeds meer, mensen met van die kleine hondjes die daar steeds mee om sollen. Als kattenmens heb ik daar niets mee, maar…..ik heb wel wat met Scheetebeetje! Scheetebeetje is zo’n klein hondje die verschrikkelijk wordt vertroeteld, gedoucht en voorzien van strikjes. Het meest gênante is dat het baasje hartvormige Puppy koekjes te eten geeft, maar ook allerlei dingen zegt waardoor andere honden je gaan uitlachen. En dan wordt je ook nog gekust en noemt ze je: Scheetebeetje. Dat is toch te veel voor een hond! Tot overmaat van ramp kom je ook nog in een handtas. In het park zijn andere honden: Boef, Bruin en Baas en die willen vast niet spelen….. Toch gaat Baas er naar toe en zegt: Doe mee! Er wordt heerlijk gespeeld totdat het baasje roept. Een moment om je diep te schamen, maar wat blijkt? De baasjes van Bruin, Boef en Baas zeggen al net zulke malle dingen! 

Een superleuk boek! Je kunt in de klas nieuwe knuffelwoordjes bedenken of juist een gewone naam die wel past bij het hondje. Ook is het leuk om het baasje van de hond helemaal te tekenen. Het boek is getekend vanuit de hoogte van het hondje en je ziet dus steeds maar een deel van het baasje. Hoe zou deze er uit zien?

Boek van de maand april 2017

[bol_product_links block_id=”bol_58e6763e665f0_selected-products” products=”9200000070999611″ name=”Boek van de maand” sub_id=”April 2017″ link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Tom Booth heeft een boek geschreven waar we in de klas meteen een dagelijks terugkerend spelletje van gemaakt hebben tijdens de lunchpauze! Het boek heet: Niet knipperen. Het begint als een wedstrijd. De kinderen in mijn klas hebben eerst geraden welke wedstrijd dan gehouden zou kunnen worden. Uit het plaatje: een meisje zittend in het gras, starend naar de lezer, konden we het niet opmaken. Dan komt er een vogeltje aangevlogen die vraagt wat ze aan het doen is. Het meisje vertelt dat ze een wedstrijd doet: wie het langste kan staren, maar naar wie? Naar het kind dat zit te lezen! De vogel doet ook mee. Als je met je ogen knippert ben je af. Er komt een vos, een krokodil, een aap, en nog veel meer dieren die allemaal meedoen. Dan worden de ogen moe, ze worden kleiner en kleiner…. wie is nu de winnaar? Eindelijk is schildpad ook gearriveerd en samen met het meisje beginnen ze de wedstrijd opnieuw!

Wat een ontzettend grappig boek! Er is weinig tekst maar er gebeurt wel van alles op de illustraties. En……..hoe leuk is het om dan met de klas een wedstrijdje staren te houden? Dikke pret!

Boeken van de maand maart 2017

[bol_product_links block_id=”bol_58ad8fec525e6_selected-products” products=”9200000040188499,9200000040653248″ name=”Boek van de maand” sub_id=”Maart 2017″ link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”565″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Het weer wordt al wat beter. Een prachtig moment om op een zonnige dag met schaduwen aan de gang te gaan. Daarbij kan je goed gebruik maken van deze twee boeken: Het zwarte konijn van Philippa Leathers en De Wolf en zijn schaduw van Thierry Robberecht en Loufane. Deze boeken hebben eigenlijk hetzelfde thema: een schaduw die je steeds achtervolgt.

In de Wolf en zijn schaduw is de Wolf een angsthaas en dan vooral voor zijn eigen schaduw. Wolf probeert zijn schaduw kwijt te raken maar dat lukt maar niet. Op een dag zijn er jagers in het bos en alle andere wolven verstoppen zich. Ook Wolf heeft zich verstopt maar als de zon tevoorschijn komt, is daar weer die schaduw. Wolf schrikt daar zo van dat hij hard rent om de schaduw kwijt te raken. Hij komt zelfs bij de jagers en roept dat een zwart monster hem achtervolgt. Daarop rennen de jagers hard weg, want een monster dat zelfs een wolf bang maakt, moet wel heel erg zijn. Sindsdien is Wolf de dappere held van het bos!

Het andere boek gaat over konijn die ontdekt dat hij niet alleen is. Hij rent weg en het zwarte konijn rent hem achterna. Hij verstopt zich maar als hij tevoorschijn komt, is het zwarte konijn daar ook. Als hij snel het water overzwemt, klimt het zwarte konijn ook uit het water aan de overkant. Dan rent konijn het donkere bos in en…….het zwarte konijn is weg! Eindelijk rust, konijn knabbelt aan een wortel maar ziet dan een paar ogen schitteren, het is wolf. Konijn rent hard weg met wolf op zijn hielen. Als wolf hem bijna heeft ingehaald stopt konijn en wacht wat er gebeurt, maar er gebeurt niets….want wolf ziet het grote zwarte konijn en vlucht weg! Dan sluiten de twee konijnen maar vriendschap. 

Gebruik deze, allebei, leuke verhalen als uitgangspunt voor een les over schaduwen. Neem de kinderen mee naar buiten en laat ze de schaduw van elkaar omtrekken met krijt. Of teken de schaduw van een paal om en kijk dan wat er gebeurt……

 

 

Boek van de maand februari 2017

[bol_product_links block_id=”bol_588ddc1774acd_selected-products” products=”9200000053301022″ name=”Boek van de maand” sub_id=”Februari 2017″ link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

In mijn klas zijn de kinderen dol op zoekboeken. Deze worden steeds weer gepakt en herhaald. Daarom ben ik ook blij met het grote verstoppertjesboek van Piep. Piep heeft wel 100 muizenvriendjes. Ze spelen verstoppertje. Op elke bladzijde zitten er 10 verstopt op de gekste plekken! De muizen zitten echt overal en je zoekt in een circuswoonwagen, een ruimteschip, een muizenhotel, een kasteel, een zeppelin, een ondergrondse boerderij, een duikboot, een surfhut, een kashba, een iglo…….. Uiteindelijk trakteert Piep al zijn 100 muizenvriendjes! Een goede oefening voor kinderen om steeds maar weer tot 10 te tellen en…….het concentratievermogen om goed te zoeken.

Ik haal morgen meteen mijn muizenfamilie weer tevoorschijn! Deze heb ik een keer gekocht bij Ikea.
Ik lees dan het boek voor en verstop de muizen. Uiteindelijk blijkt het best lastig te zijn om te ontdekken welke muis weg is en daarom krijgen de muizen een rugnummer.
Zo weten we welke we moeten zoeken. 
Ik heb elke muis een rugnummer gegeven door de nummers te lamineren en er een elastieken bandje doorheen te doen en om de muis heen te knopen.

 

De muis in een eigen muizenhuis

Teken de 10 muizen

Boek van de maand januari 2017

[bol_product_links block_id=”bol_586a5ab21ce8b_selected-products” products=”9200000060020681″ name=”Boek van de maand” sub_id=”Januari 2017″ link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Er zijn veel boeken over letters. Bij veel boeken kom je echter letters tegen die een andere klank hebben. Daardoor is het voor kinderen best lastig om zelf in het boek te lezen en de klanken te combineren met de afbeeldingen. In het boek: die leest, is dit wel goed. Bij alle letters, staan afbeeldingen die echt ook zo klinken. Wat ik goed vind van dit boek is dat er ook aandacht besteed wordt aan verschillende dubbelklanken: aa, au, ee, ei, eu, ie, ij, ng, nk, oe, oo, ou, sch, ui, uu. Nu ik zelf groep 3 heb, merk ik dat het erg belangrijk is om woorden te kunnen maken met dubbelklanken. En eindelijk een boek waar woorden met de q, c en y staan die kinderen kunnen begrijpen en die daarbij de verschillende klanken laten horen van de c en de y. Ik ga dit boek in mijn groep zeker gebruiken en het is ook erg geschikt voor kinderen in groep 3.

Boek van de maand december 2016

[bol_product_links block_id=”bol_584064b1cc078_selected-products” products=”9200000061263405″ name=”Boek van de maand” sub_id=”december 2016″ link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Het kerstverhaal beschreven vanuit het leven van de os en de ezel in de stal. De os en de ezel wonen in de stal. De os heeft daar een vrij goed leven. De ezel heeft het zwaarder doordat deze minder te eten krijgt en ook de zware kar moet trekken. Op een nacht ziet de ezel een prachtige ster. Daarna stappen Maria en Jozef de stal binnen en voelt de ezel zich blij. Dan wordt Jezus geboren en blaast de ezel zijn warme adem over het kindje heen om het warm te houden. Als er nieuw hooi in de stal wordt gebracht, doet de os eindelijk wat aardiger tegen de ezel. Jozef repareert het kapotte dak zodat het niet meer lekt. De drie koningen komen langs in de stal. Dan moeten Jozef en Maria vluchten naar Egypte met hun zoon. Ze mogen de ezel lenen. In de stal wacht de os op de ezel, dag in dag uit, week in, week uit……zou de os de ezel nog terugzien? Tot op een nacht: ia-ia-ia…..en het wordt feest!

Een prachtig boek waar het kerstverhaal op een hele andere manier beschreven wordt, maar niet minder mooi. De tekeningen zijn erg mooi en geven een goed beeld.

[bol_product_links block_id=”bol_5840681e12130_selected-products” products=”9200000061262871″ name=”Boek van de maand” sub_id=”december 2016″ link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

In de decembermaand is het altijd fijn om wat leuke knutsels achter de hand te hebben om de sfeer rond alle feestdagen te verhogen. Daarom ben ik ook erg blij met het grote winter knutselboek dat is uitgebracht. natuurlijk is er altijd pinterest maar daar zie je toch ook veel dezelfde knutsels in allerlei variaties. In dit boek zijn knutselactiviteiten te vinden voor de adventsperiode, sinterklaas, een geurige kerst, winterbos, kerstkaarten, hoog in de hemel: sterren en engelen, o, dennenboom en op weg naar de kribbe.

Erg leuk zijn alle verschillende aftelkalenders, die je kunt toepassen op allerlei verschillende feesten. Verder kan ik niet anders zeggen dat er hele leuke, originele, knutselactiviteiten in staan. Erg goed passend bij de verschillende festiviteiten. Het heeft mij in ieder geval zeker geïnspireerd om te gebruiken! 

Boek van de maand oktober 2016

[bol_product_links block_id=”bol_57f0d34294e2b_selected-products” products=”9200000057480974″ name=”Boek van de maand” sub_id=”oktober 2016″ link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Druk, druk, druk……je kent het wel! Eefje merkt dit ook. Ze maakt een tekening maar niemand heeft tijd om deze te bekijken, ze danst in haar lievelingsjurk en valt, maar het wordt niet opgemerkt. Dan maar heel veel snoepen, denkt Eefje want dan wordt ik dik en zien ze mij wel. Maar daar wordt je alleen maar misselijk van. Ze maakt heel veel rommel, schreeuwt heel erg hard maar niets helpt. Ze kruipt in bed en zelfs als papa en mama haar roepen, reageert ze niet. Eefje zegt, als ik bij jullie ben, willen jullie mij niet zien en als ik weg ben, juist wel. Papa en mama zeggen dat ze het veel te druk hebben maar, dan gaan ze met Eefje spelen en Eefje ziet zichzelf in papa’s ogen!

Een boek waarin, jammer genoeg, heel veel kinderen zich in zullen herkennen. Veel ouders zijn zo druk met hun werk en hun dagelijkse beslommeringen, dat er niet zo veel tijd meer overblijft voor de kinderen. Een boek dat goed kan dienen als uitgangspunt voor een gesprek met de kinderen. Herkennen ze dit? Of juist niet? Kunnen ouders misschien afspraken maken met hun kinderen?

Boek van de maand september 2016

[bol_product_links block_id=”bol_57b9e9a594129_selected-products” products=”9200000057446889″ name=”Boek van de maand” sub_id=”September 2016″ link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Ik ben een echte kattenliefhebber. Mijn eigen kat is in de klas een geliefd onderwerp in de verhalen. Vaak hoor ik: Juf, vertel nog eens iets over poes Nicci! Toen ik het boek: Tangramkat zag met de prachtige kat erbij, was ik meteen verkocht. Na het lezen nog meer! Wat een origineel boek en wat kun je er veel mee doen: thuis en in de klas.

Een jongen zit zich te vervelen en krijgt een puzzel: een vierkant. De puzzel heeft maar zeven stukjes en anderen zeiden dat je er alles van kon maken….. Met de stukjes worden: een kat, een huis voor de kat, een vis voor de kat, nog een kat maar dat bleek een hond, een boom waar de kat snel in kon springen, een krokodil om de hond weg te jagen. Maar wie jaagt nu de krokodil weg?

Het boek bevat allemaal puzzelvoorbeelden die de kinderen na kunnen leggen. Dat is al erg leuk omdat ze zo daadwerkelijk met de illustraties aan de slag kunnen. Ik ben overigens weg van de illustraties! Je ziet eerst de puzzelstukken in het blauw en daarna zijn de stukken beschilderd waardoor de dieren echt tot leven komen!

Wat een geweldig boek! En wat een prachtig uitgangspunt voor een aantal lessen! Achterin het boek zitten tangramstukken zodat de kinderen de vormen en dieren na kunnen maken. Een ander idee is om na de eerste bladzijden voorgelezen te hebben, de kinderen te vragen om de hoofdpersoon van het boek die aan het puzzelen is te tekenen of zelf te laten puzzelen. Maak hier foto’s van en kijk later in het boek of het klopt.  Het verhaal is erg geschikt om samen uit te spelen of te gebruiken voor een verteltafel. 

Boek van de maand juni 2016

[bol_product_links block_id=”bol_57540c24b8c5b_selected-products” products=”9200000051060850″ name=”Boek van de maand” sub_id=”juni 2016″ link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Deze maand een boek over de zonnebloem. Wat gebeurt er met een gestreepte zonnebloempit? Er wacht een babyplantje! Eerst regent het, dan komt er wat zon en dan komt er een klein stengeltje uit de pit met wortels diep in de grond. De zonnebloem wordt groter en sterker en eindelijk gaat de bloem open. Daar ontmoet het allerlei dieren. Eerst wordt het lente en dan zomer en de aarde wordt kurkdroog. De zonnebloem laat haar kopje hangen. Muis ziet het gebeuren en wil de zonnebloem helpen met de andere dieren. Maar hoe ze ook hun best doen…..hij gaat dood. Maar dan zien ze allemaal nieuwe zonnebloempitten op de grond liggen!

Een leuk boekje over de groei van een zonnebloem. Helemaal leuk is het dat je bij aanschaf van het boek een zakje zonnebloempitten cadeau krijgt! Leuk om eerst voor te lezen en dan te zien of het inderdaad zo gebeurt!

Boeken van de maand mei 2016

Voor de komende maand wil ik twee boeken onder jullie aandacht brengen:

[bol_product_links block_id=”bol_572758871c6dc_selected-products” products=”9200000025876815″ name=”Boek van de maand” sub_id=”Mei 2016″ link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Het weer wordt beter en veel mensen maken plannen om een uitstapje te maken. Ook met school worden plannen gemaakt voor het schoolreisje. daarom wil ik jullie aandacht vestigen op het boek: naar het pretpark uit de Willewete reeks van Clavis. Het boek gaat over het ontstaan van de pretparken en de verschillende soorten die er zijn. Wat zijn de gedragsregels in een pretpark en wat zijn de leukste attracties worden uitgelicht. Ook de verschillende beroepen die de mensen die in het pretpark werken worden belicht. In een pretpark kom je veel Engelse woorden tegen omdat iedereen deze dan kan herkennen. Er zijn ook ontdekkers van een pretpark. Een dagje pretpark is leuk!

Dit boek is leuk om te gebruiken als je met de klas op schoolreis gaat. Tegen die tijd wil ik de kinderen in de klas ook een pretpark laten ontwerpen in de bouwhoek. Ben benieuwd naar de resultaten!

[bol_product_links block_id=”bol_57275aeca53d6_selected-products” products=”9200000045871643″ name=”Boek van de maand” sub_id=”Mei 2016″ link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Hebben jullie ook een vierkante meter tuintje op school? Wij gebruiken deze graag om de kinderen te leren hoe planten groeien. Daarom ben ik ook blij met het boek: Mijn tuin van Vivian den Hollander en Natascha Stenvert. In dat boek staan allemaal tips hoe je eigenlijk overal een tuin kan maken en wat je kunt doen in de tuin: bollen poten, vogels helpen in de lente, zaadjes poten, tuincadeautjes, snelle zaadjes, bloempotten pimpen, werken in de moestuin en een moestuintje op het balkon. Natuurlijk kun je ook spelletjes doen in de tuin en een vogelverschrikker maken. na een tijdje komen de planten tevoorschijn en kun je ook allemaal beestjes in je tuin vinden. Tot slot een paar leuke recepten om met de oogst uit eigen tuin iets te gaan doen.

Het leuke van dit boek is dat het op een leuke, informatieve maar ook vernieuwende manier is geschreven. Niet alleen over de groei van planten maar veel breder. Een prachtig boek om te gebruiken bij je tuintje thuis maar ook bij de schooltuin!

DSC_2233 DSC_2362

Boek van de maand april 2016

[bol_product_links block_id=”bol_5701041f3da37_selected-products” products=”9200000046267290″ name=”Boek van de maand” sub_id=”April 2016″ link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Annemarie Bon en Gertie Jaquet hebben een leuk voorleesboek: Haas in de stad gemaakt. Maar Haas is daar niet alleen! Het boek begint met Duif die ongeduldig op het raam van Haas tikt. ‘Haas je hebt post!’. Haas krijgt een felgekleurde, opvallende enveloppe en leest dat hij een dagje naar de stad heeft gewonnen! Haas is niet de enige die heeft gewonnen want zijn vrienden: Rat, Stinkie, Kip, Raaf, Big, Vos, Duif, Mol, Das, Eend, Egel, Zwaan en Uil hebben dezelfde prijs gewonnen. De volgende dag hebben alle dieren hun spullen gepakt en gaan ze op pad. Maar hoe komen ze bij de stad? Eerst gaan ze samen maar eens eten en dan op pad. Het is een hele tocht maar gelukkig komen ze een bus tegen die hen allemaal meeneemt. Dan op zoek naar de VVV om de prijs in ontvangst te nemen. Het is wel erg druk onderweg…..eindelijk komen ze er aan en vragen naar hun prijs…..dan blijkt dat het een reclamestunt is en dat ze alles zelf moeten betalen. Maar ze zijn er toch, dus maken ze er maar een gezellige dag van. Ze zitten op een terrasje en maken plannen. Das, die zelf kunstenaar is gaat naar het museum. Hij geniet maar de bewaker denkt dat hij schilderijen heeft gestolen. Uil gaat naar de bibliotheek, Rat naar de supermarkt, Duif naar het postkantoor, Haas en Kip naar een warenhuis, Raaf en Stinkie gaan naar het Stadspark, Mol en Egel gaan met de metro naar de bioscoop, Vos neemt overal een kijkje en Big gaat naar een sportzaak en daarna naar een zwemparadijs. Zwaan kon niet kiezen en doet een puzzeltocht. Maar dat zijn moeilijk opdrachten! Gelukkig komt Zwaan eerst Haas en Kip tegen die helpen, daarna helpen Raaf en Stinkie en zo sluiten steeds meer vrienden uit het bos zich aan bij de puzzeltocht. Er gebeurt van alles onderweg en eindelijk is het tijd om met de bus weer terug te gaan. Zwaan en Duif zoeken nog naar Big en gelukkig zit iedereen op tijd in de bus! Wat een dag was het!

Het is een superleuk voorleesboek dat geschikt is voor groep 2 kinderen en ouder. Leuk om met de dieren een stedentrip te maken en zo de stad te ontdekken met alle gebouwen en eigenschappen van een stad. Er zit veel humor in die de kinderen goed zullen begrijpen. 

Boek van de maand maart 2016

[bol_product_links block_id=”bol_56d709c961e74_selected-products” products=”1001004011806583″ name=”Boek van de maand” sub_id=”maart 2016″ link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″] 

Ken je de boeken over Dorus? Sinds ik met mijn kleuters aan de slag ben geweest rondom de musical: Het grote slaapfeest, heeft deze beer mijn hart gestolen! 

In het boek: Maak je niet dik, krijgt Dorus van zijn vader een nieuwe, wollen muts. Dorus is er erg blij mee en wil het meteen aan zijn vrienden laten zien. Zonder dat hij het doorheeft, blijft hij met een draad aan de tak hangen. Hij gaat bij zijn vrienden de schapen langs en maakt een paar radslagen en merkt dan pas dat er iets niet klopt. Zijn nieuwe muts is veranderd in een sliert spaghetti. Dorus is erg verdrietig maar de schapen lossen het op. Ze zoeken alle draden bij elkaar en maken er een bol van. Die zetten ze op het hoofd van Dorus. Maar die vindt dat maar niks. Ze vragen Koe om raad, die zet de wol op haar kop. Dan komt er een vogeltje voorbij die de wol meeneemt om een nestje van te maken maar het past niet. Dan begint het ook nog te regenen. Konijn duikt op en wil de wol gebruiken om het hol dicht te stoppen. Dan wordt Dorus boos: het is mijn wollen muts. Konijn veegt Dorus zijn neus af met de wol en zegt dat hij maar naar zijn vader moet gaan. Dat doet Dorus. Gelukkig is papa niet boos en krijgt Dorus zijn muts!

Het verhaal uit dit boek kun je nu nog uitstekend voorlezen! Ook bij de thema’s: kleding, hoeden en petten, winter en beren is het goed te gebruiken.

DSC_3825 Mindmap

DSC_3826 DSC_3827 
Verteltafel over het boek

DSC_3832 Hoedenwinkel

DSC_3834 DSC_3833

Structuur van textiel ontdekken door weven

(Met dank aan ideeën van Marije Bouma) 

GD Star Rating
loading...

Boek van de maand, 3.0 out of 5 based on 1 rating

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!