www.jufjanneke.nl


0
GD Star Rating
loading...

Beleef de lente met de uilen

Janneke 15 februari 2015

Elk jaar zijn de webcams van www.beleefdelente.nl actief gericht op verschillende nesten. Dit jaar zijn daar drie nesten van uilen te zien. Een goede reden om in de klas deze beelden te bekijken en extra aandacht te besteden aan deze prachtige vogels! Op deze pagina komen verschillende lessuggesties en materialen over uilen die je kunt gebruiken in de klas.

Webcams uilen

Boeken over uilen

Boekentip

Het boek: Een jaar met de uil is een prachtig boek om te gebruiken als je wat extra aandacht op deze mooie vogels wilt vestigen. Het boek heeft prachtige tekeningen en die hebben een grote informatieve waarde. Het begint met het zoeken naar een goede nestplaats, het leggen van de eitjes en het uitkomen ervan, de taak van het uilenmannetje, het opgroeien van de jongen, het oefenen in het vliegen, het gevaar dat ze leren kennen, de winter en het zoeken naar een partner en dan begint het verhaal weer van voren af aan. De tekst is niet altijd even makkelijk voor kleuters maar de platen maken dat ruimschoots goed!

Het boek Super Uil van Sean Taylor is een superleuk prentenboek. Het gaat over Super Uil die in de nacht op zoek gaat naar eten. Hij heeft veel trek in een konijn en daarom vermomt hij zich als wortel, maar het konijn hipt weg. Een lammetje dan? Super Uil vermomt zich als moederschaap, zal het lammetje komen? Nee, weg is het lammetje. Een lekkere duif wil Super Uil ook wel, daarom vermomt hij zich als vogelbadje maar ook dat mislukt. Door een raam ruikt hij een heerlijke pizza. Super Uil vermomt zich als een Italiaanse ober en de pizza durft zich niet te bewegen. Dus grijpt Super Uil zijn kans en eet de pizza helemaal op! Daarna verdwijnt hij in de nacht……totdat Super Uil weer honger krijgt.

Wat een grappig boek. Je kunt het gebruiken bij thema uilen en dan als introductie over het eten van uilen maar het past ook bij verkleden en gevoelens: Super Uil wil graag de slimste, snelste, knapste en beste zijn. Herkennen de kinderen dit?

Speelgoed over uilen

Knutselen

 • SAM_2233 SAM_2231
  Tekenen met zwarte stift en daarna inkleuren met ecoline
 • SAM_2064
  Twee uilen op een paal
 • SAM_2058
  Tekenen over uilen
 • SAM_2050 Uilen op een omgekeerd boterbakje
  De uilen zijn gemaakt van een toiletrol en een keukenrol
 • DSC05685
  Uil van een rol in een holle boom gemaakt van een doosje
 • DSC05680
  Uil van papier met afdrukken van de voeten en de handen van de kinderen
 • DSC05679
  Uilen van gevouwen driehoeken en op een tak geplakt
 • SAM_2146
  Achtergrond van avondlicht gemaakt met ecoline en daar uilen voor geplakt op een boom
 • SAM_2043 Uil van karton, veren zijn geprikt, blauw papier erachter
 • SAM_2039 Uil vlechten
 • SAM_2009 Uil van brooddeeg
 • Margriet H Uilen op een tak
 • Margriet H. 4 Uilen: stroken knippen
 • DSC_7650 DSC_7651
  Schilderen: uilen. Maak een achtergrond door lichtbruine verf met een spons op te brengen. Daarna schilderen de kinderen er met donkerbruin, zwart, geel en wit mooie uilen op

Materialen uilen

Taalactiviteiten

Rekenactiviteiten

Woorden op de computer

uil40 Woorden op de computer over uilen

Muziek

Kralenplank

kralenplank uil klein

Bedankt

Deze pagina werd mede mogelijk door bijdragen van: Margriet Holterman en Hilda Luth. Bedankt hiervoor!
Ook wil ik de medewerkers van de vogelbescherming bedanken en alle medewerkers van www.beleefdelente.nl die ervoor zorgen dat de webcams draaien en iedereen van informatie voorzien. Jullie doen geweldig werk.

GD Star Rating
loading...

Beleef de lente met de uilen, 3.3 out of 5 based on 6 ratings

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!