www.jufjanneke.nl

0
GD Star Rating
loading...

Boek van de maand

Janneke 3 maart 2016

Boek van de maand februari 2017

In mijn klas zijn de kinderen dol op zoekboeken. Deze worden steeds weer gepakt en herhaald. Daarom ben ik ook blij met het grote verstoppertjesboek van Piep. Piep heeft wel 100 muizenvriendjes. Ze spelen verstoppertje. Op elke bladzijde zitten er 10 verstopt op de gekste plekken! De muizen zitten echt overal en je zoekt in een circuswoonwagen, een ruimteschip, een muizenhotel, een kasteel, een zeppelin, een ondergrondse boerderij, een duikboot, een surfhut, een kashba, een iglo…….. Uiteindelijk trakteert Piep al zijn 100 muizenvriendjes! Een goede oefening voor kinderen om steeds maar weer tot 10 te tellen en…….het concentratievermogen om goed te zoeken.

Ik haal morgen meteen mijn muizenfamilie weer tevoorschijn! Deze heb ik een keer gekocht bij Ikea.
Ik lees dan het boek voor en verstop de muizen. Uiteindelijk blijkt het best lastig te zijn om te ontdekken welke muis weg is en daarom krijgen de muizen een rugnummer.
Zo weten we welke we moeten zoeken. 
Ik heb elke muis een rugnummer gegeven door de nummers te lamineren en er een elastieken bandje doorheen te doen en om de muis heen te knopen.

 

De muis in een eigen muizenhuis

Teken de 10 muizen

Boek van de maand januari 2017

Er zijn veel boeken over letters. Bij veel boeken kom je echter letters tegen die een andere klank hebben. Daardoor is het voor kinderen best lastig om zelf in het boek te lezen en de klanken te combineren met de afbeeldingen. In het boek: die leest, is dit wel goed. Bij alle letters, staan afbeeldingen die echt ook zo klinken. Wat ik goed vind van dit boek is dat er ook aandacht besteed wordt aan verschillende dubbelklanken: aa, au, ee, ei, eu, ie, ij, ng, nk, oe, oo, ou, sch, ui, uu. Nu ik zelf groep 3 heb, merk ik dat het erg belangrijk is om woorden te kunnen maken met dubbelklanken. En eindelijk een boek waar woorden met de q, c en y staan die kinderen kunnen begrijpen en die daarbij de verschillende klanken laten horen van de c en de y. Ik ga dit boek in mijn groep zeker gebruiken en het is ook erg geschikt voor kinderen in groep 3.

Boek van de maand december 2016

Het kerstverhaal beschreven vanuit het leven van de os en de ezel in de stal. De os en de ezel wonen in de stal. De os heeft daar een vrij goed leven. De ezel heeft het zwaarder doordat deze minder te eten krijgt en ook de zware kar moet trekken. Op een nacht ziet de ezel een prachtige ster. Daarna stappen Maria en Jozef de stal binnen en voelt de ezel zich blij. Dan wordt Jezus geboren en blaast de ezel zijn warme adem over het kindje heen om het warm te houden. Als er nieuw hooi in de stal wordt gebracht, doet de os eindelijk wat aardiger tegen de ezel. Jozef repareert het kapotte dak zodat het niet meer lekt. De drie koningen komen langs in de stal. Dan moeten Jozef en Maria vluchten naar Egypte met hun zoon. Ze mogen de ezel lenen. In de stal wacht de os op de ezel, dag in dag uit, week in, week uit……zou de os de ezel nog terugzien? Tot op een nacht: ia-ia-ia…..en het wordt feest!

Een prachtig boek waar het kerstverhaal op een hele andere manier beschreven wordt, maar niet minder mooi. De tekeningen zijn erg mooi en geven een goed beeld.

In de decembermaand is het altijd fijn om wat leuke knutsels achter de hand te hebben om de sfeer rond alle feestdagen te verhogen. Daarom ben ik ook erg blij met het grote winter knutselboek dat is uitgebracht. natuurlijk is er altijd pinterest maar daar zie je toch ook veel dezelfde knutsels in allerlei variaties. In dit boek zijn knutselactiviteiten te vinden voor de adventsperiode, sinterklaas, een geurige kerst, winterbos, kerstkaarten, hoog in de hemel: sterren en engelen, o, dennenboom en op weg naar de kribbe.

Erg leuk zijn alle verschillende aftelkalenders, die je kunt toepassen op allerlei verschillende feesten. Verder kan ik niet anders zeggen dat er hele leuke, originele, knutselactiviteiten in staan. Erg goed passend bij de verschillende festiviteiten. Het heeft mij in ieder geval zeker geïnspireerd om te gebruiken! 

Boek van de maand oktober 2016

Druk, druk, druk……je kent het wel! Eefje merkt dit ook. Ze maakt een tekening maar niemand heeft tijd om deze te bekijken, ze danst in haar lievelingsjurk en valt, maar het wordt niet opgemerkt. Dan maar heel veel snoepen, denkt Eefje want dan wordt ik dik en zien ze mij wel. Maar daar wordt je alleen maar misselijk van. Ze maakt heel veel rommel, schreeuwt heel erg hard maar niets helpt. Ze kruipt in bed en zelfs als papa en mama haar roepen, reageert ze niet. Eefje zegt, als ik bij jullie ben, willen jullie mij niet zien en als ik weg ben, juist wel. Papa en mama zeggen dat ze het veel te druk hebben maar, dan gaan ze met Eefje spelen en Eefje ziet zichzelf in papa’s ogen!

Een boek waarin, jammer genoeg, heel veel kinderen zich in zullen herkennen. Veel ouders zijn zo druk met hun werk en hun dagelijkse beslommeringen, dat er niet zo veel tijd meer overblijft voor de kinderen. Een boek dat goed kan dienen als uitgangspunt voor een gesprek met de kinderen. Herkennen ze dit? Of juist niet? Kunnen ouders misschien afspraken maken met hun kinderen?

Boek van de maand september 2016

Ik ben een echte kattenliefhebber. Mijn eigen kat is in de klas een geliefd onderwerp in de verhalen. Vaak hoor ik: Juf, vertel nog eens iets over poes Nicci! Toen ik het boek: Tangramkat zag met de prachtige kat erbij, was ik meteen verkocht. Na het lezen nog meer! Wat een origineel boek en wat kun je er veel mee doen: thuis en in de klas.

Een jongen zit zich te vervelen en krijgt een puzzel: een vierkant. De puzzel heeft maar zeven stukjes en anderen zeiden dat je er alles van kon maken….. Met de stukjes worden: een kat, een huis voor de kat, een vis voor de kat, nog een kat maar dat bleek een hond, een boom waar de kat snel in kon springen, een krokodil om de hond weg te jagen. Maar wie jaagt nu de krokodil weg?

Het boek bevat allemaal puzzelvoorbeelden die de kinderen na kunnen leggen. Dat is al erg leuk omdat ze zo daadwerkelijk met de illustraties aan de slag kunnen. Ik ben overigens weg van de illustraties! Je ziet eerst de puzzelstukken in het blauw en daarna zijn de stukken beschilderd waardoor de dieren echt tot leven komen!

Wat een geweldig boek! En wat een prachtig uitgangspunt voor een aantal lessen! Achterin het boek zitten tangramstukken zodat de kinderen de vormen en dieren na kunnen maken. Een ander idee is om na de eerste bladzijden voorgelezen te hebben, de kinderen te vragen om de hoofdpersoon van het boek die aan het puzzelen is te tekenen of zelf te laten puzzelen. Maak hier foto’s van en kijk later in het boek of het klopt.  Het verhaal is erg geschikt om samen uit te spelen of te gebruiken voor een verteltafel. 

Boek van de maand juni 2016

Deze maand een boek over de zonnebloem. Wat gebeurt er met een gestreepte zonnebloempit? Er wacht een babyplantje! Eerst regent het, dan komt er wat zon en dan komt er een klein stengeltje uit de pit met wortels diep in de grond. De zonnebloem wordt groter en sterker en eindelijk gaat de bloem open. Daar ontmoet het allerlei dieren. Eerst wordt het lente en dan zomer en de aarde wordt kurkdroog. De zonnebloem laat haar kopje hangen. Muis ziet het gebeuren en wil de zonnebloem helpen met de andere dieren. Maar hoe ze ook hun best doen…..hij gaat dood. Maar dan zien ze allemaal nieuwe zonnebloempitten op de grond liggen!

Een leuk boekje over de groei van een zonnebloem. Helemaal leuk is het dat je bij aanschaf van het boek een zakje zonnebloempitten cadeau krijgt! Leuk om eerst voor te lezen en dan te zien of het inderdaad zo gebeurt!

Boeken van de maand mei 2016

Voor de komende maand wil ik twee boeken onder jullie aandacht brengen:

Het weer wordt beter en veel mensen maken plannen om een uitstapje te maken. Ook met school worden plannen gemaakt voor het schoolreisje. daarom wil ik jullie aandacht vestigen op het boek: naar het pretpark uit de Willewete reeks van Clavis. Het boek gaat over het ontstaan van de pretparken en de verschillende soorten die er zijn. Wat zijn de gedragsregels in een pretpark en wat zijn de leukste attracties worden uitgelicht. Ook de verschillende beroepen die de mensen die in het pretpark werken worden belicht. In een pretpark kom je veel Engelse woorden tegen omdat iedereen deze dan kan herkennen. Er zijn ook ontdekkers van een pretpark. Een dagje pretpark is leuk!

Dit boek is leuk om te gebruiken als je met de klas op schoolreis gaat. Tegen die tijd wil ik de kinderen in de klas ook een pretpark laten ontwerpen in de bouwhoek. Ben benieuwd naar de resultaten!

Hebben jullie ook een vierkante meter tuintje op school? Wij gebruiken deze graag om de kinderen te leren hoe planten groeien. Daarom ben ik ook blij met het boek: Mijn tuin van Vivian den Hollander en Natascha Stenvert. In dat boek staan allemaal tips hoe je eigenlijk overal een tuin kan maken en wat je kunt doen in de tuin: bollen poten, vogels helpen in de lente, zaadjes poten, tuincadeautjes, snelle zaadjes, bloempotten pimpen, werken in de moestuin en een moestuintje op het balkon. Natuurlijk kun je ook spelletjes doen in de tuin en een vogelverschrikker maken. na een tijdje komen de planten tevoorschijn en kun je ook allemaal beestjes in je tuin vinden. Tot slot een paar leuke recepten om met de oogst uit eigen tuin iets te gaan doen.

Het leuke van dit boek is dat het op een leuke, informatieve maar ook vernieuwende manier is geschreven. Niet alleen over de groei van planten maar veel breder. Een prachtig boek om te gebruiken bij je tuintje thuis maar ook bij de schooltuin!

DSC_2233 DSC_2362

Boek van de maand april 2016

Annemarie Bon en Gertie Jaquet hebben een leuk voorleesboek: Haas in de stad gemaakt. Maar Haas is daar niet alleen! Het boek begint met Duif die ongeduldig op het raam van Haas tikt. ‘Haas je hebt post!’. Haas krijgt een felgekleurde, opvallende enveloppe en leest dat hij een dagje naar de stad heeft gewonnen! Haas is niet de enige die heeft gewonnen want zijn vrienden: Rat, Stinkie, Kip, Raaf, Big, Vos, Duif, Mol, Das, Eend, Egel, Zwaan en Uil hebben dezelfde prijs gewonnen. De volgende dag hebben alle dieren hun spullen gepakt en gaan ze op pad. Maar hoe komen ze bij de stad? Eerst gaan ze samen maar eens eten en dan op pad. Het is een hele tocht maar gelukkig komen ze een bus tegen die hen allemaal meeneemt. Dan op zoek naar de VVV om de prijs in ontvangst te nemen. Het is wel erg druk onderweg…..eindelijk komen ze er aan en vragen naar hun prijs…..dan blijkt dat het een reclamestunt is en dat ze alles zelf moeten betalen. Maar ze zijn er toch, dus maken ze er maar een gezellige dag van. Ze zitten op een terrasje en maken plannen. Das, die zelf kunstenaar is gaat naar het museum. Hij geniet maar de bewaker denkt dat hij schilderijen heeft gestolen. Uil gaat naar de bibliotheek, Rat naar de supermarkt, Duif naar het postkantoor, Haas en Kip naar een warenhuis, Raaf en Stinkie gaan naar het Stadspark, Mol en Egel gaan met de metro naar de bioscoop, Vos neemt overal een kijkje en Big gaat naar een sportzaak en daarna naar een zwemparadijs. Zwaan kon niet kiezen en doet een puzzeltocht. Maar dat zijn moeilijk opdrachten! Gelukkig komt Zwaan eerst Haas en Kip tegen die helpen, daarna helpen Raaf en Stinkie en zo sluiten steeds meer vrienden uit het bos zich aan bij de puzzeltocht. Er gebeurt van alles onderweg en eindelijk is het tijd om met de bus weer terug te gaan. Zwaan en Duif zoeken nog naar Big en gelukkig zit iedereen op tijd in de bus! Wat een dag was het!

Het is een superleuk voorleesboek dat geschikt is voor groep 2 kinderen en ouder. Leuk om met de dieren een stedentrip te maken en zo de stad te ontdekken met alle gebouwen en eigenschappen van een stad. Er zit veel humor in die de kinderen goed zullen begrijpen. 

Boek van de maand maart 2016

 

Ken je de boeken over Dorus? Sinds ik met mijn kleuters aan de slag ben geweest rondom de musical: Het grote slaapfeest, heeft deze beer mijn hart gestolen! 

In het boek: Maak je niet dik, krijgt Dorus van zijn vader een nieuwe, wollen muts. Dorus is er erg blij mee en wil het meteen aan zijn vrienden laten zien. Zonder dat hij het doorheeft, blijft hij met een draad aan de tak hangen. Hij gaat bij zijn vrienden de schapen langs en maakt een paar radslagen en merkt dan pas dat er iets niet klopt. Zijn nieuwe muts is veranderd in een sliert spaghetti. Dorus is erg verdrietig maar de schapen lossen het op. Ze zoeken alle draden bij elkaar en maken er een bol van. Die zetten ze op het hoofd van Dorus. Maar die vindt dat maar niks. Ze vragen Koe om raad, die zet de wol op haar kop. Dan komt er een vogeltje voorbij die de wol meeneemt om een nestje van te maken maar het past niet. Dan begint het ook nog te regenen. Konijn duikt op en wil de wol gebruiken om het hol dicht te stoppen. Dan wordt Dorus boos: het is mijn wollen muts. Konijn veegt Dorus zijn neus af met de wol en zegt dat hij maar naar zijn vader moet gaan. Dat doet Dorus. Gelukkig is papa niet boos en krijgt Dorus zijn muts!

Het verhaal uit dit boek kun je nu nog uitstekend voorlezen! Ook bij de thema’s: kleding, hoeden en petten, winter en beren is het goed te gebruiken.

DSC_3825 Mindmap

DSC_3826 DSC_3827 
Verteltafel over het boek

DSC_3832 Hoedenwinkel

DSC_3834 DSC_3833

Structuur van textiel ontdekken door weven

(Met dank aan ideeën van Marije Bouma) 

GD Star Rating
loading...

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!