www.jufjanneke.nl


Leerkrachten op school

Op deze pagina komen verschillende dingen te staan die te maken hebben met leerkrachten. Uiteindelijk draait het op elke school om hen en hoe ze voor de groep staan.

Afscheid leerkracht of stagiairebladen voor leerkrachtenboekentips voor leerkrachtendag van de leerkrachtmeester of juf gaat trouweninvalleerkrachtencoachen van leerkrachtentips voor leerkrachtenverjaardag van een leerkrachtmeester/juffendag.

Afscheid van een leerkracht/stagiaire

Activiteiten om te doen:

  • In het zonnetje zetten door een slinger op te hangen

 

 

 

 

  • Afscheidsjasje maken:

Margriet Holterman maakte een afscheidsjasje:

Op de jas zijn allemaal zakjes gestikt, waar kleine voorwerpen in zitten. Die voorwerpen slaan op de persoonlijke belevenissen van de directeur van onze school. De kinderen zingen er een bij- passend liedje bij. Zo zitten er acht voorwerpen verstopt.

 

 

  • Afscheidsmusical

 

Zoekt u een musical voor een jubileum of afscheidsfeest van een leerkracht of directeur? Op de site van www.theaterprodukties.nl vindt u onder het kopje musicals, overigen, ook de musical “met de muziek mee” aan. Dit is een musical, op te voeren door alle groepen (en leerkrachten) van de (basis) school. Er zijn luistervoorbeelden om u een indruk te geven van de liedjes en het is mogelijk om eerst om een proefpakket te bestellen, voordat u tot een eventuele aanschaf overgaat.

  • Verrassingskastje

 

Doe in een ladekastje allemaal opdrachten die de vertrekkende juf moet doen. Elke keer als ze een opdracht met succes heeft gedaan, krijgt ze een cadeautje van de kinderen in de klas.

 

 Cadeautjes

Wat zijn leuke cadeautjes om te geven aan een leerkracht die afscheid neemt:

      • Tijdschriftenboxen waarop de kinderen zichzelf kunnen tekenen

    • Een kussensloop met daarop tekeningen gemaakt met textielstiften
    • Ons team heeft, voor een vertrekkende juf, ieder een zakdoek versierd. Tijdens de toespraak werd er mee gezwaaid, denkbeeldige tranen weggeveegd en tot slot mochten de leerkrachten bij elk afscheidsmoment twee zakdoeken brengen
    • Een map waarin allemaal mooie herinneringen bewaard kunnen worden
    • Serviesgoed beschilderen met porseleinverf en afbakken in de oven
    • We hebben ook een uitjesmap gemaakt. Elke leerkracht bedacht voor de vertrekkende juf een uitje en dit werd verzameld in een grote map. Als de vertrekkende leerkracht tijd over heeft, kunnen de voorgestelde trips uitgevoerd worden
    • Een receptenmap is altijd leuk
    • Een T-shirt maken met daarop allemaal tekeningen van de kinderen uit de klas
    • Een tafelkleed waarop alle namen staan van iedereen op school
    • Een theedoek met tekeningen van kinderen uit de klas
    • Dienblad met de handen en de namen van de kinderen erop.

Ineke van Genuchten stuurde de volgende ideetjes:

  • een cd met allemaal lievelingsliedjes van de klas voor de juf
  • een verkleedkist (een houten kist beschilderen en iedereen mag daar een verkleedattribuut in stoppen)
  • een spiegel en de kinderen hebben de houten rand beschilderd
  • een houten tuinbank, dan kan de juf in de tuin nog aan haar kinderen denken
  • een parasol beschilderen (of met textielstift) Fijne vakantie juf
  • een strandstoel met textielstift versieren (Fijne vakantie juf, rust nu maar lekker uit)
  • een fruitschaal beschilderen
  • een lectuurbak beschilderen en iedereen stopt er een tijdschrift in (zwangere juf die moet rusten)
  • een linnen doek eenvoudig beschilderen en van ieder kind een specifiek voorwerp erop plakken
  • een mooie tafellantaarn (de glazen raampjes versieren met glasstiften)
  • Idee van Jacqueline Prumers:laat een paar witte lampenkapjes versieren voor de leerkracht met textielstiften. Elke avond als de leerkracht de lampen aan doet, ziet ze weer de afbeeldingen.

Van Bea kreek ik dit idee: Laat de kinderen op gaatjeskarton een fotolijstje borduren. Plak een foto erin van elk kind en geef dit aan de juf die afscheid neemt. Als je de foto’s allemaal onder elkaar hangt met b.v. paperclips, lijkt het erg leuk.

 

Van Ester kreeg ik een leuke tip:

Wat ik zelf erg leuk vond toen er een aantal leerkrachten afscheid namen, was het idee van Achterwerk in de Kast. Er staat in een stille ruimte een grote poppenkast met een filmcamera (op statief)ervoor. Je kunt alleen of met een tweetal afscheid nemen van je collega d.m.v. een lied een leuke herinnering een toekomstvoorspelling etc. Het is leuk om de kast te versieren met platen/foto”s van de leerkracht die afscheid neemt. 

Als afscheid krijgt de leerkracht dan een leuke persoonlijke videoband. De lol om iets in de kast voor te dragen was erg leuk onderling. Kinderen kunnen ook nog iets in de poppenkast vertellen.

Een idee van Anne Marie:

Versier een bloemblad met wasco en doe daar leuke kleuren ecoline overheen. Plak ze om een cirkel en plak een klassenfoto in de cirkel. Een leuk aandenken aan de groep.

Fokelien stuurde een foto van haar tranendozen.

Plak foto’s van een aantal kinderen rondom de tissuedozen en biedt dit aan de leerkracht die afscheid neemt aan. Is er in ieder geval voor elke traan die bij het afscheid wordt vergoten wel een zakdoek voorhanden.

Ook deze bos bloemen is een idee van Fokelien:

In elke bloem zit een foto van een kind

  • Neem een grote steen en laat hier door iedereen met een watervaste stift hun naam op zetten. Daarna schrijf je er in een andere kleur: je bent een kei/je was een kei op.

Juf Tineke v.d. Ploeg heeft een nachtpon gekocht waarop de kinderen zichzelf hebben getekend. Op de nachtpon stond de tekst: wij dromen over jou! Een leuk afscheidscadeau voor een stagiaire of leerkracht.

Agnes van Dijk stuurde haar format voor een verjaardagskalender. Een leuk uitgangspunt om samen met de klas te versieren of te voorzien van foto’s. Dan heeft de stagiaire een prachtig afscheidscadeau: format verjaardagskalender.

Idee van: Anneke ’s Gravendijk;

Ook ik heb regelmatig een stagiaire en als die afscheid neemt, krijgt ze vaak een boekje met kushandjes:
De kinderen mogen hun hand afdrukken op het kopieerapparaat, wat ze erg spannend vinden. Daarna mogen ze hun lippen kleuren met een rode lippenstift en een kus op de afgedrukte hand drukken. Van al die handjes maak ik dan een boekje en aan de voorkant plak ik een klassenfoto.

Het is simpel, maar de meeste studenten reageren erg enthousiast.

Bladen voor leerkrachten

 

Boekentips voor leerkrachten

Dag van de leerkracht

Op 5 oktober is het de dag van de leerkracht. Op alle scholen zijn leerkrachten de personen die er toe doen voor de leerlingen, dus is het een goed idee om op die dag de leerkrachten eens extra in het zonnetje te zetten.

Hoe kun je dit doen?

  • Geef de ouders en kinderen een briefje mee naar huis waarin je per leerkracht vraagt naar iets leuks en positiefs. Schrijf dit op een poster en lever dit op de dag van de leerkracht, samen met een roos of een bloemetje, af in de klas. Natuurlijk worden alle posters opgehangen zodat de leerkrachten er de hele dag van kunnen genieten.
  • Vraag vooraf of alle kinderen een kaart of tekening mee mogen nemen naar school waarop ze iets leuks hebben geschreven voor de leerkrachten. Het is toch een hele leuke verrassing als de leerkracht van veel kinderen een leuke, lieve kaart krijgt?
  • We hebben alle leerkrachten een wit t shirt met een doosje textielstiften in de klas gelegd. Er zat een brief met uitleg bij waarin de leerkrachten werden gefeliciteerd met de dag van de leerkracht en de mededeling dat ze aan de kinderen moesten vragen naar opstekers. Dit komt vanuit de methode: de Vreedzame School. Kinderen worden daar gevraagd om aan elkaar opstekers te geven, dus positieve dingen melden aan elkaar. Dit keer was het de beurt aan de leerkrachten en mochten de kinderen allemaal leuke en positieve dingen aan de leerkracht zeggen die op het t shirt werden geschreven. Dit t shirt werd natuurlijk de hele dag gedragen door iedereen.


  • Alle leerlingen krijgen een gekleurd vlaggetje: voorbeeldvlaggetje
    De kinderen mochten deze zelf versieren, beplakken en er een leuke tekst opschrijven voor de juf of meester.
    De vlaggen kunnen worden vastgemaakt aan een touw. En deze kun je door de school of in het klaslokaal ophangen, zodat alle juffen en meesters
    elkaars vlaggen kunnen lezen. (Idee van Evelyn Rietkerk)
  • Een roos namens het bestuur geeft ook een goed gevoel
  • Of gebak van de ouderraad. Op het vlaggetje staat: dag van de leerkracht.

 

Een leerkracht gaat trouwen

Als een leerkracht op school gaat trouwen, houden we de laatste dag dat ze aanwezig zijn een klein vrijgezellenfeestje als verrassing.

Daarvoor hebben we al eens een tandem versierd en er blikjes achteraan gebonden. Tegen twaalf uur, de tijd dat het plein vol ouders en kinderen staat, zijn de twee leerkrachten samen op de fiets geklommen en moest er een rondje om de school gereden worden.

Een andere leerkracht werd voortgetrokken in een kar die was versierd met blikjes erachteraan.

Wat zijn leuke cadeaus om te geven?

  • Twee kussenslopen van de kinderen
  • Een kussen met de namen van de leerkrachten erop.

 

Invalleerkracht

Een school draait op leerkrachten, dat is bekend. Maar als die afwezig zijn, door wat voor reden ook, dan is het belangrijk om goede invalkrachten achter de hand te hebben.

Op onze school hebben we daar een protocol voor: protocol invalleerkrachten

Verder is het belangrijk dat een nieuwe invalleerkracht een beetje wegwijs wordt gemaakt in de klas en in de regels die daar gelden.
Anneke Fikse stuurde een document met daarin klassenregels en gewoontes deze heb ik aangepast voor mijn groep: klassenregels en activiteiten.
Van Lan Vader kreeg ik een formulier dat per klassensituatie kan worden ingevuld: formulier invalkrachten.

Coachen van leerkrachten

Veel leerkrachten of stagiaires die op een school komen werken, moeten nog hun draai vinden. Het werkt erg goed als een nieuwe leerkracht of een stagiaire weet waar hij of zij, met vragen naar toe kan en wie de nieuwe leerkracht de eerste periode kan begeleiden en coachen. Vandaar dat we een protocol coaching hebben opgesteld als leidraad; protocol coachen van leerkrachten.

Tips voor leerkrachten

Hoe leg je aan kleuters uit, wat een kind doet die naar logopedie gaat? Als je dit boek voorleest in de klas, is het vast duidelijk:

Verjaardag van de juf


Daarna heb ik groepjes gemaakt en konden de kinderen aan de slag met een van de vijf activiteiten:

  • Juf Janneke maken: 
    Vergroot een foto van jezelf. Laat de kinderen er een feestmuts opplakken. Prik ter hoogte van de mond een cirkel en doe daar een roltong doorheen. Als de kinderen na het feest naar buiten komen, hebben ze allemaal het hoofd van de jarige juf voor zich en blazen op de roltong. Als dat geen leuk einde is!
  • Chipsketting rijgen  
    Gebruik een dropveter en chips met een gat er in (Nibbit of van de Aldi)
  • Cake versieren en opeten Heel even mogen de kaarsjes aan….blijf er wel bij en zet de bordjes in het midden.

  • Beker kleuren en daarna drinken
  • Lolly happen en een gezelschapsspelletje doen.

 

  • Plak de juf in feestkleren bij het hoofd van juf

Andere spelletjes die je met de kinderen kunt doen: (Gekregen van Joke Ham)

  • Spijkerpoepen:
    Een touwtje om je middel met een touwtje aan de achterkant waar een spijker aan bungelt.
    Dan hurken en voorzichtig proberen de spijker in een blikje te laten zakken. In de hals van een fles kan ook,maar is vrij moeilijk voor kleuters.
  • Eten in China:
    Met houten eetstokjes (dus niet met je handen!) rozijntjes laten pakken. Ieder b.v. 5 stuks.
  • Autorollen:
    Twee plastic auto’s van het buitenspeelmateriaal gebruiken.
    Hier een behoorlijk lang touw aan vastbinden en aan het uiteinde een stokje.
    Dan kunnen 2 leerlingen tegelijk(tegen elkaar) het touw om het stokje gaan rollen en begint de auto dichterbij te komen.
    Wie het eerst de auto bij zijn tenen heeft.

Meester en juffendag

Ideeën voor een juffen en/of meesterdag:

  • Pyjamaparty; Was echt geweldig! De kinderen mochten in pyjama op school komen en wij (4 juffen) lagen in het speellokaal in onze pyjama nog te slapen. De kinderen kwamen binnen druppelen, eerst heel zacht, maar uiteindelijk hebben ze ons wakker gemaakt/ gezongen/geschud. Zelfs de grootste slaapkop werd wakker ;-). Vervolgens hebben we pyjama’s bekeken en vergeleken en ouders (ook in badjas) kwamen met de kinderen zingen en het cadeau aanbieden. Daarna ochtendgymnastiek! Het was heerlijk weer, dus hebben we de tafels naar buiten gedaan en hebben we met z’n allen ontbeten (kinderen hoefden thuis niet te eten) Lekker zelf smeren, drinken en boterhammetjes, krentenbollen en crackers eten. Daarna gingen we over straat in onze pyjama’s op weg naar de speeltuin. Daar chips en later nog een ijsje gegeten en weer terug naar school. Kortom: een geweldige ochtend!
  • Een ander idee voor een juffendag in januari: (vroeg donker). ’s middags hadden de kinderen vrij en de schooltijd werd verplaatst naar van 17.00 uur tot 19.00 uur. Toen de kinderen op school kwamen, was  het speellokaal omgetoverd in een disco! Glitterbollen, mooie lichten. Iedereen super verkleed! Eerst was het optreden van de juffen (met het lied: hé kom op, de show gaat beginnen..) En daarna: lekker dansen! Kinderen mochten ook optreden (uiteraard op het echte podium). Sommigen hadden thuis geoefend, anderen werden juist enthousiast doordat ze andere kinderen zagen. Ouders hadden pannenkoeken gebakken en met z’n allen hebben we in de aula gegeten. Afsluiten met zelf ijs scheppen en versieren. Als cadeautje kregen de kinderen disco glow-sticks (krakken en ze geven licht) Echt een aanrader en zeker weer eens wat anders!

Heb je meer ideeën? Ik lees ze graag! Stuur maar een mail, dan zet ik het erbij!

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!